Razgovor sa suradnikom:Silverije

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?

Kako uređivati? Možete probati na stranici za vježbanje:

Drugi suradnici?

  • Wikipedija:Kafić - portal zajednice, ovdje slobodno postavite pitanje
  • IRC (chat): wikipedia-hr
  • ako želite nekom suradniku ostaviti poruku, učinite to na njegovoj stranici za razgovor

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli! -- Jure Grm, 7. dana mjeseca siječnja, godine Gospodnje dvijetisućedevete u 14:09 sati. (CET)

Stranica je otključana. SpeedyGonsales 14:26, 11. siječanj 2009. (CET)

Prijava[uredi kôd]

Silverije, zamolila bih te da se po mogućnosti uvijek prijaviš kada radiš nešto na Wikipediji, jer lakše ostvarujemo komunikaciju, lakše je patrolerima i administratorima pregledavati izmjene u člancima, a i doprinosi ostaju zabilježeni uz suradničko ime, prijavljeni suradnici mogu uređivati stranice koje su zaključane za neprijavljene. IP adrese su promjenjive i teže nam je pratiti rad suradnika i kontrolirati članke koji se uređuju. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 23:31, 11. siječanj 2009. (CET)

Prikaži kako će izgledati[uredi kôd]

Pozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju. --Mario Žamić (razgovor) 11:03, 12. siječanj 2009. (CET)


Zahvaljujem na savjetu.

Silverije

Zrinski[uredi kôd]

Zahvaljujem na odgovoru [1]. Tvoj odgovor premjestio sam na svoju stranicu za razgovor jer je namjenjen meni. Poznato mi je sve što si rekao, nisam to nikad doveo u pitanje. Doveo sam u pitanje da se piše Juraj Zrinski V. Pogledaj literaturu (Klaić, Šišić itd.) da se piše Juraj V. Zrinski. Kada bi se pisalo Juraj Zrinski V. onda bi se po toj logici moralo pisati i primjerice Ferdinand Habsburški I., Ludovik Anžuvinac I. itd., a to nije tako. Pozdrav. --Flopy (razgovor) 09:02, 24. siječanj 2009. (CET)

Razgovor[uredi kôd]

Silverije razgovaraš na stranici za razgovor a ne na stranici suradnika. Molim te ispravi to.--D tom 18:43, 24. siječanj 2009. (CET)

Eh, već sam ja to ispravio. Ali pogledaj gdje je greška, da znaš za drugi put. :-) --Donatus (razgovor) 19:23, 24. siječanj 2009. (CET)
Ne postavljamo u predlošku {{izvor}} napomenu za pomoć, a niti svoje brojeve telefona. Postoji i način kako sakriti komentar, a to možeš učiniti ovako: <!-- upiši komentar -->.--Vatrena ptica (razgovor) 09:42, 13. veljača 2009. (CET)

Dvorac Zichy i Terbocz[uredi kôd]

Vratio sam na početni naziv članka. Samo jedna tehnička stvar - komentari vezani za članak pišu se na stranici za razgovor dtoičnog članka. Pozdrav. --Ex13 (razgovor) 21:11, 3. svibanj 2009. (CEST)

Hvala i pozdrav. Silverije

vanjske poveznice na fotografije[uredi kôd]

Budući da imamo fotografije u članku, ali imao i pravilo Wikipedija:Vanjske poveznice, uklonio sam link na fotografiju Starog grada Čakovca noću. Ali ako ćeš biti u prilici fotografirati Stari grad noću, kao što sam ga ja fotografirao danju :), slobodno postavi sliku na Zajednički poslužitelj i ubaci u članka. Pozdrav --Ex13 (razgovor) 10:07, 5. lipanj 2009. (CEST)

Suradnička stranica[uredi kôd]

Silverije, želim ti preporučiti da nešto napišeš na svojoj suradničkoj stranici, naravno ako želiš. Na stranici sam ti dodala okvir sa suradničkim imenom, a dalje uredi po volji. Ako imaš neka pitanja, slobodno pitaj. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 19:14, 19. srpnja 2009. (CEST)[odgovori]

Kategoriziranje[uredi kôd]

Ovo nije dobar način kategoriziranja. Naime, kategorije Kategorija:Hrvatska povijest 1102.-1527., i Kategorija:Hrvatska povijest 1527.-1790. su podkategorije od Kategorija:Hrvatska povijest. Članak ukoliko se nalazi u podkategorije, nije potrebno zadržavati u u nadkategoriji. Molim pripaziti na to. --Ex13 (razgovor) 10:11, 28. kolovoza 2009. (CEST)[odgovori]

