Razgovor:Vlasi

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Vlasi.
Rad na člancima
Pismohrane:


Sadržaj[uredi kôd]

Cini mi se da je clanak malo uvredljiv za Vlahe. --Ante Perkovic 16:49, 24 kolovoz 2005 (CEST)

Izmijenio sam članak (jer onakav nije mogao ostati), no nisam stručnjak za navedenu temu, stoga molim za provjeru i dopunu ovog članka. Karta će biti stavljena sutra. SpeedyGonsales 18:03, 24 kolovoz 2005 (CEST)

Pučka etimologija[uredi kôd]

Ime Vlah sreće se širom cijele Europe. Od Ukrajine, Mađarske, Balkana pa sve do Velike Britanije ( WALES-vles-vlasi - vlah ). To je univerzalno ime za sve narode koji govore raznim varijantama vulgarne latinštine a nalaze se izvan prostora nekadašnjeg Rimskog imperija ili su unutar tog prostora ali u kojem se ne govori nj jedna varijanta latinskog jezika kao što su to Balkan i britanski otoci. To uopće nije jedan jedinstven narod, ni u rasnom, ni u povijesnom pa ni u kulturološkom pogledu. Na Balkanu i sjevernije od njega zajednička privredna osobina jest polunomadsko ovčarstvo, a Velšani se bave i rudarstvom.

Vlasi istočne Srbije za razliku od ostalih Vlaha Balkana su rezultat dvaju inverznih migracijskih struja iz slobodne Europe u Tursku na zapustjel teritorij zadnjeg ostatka srednjovjekovne Srbije. Tu su se naselili privučeni raznim privilegijama i jer Turcima pusta zemlja ništa ne znači. Tako je došlo do izmjene stanovništva ali su toponimi ostali isti. Vlasima koji su se tu naselili jezik nije bio problem jer i u zavičaju u Austro-Ugarskoj i Rumunjskoj su govorili dva jezika: vlaški i srpski (možda kao predrimski maternji).


Vratio sam promjenu koja je uvela ovaj tekst na Vlasi. Neka tekst stoji ovdje dok se ne provjeri i prevede. --Tycho Brahe 14:41, 26. rujna 2006. (CEST)[odgovori]

Etnonimi Vlasi, Valonci i Velšani potječu od staro-engleske riječi Wealh koja se na Britanskom otočju pretvorila u Wales, i od nje je nastala walha, ime kojim su Germani nazivali Kelte, a sve je to proisteklo iz imena plemena Volci (Volcae). Sve te narode Vlahe, Valonce i Velšane povezuje ime koje su dobili iz jednog izvora, i ne možemo ih smatrati da su jedno te isto kako govori suradnik. –Mora se shvatiti da su Vlasi zbirno ime malenim romaniziranim etničkim skupinama koja su obitavala, a ima ih i danas, na području od Srbije do Jadranske obale i na jug do Grčke. Njihovo porijeklo moralo je biti različitog tribalnog porijekla, znači da su različiti romanizirani tračko-ilirski elementi učestvovali u stvaranju raznih vlaških skupina koje su postale poznate kao Cincari, Ašani, Morlaci, Karakačani, Kucovlasi i drugi. Porijeklo balkanskih Vlaha ima jedno porijeklo koje potječe od srodnih balkanskih skupina, a zahvaljujući romanizaciji od strane Rima, oni su danas etnolingvistički najsrodniji Rumunjima i Moldavcima. -Besmislica je ovdje povezivati Velšane i Valonce čije je porijeklo genetski različito, osim što se povijest poigrala sličnostima njihovih sudbina i nastanku njihovih imena. --Zeljko 21:25, 16. studenog 2006. (CET)
Nisam se mogao suzdržati. Moram dodati svoj komentar: Zanimljivo je kako si svako uzima za pravo tumačiti značenje pojmova iz perspektive fokusirane na neko vremenski ograničeno razdoblje. Zašto bi bilo toliko nevjerojatno zajedničko porijeklo korjena riječi od koje potječe ime Vlah? Ako se uzme u obzir drugo tisućljeće poslije Hrista takva osporavanja se mogu razumjeti, no što je s prvim tisućljećem ili još i ranijim razdobljem, iz kojeg ne postoje odgovarajući izvori (ili su iz druge i treće ruke). Npr. zar nam mora biti toliko nevjerojatna mogućnost da korijen riječi Vlah bude ono što nam je u slavenskom govornom području toliko blisko (V-lesi -> U-šumi). Sasvim bi se dobro uklopilo u sva značenja riječi koja se iz toga korjena u slavenskom govornom području i dan danas mogu izvesti. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 213.147.117.15 (razgovordoprinosi) 22:00, 12. srpnja 2007. -- Pavle Marčetić 22:00, 12. srpnja 2007. (CET)[odgovori]
Tko to komentira moj tekst a da ništa nije shvatio, pa onda piše gluposti. Napisao sam da su Vlasi zbirno ime malenim romaniziranim etničkim skupinama koja su obitavala, a ima ih i danas, na području od Srbije do Jadranske obale i na jug do Grčke i da je njihovo porijeklo moralo je biti različitog tribalnog porijekla, a objašnjavao sam porijeklo imena Vlasi, i da je zajedničkog korijena od kojeg su nastali i nazivi za Velšane i Valonce, a korijen sviju njih je ime plemena Volcae. Treba biti pametnjaković pa krivo tumačiti ono što piše i pisati blesave komentare da su Velšani i Vlasi isto (gdje to piše). Čitaj što sam napisao, ako išta shvaćaš, a ne poricat nešto što ne piše nigdje. --Zeljko 12:57, 1. kolovoz 2007. (CEST)

Vlaji[uredi kôd]

Vlaji se zovu stanovnici unutrašnjosti Dalmacije (bilo Zagora, Bukovica ili Ravni kotari).— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 188.252.248.105 (razgovordoprinosi) 15:15, 29. prosinca 2016.

Vlasi i Islam[uredi kôd]

Ima Vlaških rodova koji su prešli na islam iz pravoslavlja i katoličanstva, a ima ih koji su prešli iz Crkve Bosanske u islam (neki će reći da je takvih najviše, pogotovo proponenti "bogumilskog mita"). Članak ne spominje postojanje islamiziranih vlaških rodova (Riđani/Ridžani, Boljuni, Nikše, itd.)--Santasa99 (razgovor) 16:34, 11. siječnja 2020. (CET)[odgovori]