Razgovor o predlošku:Književnici realizma

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Predložak:Književnici realizma.
Rad na člancima
Pismohrane:

Zola realist. Ne. Zola je otac naturalizma, pravca sasvim različit od realizma. To da Zola nij realist ćete naći na hr., en. i fr. wiki među ostalom. A i u svakoj njegovoj biografiji kao i biografiji Eugena Kumičića u kojoj stoji da je postao naturalist pod utjecajem Zole (iako on nije potpuni naturalist). --Edgar Allan Poe 19:45, 1. siječanj 2008. (CET)

Može se staviti u zagradi naturalizam, al pitam kad smo već tu, a što je naturalizam?--Dalibor Bosits © 19:52, 1. siječanj 2008. (CET)


Evo Naturalizam na hr.wiki, a odatle pogledaj i iw. Naturalizam i realizam nisu isti. Usporedi definicije i odlike dvaju smjerova pa vidi, ako negdje piše da su isti, zašto bi se onda inače naglašavala različitost pojmova. Ako postoje negdje dokazi u nekoj tiskanoj enciklopediji da su isti, ja ću se povuči, ali uz isnesene dokaze i tekstove na wikipedijama smatram da Zola za sad ne spada ovdje. --Edgar Allan Poe 11:31, 2. siječanj 2008. (CET)

Da, Zola spada ovdje, uz dodatnu riječ naturalizam. Iz više razloga, a jedan od njih je što predstavnike naturalizma nema u velikim brojkama. Također, temelji realizma ostvaruju svoju bit u naturalizmu, on je proistekao iz realizma, njemu je realizam krovni stil. --Dalibor Bosits © 13:38, 2. siječanj 2008. (CET)

Naturalista ima malo - istina. Krovni stil je realizam - istina, ali Zola spada u realizam kao pisac - ne. NJegova djela su čisto naturalistička i baš zbog toga se vuče razlika među realizma i naturalizma jer nisu isti. Da su isti ili jednaki u tolikoj mjeri kako ti veliš, ne bi se vukla tolika razlika. Ponovo kažem, ako imaš koji vodič kroz književnost ili enciklopediju gdje tvoje tvrdnje stoje, skeniraj tu stranicu i pošalji da ju vidimo, jer inače podaci su na mojoj stranic. --Edgar Allan Poe 16:16, 2. siječanj 2008. (CET)