Razgovor:Wikipedija na njemačkom jeziku

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Wikipedija na njemačkom jeziku.
Rad na člancima
Pismohrane:

Hrvati na Njemačkoj Wikipediji[uredi kôd]

Kao na svim Wikipedijama i Njemačka Wikipedija je ovisna o dobrovoljnom radu pojedinaca koji žele svoje znanje podijeliti sa širom publikom. Tako se i dobrovoljci trude s pisanjem članaka o Hrvatskoj, ljudima iz Hrvatske i Hrvatske povijesti. Unatoč tom trudu postoje na Njemačkoj Wikipediji pojedinci bilo to korisnici ili administratori koji kroje vlastitu verziju. Negira se da su za vrijeme prve i druge Jugoslavije postojali Hrvati. Isto vrijedi za Hrvate koji su živjeli za vrijeme Austrougarske, Mlečana, Turaka,…. U tu kategoriju spadaju npr.: Bernard Vukas, Robert Jarni, Milka Trnina, Zinka Milanov, Stanislav Pavao Skalić, Faust Vrančić,Josip Franjo Domin, Ivan Meštrović, Ivan Generalić, Antun Dobronić, Jakov Gotovac, Edo Murtić, Antun Stipančić, Dragutin Šurbek, Ivica Šerfezi, Žarko Dolinar, Franjo Dugan, Bruno Bjelinski, Kristian Kreković, Ivan Zajc, Ivo Lhotka-Kalinski, Božidar Kunc, Juraj Križanić,Vlaho Bukovac, Josip Juraj Strossmayer, Ivo Robić, Ivo Pogorelich,... Kod Strossmayer-a ni sa jednom riječ se spominje Hrvat, već samo austrougarski političar i teolog. Tih primjera ima još koje se sa lakoćom mogu naći na Njemačkoj Wikipediji. S time se na Njemačkoj Wikipediji negira Hrvate prije 1991. godine. Tek pojedinci se deklariraju kao Hrvati, ali samo tad kad su s strane UDBE pobijeni, npr. Bruno Bušić. Administratori ne dozvoljavaju izmjena spornih tekstova, ne dopuštaju da se vode kao Hrvati, nego ih svi kategoriziraju kao Jugoslaveni, a onima koji se suprotstavljaju tim spornim tekstovima isključuju korisničke ovlasti i uklanjaju ih sa njemačke Wikipedije. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Cikola (razgovordoprinosi) 20:30, 24. veljača 2007.

Andrej Šalov[uredi kôd]

Razumijem da ovome nije mjesto na toj stranice, ali molim te mi reci, gdje bih mogla to postaviti. Da otvorim novi članak ili može ovdje ostati?--Cikola 19:46, 24. veljača 2007. (CET)

Probleme sa člancima na Wikipedijama na drugim jezicima rješavati na Wikipedijama na tim jezicima. Obavijest što se tamo događa može se ostaviti u WP:K. Nikako u člancima i njihovim stranicama za razgovor. -- Andrej Šalov 19:50, 24. veljača 2007. (CET)
Sve je to ok, samo što tamo unatoč diskusijama se ne mijenja. Pa sam se nadala da ovdje netko zna što napraviti.--Cikola 19:53, 24. veljača 2007. (CET)

Njemacka wikipedija[uredi kôd]

Ljudi, ako imate samo trun Hrvatskog dostojanstva - i malko hrvatske krvi nemojte dopustiti da se u Njemackoj wikipediji vulgarno bivsi njemacki komunisti i druge politicke antihrvatske i sektaske skupine vako ponasaju u clankama o Hrvatima i svim poznatim hrvatskim osobama i sa hrvatskom istorijiom. Mogu samo da Vam kazem, ovo nije vapaj za mene koji sudjelujem u wikipediji (tko sam vec ja) ovdje se radi o sistematskom negiranju Hrvatske povijesti u stupnjevima i to bez milosti a ne na bazi enciklopednog rada. Tko zna njemacki, neka sam vidi sta se zbiva u "Vermittlungsausschuss Theraphosis". Ovo jos nisam uopce dozivijo! Znate li vi sta to znaci Hrvatski narod negirati u sva doba tako zvane "Jugoslavije". Ozbiljno, ovo je stara njemacko-ruska psiholoska deformacija i desinformacija. Svaki drugi njemac ima racunalo kod kuca. Sta mislite koliko njih dobije drugu sliku (neistine) svaki dan o Hrvatima? Ukljucite sve Hrvatske institucije i naseg Predsjednika g. Mesica, ovo je ozbiljno vise nego bezobrazno! — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 80.135.79.113 (razgovordoprinosi) 21:51, 24. veljača 2007.

Točno je da na de.wiki koji put ima gluposti o hrvatskim temama, ali sve ovo gore ipak je malo pretjerano, nije baš sve tako loše. Ja sam i tamo već dosta dugo suradnik i imao sam sukoba sa Srbima i prosrpskim Nijemcima, ali uvijek na akademskoj razini, neke sam stvari ispravio, pa su revertirane, a ja ih stalno uporno vraćao tako da su neke i ostale. De.wiki ima za razliku od hr.wiki mnogo više članaka i zato se mi posvećujemo hrvatskoj wikipediji da imadne više kvalitetnih članaka, a tko ima vremena i želi doprinosi i na drugim wikipedijama. Samo je u tome stvar. --Flopy 09:43, 16. ožujak 2007. (CET)

Znam za te svinjarije.
Na žalost, naši hrvatski suradnici su pokazali nesrazmjerno više energije, ustrajnosti i interesa za maltretirat kreativne suradnike na hr.wiki (vriđanjima, troliranjem, zamaranjem, do u beskonačnost nastavljanjem diskusija, nahuškavanjem drugih na njih, ometanjem rada na svim razinama), a niti slovca nisu napisali na inozemnim wikipedijama za se usprotivit toj protuhrvatskoj pisaniji.
Velikosrpske i talijanske ekspanzionističke propagande ima na kilograme na en.wiki.
Nego, kao šta je suradnik rekao, na de.wiki se susrećemo sa jugožalnoodj*m piskaralima, koji riči Hrvatska i Hrvati i sve izvedenice od tega ne moredu smislit.
Za neupućene, IP-suradnike je mislio na ovo de:Wikipedia:Vermittlungsausschuss/Benutzer_Theraphosis.
Kolika je ta protuhrvatska obijest na de.wiki... i Miroslav Blažević im nije za "hrvatskog trenera"??? Kubura 10:48, 21. svibanj 2007. (CEST)

Da, mislio sam između ostaloga i na to. Ja sam odustao, možda opet prionem kad imadnem volje i da malo vježbam njemački jezik :-) --Flopy 11:35, 21. svibanj 2007. (CEST)

Vidi i[uredi kôd]