Razgovor:Vjeronauk

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Vjeronauk.
Rad na člancima
Pismohrane:

Protestantski vjeronauk[uredi kôd]

obavezni izborni predmet? Kako neki predmet može biti obvezni i izborni, u mojoj osnovnoj skoli nije bilo etike, tko je htjeo isao je na vjeronauk, a tko nije htjeo nije niti morao. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Ipernar (razgovordoprinosi)

Zakon je takav, a i ugovor Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom, potom i s pojedinim kršćanskim crkvama i ostalim vjerskim zajednicama koje djeluju u Hrvatskoj. Vjeronauk je prema tome, pa dakle i prema hrvatskim zakonima, »obavezni izborni predmet«. Obavezan je jer učenici moraju izabrati vjeronauk neke vjerske zajednice ili etiku (sad, jasno je da u manjim sredinama ili školama nije moguće baš sve organizirati prema tom zakonu). Predmet je izborni, jer se unutar njega izabire koji vjeronauk (ili etiku) želiš pohađati.--Donat 18:09, 30. listopada 2006. (CET)[odgovori]

Ovo što pričate, odnosno što vas začuđava, odnosi se na srednju školu, to znači da tko ne izabere niti jedan konfesionalni vjeronauk za koji postoje uvjeti za izvođenje na toj školi, taj učenik ima kao obaveznu alternativu predmet Etika. Za osnovnu školu vjeronauk je u pravom smislu izborni predmet, uz Informatiku i drugi strani jezik, dakle nije njihova alternativa ali je u istom statusu. Tko ga ne upiše, vjeronauk bilo koji, taj sat je učenik slobodan. Uglavnom se to vrijeme provede u knjižnici ili nekoj praznoj učionici pripremajući se za drugi sat.

Tako je, evo sad sam razdvojio predmet za srednju i osnovnu školu pa je razumljivije...--Tonian١ 23:59, 12. siječanj 2008. (CET)

Ovo što je napisano u podnaslovu "Protestantski vjeronauk" najvećim dijelom ovdje ne spada, odnosno spada u članke "protestantizam" ili "protestantska teologija". Ovaj članak stvarno nije mjesto gdje treba izlagati razlike između protestanata i katolika... Osim toga, ne može se reći da protestanti "ne vjeruju u sakrament bolesničkog pomazanja" jer se u sakramente ne vjeruje: vjeruje se ili ne vjeruje u Boga, a sakramente se prihvaća ili ne prihvaća... Osim toga, "sakrament prve pričesti" ne postoji, nego sakrament pričesti ili sakrament euharistije. Nadalje, kad se već nabrajaju "razlike između katolika i protestanata", glupo je isticati da protestanti "ne vjeruju u Marijin božanski status" jer u ovom kontekstu ispada da katolici vjeruju, a ne vjeruju - jer nijedan normalan kršćanin ne vjeruje da Marija ima "božanski" status. Isticanje da "svetkuju subotu kao dan Gospodnji" ne odnosi se sve protestante, nego samo na neke... To treba istaknuti, ali to ionako ne spada na ovaj promašeni članak.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 77.74.229.241 (razgovordoprinosi) 16:25, 30. ožujka 2010

Slažem se da ne spada i stoga je uklonjeno. --Flopy razgovor 20:48, 20. prosinca 2010. (CET)[odgovori]