Razgovor o kategoriji:Filozofi

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Filozofi.
Rad na člancima
Pismohrane:
   Ovo je razgovor o kategorizaciji wikipedije.

Mislim da ovo dolje nije najbolje rjesenje, malo smo se zaletili sa antikom. Trebalo bi to malo bolje osmisliti. --Tycho Brahe 12:38, 25. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]

Zahvaljujući trudu Flaminijerufa, imamo više nego dovoljno materijala za kategoriju Antički filozofi, koja bi trebala biti potkategorija od Stara Grčka i Filozofi. Kategorija se može zvati i drugačije, odluku prepuštam onima koji temu bolje poznaju. Grafički rečeno:

Može odma:

Ako se netko želi uhvatiti toga, treba sve članke koji na dnu koda imaju

[[category:Stara Grčka]]
[[category:filozofi]]

rčene kategorije zamijeniti sa jednom:

[[category:Antički filozofi]]

a u ovu novu kategoriju napisati

[[category:Stara Grčka]]
[[category:filozofi]]

Naravno, onaj dio na kraju, "|prezime, ime", treba ostaviti kakvo jest.

Pa, ako netko ima vremena i želje... :)

--Ante Perkovic 16:16, 26 kolovoza 2005 (CEST)


Evo, Flaminijeruf me već preduhitrio sa kategorijom "antička filozofija". Super :). Onda mijenjam ovaj tekst gore :) --Ante Perkovic 16:21, 26 kolovoza 2005 (CEST)


Samo pod razdoblje Antike spada i Rim, tako da je obrnuto, Stara Grčka bi trebala biti podkategorija Antičhih filozofa, a i razdoblje prije grka, tu može ući i filozofija Egipta i slično. Bitno da je na zapau i prije pada Rima, prije 500 godine okvirno. [[Category:Filozofi]]; [[Category: Antički Filozofi]]; [[Category:Stara Grčka]]<nowiki> == Za Kraj == Ako se nekome da neka se gomba, u suprotnom riješim to sutra... [[User:Flaminijeruf|Flaminijeruf]]

Još potkategorija[uredi kôd]

Pogledao sam usput, jer sam pisao članak Eugen Fink pa je završio SAMO pod kategorijom "njemački filozofi", što nije dovoljno, treba biti dostupan i u kategoriji po razdoblju - eventualno, kasnije, još i kategroija "Fenomenologija" (kao i "egzistencijalizam", "marksizam" itd).. --Fausto 14:56, 4. siječanj 2007. (CET)

Jednostavnosti radi, mogu se uvesti kategorije, uz ove dvije, "antički" i"redednjevjekovni", još dvije po razdobljima:

  • Europski filozofi 16-19. stoljeća
  • Filozofi 20. stoljeća

te zadim dvije za azijske stare kulture (ima dosta članaka):

  • Kineski filozofi
  • Indijski filozofi

Te također (iako ima malo članaka, ali principijelno gledano posebna su kategorija)

  • Islamski filozofi

--Fausto 14:56, 4. siječanj 2007. (CET)

hmmm, ideja nije loša, no da li bi se uhvatio kategoriziranja s ozbirom da ih vjerovatno najbolje razlikuješ po razdoblju. Nitko te u tome ne sprječava. Stvori nove kategorije, a njih kategoriziraj za početak u Kategorija:Filozofi, a te nove kategorije će se dalje kategorizirati po potrebi. Probaj :-) Duh Svemira 15:37, 4. siječanj 2007. (CET)
Da, dobra ideja. Filozofe svakako treba podijeliti i po drugim kriterijima, osim po nacionalnosti, isto kao što npr. fizičare (njih ima dosta) i kemičare treba podijeliti po disciplinama. Primjera je bezbroj, a podjela (samo) po državama je rezultat jedne akcije od prije nekoliko mjeseci kad se sve podijelilo po državama - od gradova do filmskih glumaca.
Dakle, ja ideju svakako podržavam, a za primjer kategorizacije po više kriterija svakako preporučam pogledati kategorija:Filmovi. --Tycho Brahe 19:57, 10. siječanj 2007. (CET)

Evo, napravio sam potkategorije, onako kako je u filozofiji uobičajeno, kombinacijom vremenskog i zemljopisnog kriterija, naime obično se islamska, kineska i indijska filozofija zasebno prikazuje, van osobitog tijeka koji iam eurospak filozofija od grčkih Sedam mudraca do danas. Neki će imati dvije kategorije. Napisoa sam kratko objašnjenje uz svaku kategoriju. Nadam se da neće biti problema s time da se u kategoriju "Europski filozofi 16.-19. stoljeća" uvrštavaju također i američki i drugi, koji priapdaju europskogm kulturnom krugu! Dakako, tu je i posebna potkategorija "filozofi po državama", gdje će se staviti "SAD" ili drugo. Stavio sam "Europski" iz navedenog razloga.

Nisam još unio novu klasifikaciju za sve koji su dada u kategoriji "Filozofi", radit ću to pomao kad uhvatim vremena. --Fausto 21:02, 10. siječanj 2007. (CET)

Za sad izgleda dobro. Nisma siguran jesu li svi filozofi dobili obje kategorije, ali prije ili kasnije bi svakako trebali. --Tycho Brahe 19:22, 14. siječanj 2007. (CET)

Završena potkategorizacija[uredi kôd]

Evo, završio sam rekategorizaciju svih koji su bili kategorizirani samo kao "filozofi" u jednu od kategorija po mješovitim princimima vremana i područja.

Može se učiniti čudno da sam Majmonida označio kao islamskog filozofa. Ali na stranici za razgovor uz njega obrazložio sam to.

Još dodatna kategorijzacija filozofa može biti po smjeru kojem su pripadali: marksisti, fenomenolozi, analitički filozofi itd.

Mislim da se sada može maknuti "bilje pategorizirati"?--Fausto 21:20, 12. ožujak 2007. (CET)

Ipak sam Majmonida uklonio iz ove kategorije. Premda je živio među muslimanima, nikako ga se ne može svrstati u islamske filozofe. Dovoljno je za sada da bude u kategoriji »srednjovjekovni filozofi«.--Donatus 22:12, 12. ožujak 2007. (CET)
Nije dovoljno, jer pod pojam "srednjovjekovni filozofi" redovno se svrstavaju samo EUROPSKI, tj. kršćanski filozofi; tek kasnije je bilo i filozofa koji nisu bili kršćani. "Islamski" nije samo oznaka vjere, nego i kulture ili dapače CIVILIZACIJE, a Židovi su u srednjem vijeku bili njen legitimni dio (za razliku od Europe, gdje su bili getoizirani). Maimonides sa srednjovjekovnom kršćanskom Europom nema ništa,a u islamskoj je svijetu bio uvažavan. Zato je kategorizacija "islamski" ispravna.--Fausto 18:06, 15. ožujak 2007. (CET)

Kršćanski filozofi - potkategorija[uredi kôd]

Otvorio sam kategoriju Kršćanski filozofi - trebalo bi ju svrstati kao potkategoriju kategorije Filozofi, ali ja to ne znam... --93.141.81.199 14:06, 23. veljače 2011. (CET)[odgovori]