Razgovor Wikipedija:Izabrani članci/24, 2014.

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Wikipedija:Izabrani članci/24, 2014..
Rad na člancima
Pismohrane:

Sažetak na naslovnici[uredi kôd]

Može li tko od ovlaštenih suradnika promijeniti sažetak s naslovnice da glasi:

Stonvolski nemiri (engl. Stonewall riots), niz spontanih, nasilnih demonstracija protiv policijske racije koja se zbila u ranim jutarnjim satima 28. lipnja 1969. godine u Stonewall Innu u četvrti Greenwich Villageu u New York Cityju. Često se navode kao prvi slučaj u američkoj povijesti kada su gejevi i lezbijke pružili otpor sustavu koji je pod vladinim pokroviteljstvom progonio homoseksualce te su postali odsudan događaj koji je označio početak pokreta za prava homoseksualaca u Sjedinjenim Državama i svijetu. The Stonewall Inn u to je doba bio u vlasništvu mafije. Ugošćivao je raznovrsne posjetitelje, no bio je poznat po svojoj popularnosti među najmarginalnijim osobama gejske zajednice: transvestitima, feminiziranim mladićima, muškim prostitutkama i beskućničkom omladinom. Policijske racije po gejskim barovima bile su rutina tijekom 1960-ih, no policajci su brzo izgubili kontrolu nad situacijom u Stonewall Innu pa su privukli svjetinu koja je potakla nemir. Napetosti između njujorške policije i gejskih stanovnika Greenwich Villagea erumpirali su u još veće prosvjede sljedeće večeri te ponovo nekoliko noći poslije. U sljedećih šest mjeseci osnovane su u New Yorku dvije organizacije gejskog aktivizma, koje su se koncentrirale na konfrontacijsku taktiku, a tri su novine pokrenute radi promicanja prava gejeva i lezbijaka. U nekoliko sljedećih godina širom SAD-a i svijeta osnovane su organizacije za gejska prava. Danas se svake godine prema kraju lipnja održavaju širom svijeta događaji gejskog ponosa radi obilježavanja Stonvolskih nemira.

