Razgovor:Uvodi u filozofiju

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Uvodi u filozofiju.
Rad na člancima
Pismohrane:

O ovom članku[uredi kôd]

Ideja o ovom članku došla mij je jednm kada sam u knjižnici stajao pred policom sa knjigama iz filozofije i zapitao se "Koliko ima onih koje predstavljaju neki uvod u filozofiju? Koliko ih je stvarno pristupačno laiku?" Razmišljajući u tome (i pregledavajući svoju osobnu biblioteku i bilješke), shvatio sam da takvih knjiga ima mnogo, i da su vrlo raznolike, po pristupu i primjerenosti za stvarno uvođenje. Neke su zapravo vrlo teško filozofiranje koje zahtijeva znatno predznanje, neke su primjerene studentima filozofije, neke su pak pristupačne i potpunim laicima.

Pa sam tako neke svoje stare bilješke obradio i dopunio, te počeo sustavno pregledavati što kod nas ima izdano. Kao obrazovani filozof, vjerujem da mogu dati korisne upute za dalje čitanje zainteresiranim laicima i početnicima. Nastojim, naravno, biti što objektivniji, ne dovodeći u pitanje posebne filozofske pozicije s kojima se osobno možda ne slažem. Naravno da se, kako napisah u članku Filozofija, strogo gledano u filozofiji ne može biti "objektivan". Nemojte me jako grditi, ako baš nije neophodno! :) Za primjedbe i dopune bit ću zahvalan!

Moj je pristupi inače da se filozofija mora prestati "u-stručavati", tj. biti "struka" koja se ustručava od "bacanja biserja pred svinje", razgovora s običnim ljudima, kako je radio Sokrat. Zato nastojim složene misli izreći jednostavnim jezikom - a da ipak pri tome ne odustajem od težnje da se i vrlo komplicirane misli artikuliraju! Polazimo od običnog jezika (kao u Filozofiji običnog jezika, izbjegavamo složeni žargon tamo gdje nije nužan, ali ne moramo pri njemu ostati. Tako sam postupao i u članku Filozofija.

Nastojat ću dakle dati jednostavne prikaze često teških knjiga, imajući u vidu pedagošku namjeru.--Fausto 23:06, 30. siječanj 2007. (CET)

Evo dodah prikaze još tri knjige, a spremam još. Postaje predugačko, možda bude kategorija…--Fausto 22:07, 2. ožujak 2007. (CET)

Možda da napraviš popis uvoda u filozofiju s nekim uvodom u uvode (eh...), a onda samo povežeš s pregledima pojedinih uvoda, ako namjeravaš dodavati još.

Evo, sad je prilično kompletno![uredi kôd]

21 knjiga, priličan broj! :) Trenutno imam još dvije, koje treba prikazati, ali posao je praktički završen!--Fausto 13:09, 28. kolovoz 2007. (CEST)