Razgovor o kategoriji:Područja

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Područja.
Rad na člancima
Pismohrane:


Jasno imenovanje kategorija[uredi kôd]

Kategorija Regije preimenovana je u Područja jer značenje tuđice regija mnogima nije jasno pa je guraju i tamo gdje joj je mjesto i gdje joj nije mjesto. U članku zemljopisno područje je potanje opisana razlika između zemljopisnog i upravog područja (odnosno trebalo bi biti), kako nemam vremena kopati po literaturi (nije to moja struka a onih koji su te struke na wikipediji ni za lijek :)) ovdje pišem kako bi podjela kategorije trebala izgledati (wikipedija je enciklopedija - služi informiranju - nazivlje mȏra biti jasno).

  • Dalmacija (rimska provincija) je upravno područje Staroga Rima, i mjesto joj je u podkategoriji Upravna područja, odnosno Upravna područja->Rimske provincije (možda bi bilo bolje Upravna područja->Rimska upravna područja, kako bi bilo još jasnija i logičnija struktura kategorija).
  • Dalmacija je zemljopisno područje Hrvatske bogate i prebogate povijesti, a nadajmo se bogatije i naprednije privrede nego danas (hoće li hrvatski Jadran imati ijedno funkcionalno brodogradilište za 50 ili 100 godina?)

Načelno područja se stvaraju iz više razloga, povijesno se ljudi organiziraju u plemena, koja ako nisu nomadska drže neko područje (pretpovijesno doba, ali i u srednjem vijeku ako su nomadska plemena u pitanju - Huni npr.; Stara Grčka, Rim, Italija do ujedinjenja, Njemačka do ujedinjenja je skup gradova-država,koja zauzimaju manja ili veća područja, grčke teme, rimske provincije. Moderne države stvaraju nove upravne podjele koje se ponekad podudaraju s povijesnim područjima, ali često (ovisno o veličini država) područja uopće ne postoje jer je država ili prevelika ili premala. Tako su danas često područja samo zemljopisni pojmovi bez ikakvih upravnih ili povijesnih konotacija, npr. artičko ili antartičko područje, sredozemno, ekvatorsko područje itd. SpeedyGonsales 01:20, 11. travnja 2013. (CEST)[odgovori]


Prenosim odgovor Speedyju zbog još detaljnije problematike:
Postoji tu više problema:

  • Miješanje regija (kao zemljopisnog, povijesnog, političkog ili na neki drugi način izdvojenog ili označenog područja) s pokrajinama (upravnim podjedinicama), pogotovo zato što neke države (Italija, Francuska, Filipini) svoje pokrajine zovu regijama.
  • Višeznačnost svih termina (regija, područje, pokrajina, provincija, teritorij).
  • Terminološka odstupanja (postoje Regionalna geografija, Mikroregija, Makroregija, Kulturna regija).

Rješenje svakako nije jednostavno. Kategoriju Rimske pokrajine jesam pogrešno grupirao u Povijesne regije, trebalo bi ih smjestiti u Povijesne pokrajine. Česti su slučajevi da su regije bile i upravne podjedinice kroz povijest, ali postoje i izuzeci (npr. povijesna regija Turan). Kategorija Upravna područja koju Speedy spominje postoji ali pod nazivom Podnacionalni entiteti, dok je glavni članak za nju (tj. barem njen prvi stupanj) Pokrajina. --Orijentolog (razgovor) 01:37, 11. travnja 2013. (CEST)[odgovori]

Upravo ova promjena omogućuje jasno rješenje prvog "problema". Drugi i treći "problem" postoje na wiki otprije i zapravo nisu problemi:
U završnici hrvatskog nogometnog kupa su Hajduk i neočekivani drugi finalist (a ne završničar ili završnik ili završitelj) je prividni autsajder Rijeka, koja se golovima braće Sharbini dokopala i same završnice ovog prestižnog natjecanja. A da ne počinjem pričati o šou ili showu ili reality showu ili realitiju (Zvijezde pjevaju ili plešu, Američkom ili 'rvackom idolu) u kojem se natječu (vidi čuda) natjecatelji (a ne šoumeni ili šuogirle) i time ove zabavno-natjecateljske emisije zabavljaju recimo pretežno maloljetno gledateljstvo? :)
Odnosno ako negdje može biti problem ili sad je, novo nazivlje i struktura kategorija biti će samo bolja i jasnija od sadašnje(g). U prijevodu, ne valja raditi (ili vidjeti) problem tamo gdje ga nema, nego valja bolje nazvati kategorije koje sad imaju neprecizna i nejasna imena. SpeedyGonsales 02:09, 11. travnja 2013. (CEST)[odgovori]