P. S. Gornji redci prevedeni su s engl. wikipedije. Conquistador (razgovor) 10:49, 9. lipnja 2014. (CEST)[odgovori]

Sažetak za naslovnicu se ne piše "od nule", već se uzima dio (početak) izabranog članka, sa svim vrlinama i manama koje je imao kad je izabran. Odnosno, uzima se zatečeno stanje, a rade se manje preinake kao što su uklanjanje izvora i popravak uvodne rečenice.
Ako nekoga smeta crvena poveznica u članku, može napisati članak, to i jest svrha crvenih poveznica.  • Bonč (razgovor) • Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti. •  14:02, 11. lipnja 2014. (CEST)[odgovori]
@Bonču, najprije ti moram zahvaliti što si kao jedan od p(r)ozvanih suradnika u kafiću odlučio napisati svoj komentar ovdje.
Osvrnut ću se samo na tvoj prvi stavak o tome kako se sažetak piše. Naime, Stonvolski nemiri napisani su prema engleskom izvorniku (usp. hr.wiki i en.wiki; N. B. sadržaji!). Suradnica @Svefnleysi svojski se potrudila u pisanju, tj. prevođenju članka. Sažetak koji sam prethodno napisao nije stoga nastao "od nule", već je riječ o prijevodu sažetka onog istog članka koji je i Svefnleysi prevela. Drugim riječima, upravo kako je preveden članak tako je preveden i njegov sažetak. Ništa više, ništa manje. Da je tako govore i rečenice sažetka i to redom:
1a. Stonvolski nemiri (engl. Stonewall riots), niz spontanih, nasilnih demonstracija protiv policijske racije koja se zbila u ranim jutarnjim satima 28. lipnja 1969. godine u Stonewall Innu u četvrti Greenwich Villageu u New York Cityju. (sažetak, rečenica 1.)
1b. Stonvolski nemiri ili stonvolska pobuna (engl. Stonewall riots) bili su niz spontanih, nasilnih demonstracija LGBT-ovaca protiv policijske racije koja se dogodila u ranim jutarnjim satima 28. lipnja 1969. godine u baru Stonewall Innu u Greenwich Villageu u New Yorku. (članak, redak 1.)
2a. Često se navode kao prvi slučaj u američkoj povijesti kada su gejevi i lezbijke pružili otpor sustavu koji je pod vladinim pokroviteljstvom progonio homoseksualce te su postali odsudan događaj koji je označio početak pokreta za prava homoseksualaca u Sjedinjenim Državama i svijetu. (sažetak, reč. 2.)
2b. Ovaj se događaj često navodi kao prvi slučaj pobune pripadnika zajednice LGBT-a u američkoj povijesti protiv sustavnog progona seksualnih manjina koju je provodila američka vlada. Stonvolski nemiri smatraju se početkom suvremenog LGBT-ovskog pokreta u SAD-u i svijetu. (članak, red. 1.)
3a. The Stonewall Inn u to je doba bio u vlasništvu mafije. (sažetak, reč. 3.)
3b. U to je vrijeme bar bio u vlasništvu mafije. (članak, red. 4.)
4a. Ugošćivao je raznovrsne posjetitelje, no bio je poznat po svojoj popularnosti među najmarginalnijim osobama gejske zajednice: transvestitima, feminiziranim mladićima, muškim prostitutkama i beskućničkom omladinom. (sažetak, reč. 4.)
4b. Bio je popularan među marginaliziranim i najsiromašnijim skupinama unutar zajednice LGBT-a: transvestitima, feminiziranim gejevima, muškim prostitutkama i mladim beskućnicima. (članak, red. 4.)
5a. Policijske racije po gejskim barovima bile su rutina tijekom 1960-ih, no policajci su brzo izgubili kontrolu nad situacijom u Stonewall Innu pa su privukli svjetinu koja je potakla nemir. (sažetak, reč. 5.)
5b. Tijekom 1960-ih policijske racije na gejske klubove bile su uobičajene, ali je policija te noći u Stonewall Innu izgubila kontrolu. (članak, red. 4.)
6a. Napetosti između njujorške policije i gejskih stanovnika Greenwich Villagea erumpirali su u još veće prosvjede sljedeće večeri te ponovo nekoliko noći poslije. (sažetak, reč. 6.)
6b. Situacija je postala još napetija sljedeće noći i nekoliko večeri poslije. (članak, red. 4.)
7a. U sljedećih šest mjeseci osnovane su u New Yorku dvije organizacije gejskog aktivizma, koje su se koncentrirale na konfrontacijsku taktiku, a tri su novine pokrenute radi promicanja prava gejeva i lezbijaka. (sažetak, reč. 7.)
7b. Tijekom sljedećih šest mjeseci osnovane su dvije LGBT-ovske organizacije koje su svoje djelovanje ostvarivale putem direktne akcije, a pokrenuta su i tri lista koja su promovirala prava LGBT-a. (članak, red. 6.)
8a. U nekoliko sljedećih godina širom SAD-a i svijeta osnovane su organizacije za gejska prava. (sažetak, reč. 8.)
8b. Tijekom sljedećih nekoliko godina osnovane su nove organizacije u SAD-u i svijetu. (članak, red. 6.)
9a. Danas se svake godine prema kraju lipnja održavaju širom svijeta događaji gejskog ponosa radi obilježavanja Stonvolskih nemira. (sažetak, reč. 9.)
9b. Danas se povorke ponosa održavaju širom svijeta, obično krajem lipnja, u znak obilježavanja godišnjice stonvolskih nemira. (članak, red. 6.)
Nadam se da sam ovim komparativnim citiranjem otklonio nesporazum. Još jednom hvala na pomoći! Conquistador (razgovor) 18:40, 11. lipnja 2014. (CEST)[odgovori]