Apsolutno se slažem. Dogodio se previd. Zahvaljujem na ispravci i pozdravljam. Silverije

Pozdrav kolega, imam mali problem pa bih zamolio pomoć. Naime, radi se o 5 novih članaka ‎Ivanković, ‎Ivančić, ‎Horvat, ‎Barašević, ‎Baić s kojima ne znam što bih napravio. Možeš li molim te baciti oko i vidjeti što se da napraviti s tim člancima. --Lasta 19:51, 31. listopada 2009. (CET)[odgovori]


Nažalost, nisam baš upoznat s poviješću navedenih obitelji.
Pozdrav, Silverije

Slike na Commons[uredi kôd]

Bok. Ovdje su kratke upute u slikama kako postaviti sliku na Zajednički poslužitelj - WP:ZAPOS. Bitno je navesti tko je autor slike i odgovarajuću licenciju. Kao pomoć i primjer mogu navesti jednu svoju sliku grba Turopolja - commons:File:Grb na Muzeju Turopolja.jpg. Ako nebude išlo, slobodno mi javiš.--Ex13 (razgovor) 11:12, 15. studenog 2009. (CET)

Ovako bi trebalo biti najednostavnije:

  • Prijaviš se pod svojim imenom tamo.
  • Odeš na stranicu gdje je osnovni obrazac za postavljanje
  • pod Source filename: klikneš na Browse i pronađeš datoteku (sliku) na svom računalu
  • pod Destination filename: staviš naziv kako želiš da se datoteka zove na wikipediji u obliku primjer.jpg (datoteka mora imati nastavak .jpg, .gif, odnosno već kojeg je formata datoteka)
  • ispuniš ovaj obrazac:
{{Information
|Description=
|Source=
|Date=
|Author=
|Permission=
|other_versions=
}}
kao primjer sam naveo gore grb Turopolja.
  • pod Licensing: odabereš u izborniku neku od ponuđenih licencija, ako je tvoj vlastiti rad onda npr. ovu prvu gdje piše "own work"

Mislim da bi ovo trebao raditi. Ako ne, javi pa ćemo smislit neki drugi način.--Ex13 (razgovor) 11:58, 29. studenog 2009. (CET)

Super da si uspio :) Malo sam infookvir u Feštetićima prebacio na desnu stranu. Ako bude trebala još kakva pomoć, stojim na raspolaganju:) --Ex13 (razgovor) 15:50, 7. prosinca 2009. (CET)[odgovori]

Jelačići[uredi kôd]

Tvoj članak o obitelji Jelačić premjestio sam Jelačići (plemstvo), budući da su Jelačići razdojbena stranica. Primjećujem da imaš krivo slovo i koje stalno dodaješ, umjesto točke imaš na i nekakvu crticu í, a to je krivo. Molim te pazi na to. Lijep pozdrav. --Flopy (razgovor) 18:34, 29. prosinca 2009. (CET)[odgovori]

Evo da vidiš razliku [2]. --Flopy (razgovor) 18:37, 29. prosinca 2009. (CET)[odgovori]


Hvala na pomoći i sugestijama.

Pozdrav. Silverije (razgovor) 15:35, 3. siječnja 2010. (CET)[odgovori]

Krsto I. Frankapan Brinjski[uredi kôd]

Pozdrav! Članak je još nedovršen (što je označeno) i to je razlog možebitnih nedorečenosti. Krsto je isprva bio u vojnoj službi Habsburgovaca koje je vidio kao moguće vladare Hrvatske, no kasnije se u sukobu između Habsburgovaca i Zapolje odlučio za potonje. Ne brini, bit će dopunjeno. :) Walter9 (razgovor) 05:42, 12. lipnja 2010. (CEST)[odgovori]

Međimurska gibanica[uredi kôd]

Frankopanska torta

Silverije, slučajno imam i neke veze s turizmom, gastronomijom, putovanjima pa su mi poznate draži vinskih cesta, domaćih kuhinja i kulturnih baština država i krajeva koje turisti obilaze, a svaka se zemlja ili kraj ponosi svojim posebnostima (koje su često vrlo slične, ali se opet razlikuju u barem jednom sitnom detalju i već poprimaju drugu vrijednost). Prije više mjeseci kada je suradnik napravio pogrešno preusmjeravanje i članak započeo miješajući dvije kuhinje, dvije države i dvije recepture, bila sam blokirana, imala sam pripremljene materijale kojima se mogao započeti i članak o međimurskoj gibanici, ali nitko od suradnika koje sam s time upoznala nije pokazao zanimanje za ispravljanje tog propusta. Kada sam slučajno relativno nedavno naišla na taj članak uklonila sam ono što je netočno, ali više nemam izvore za pisanje članka o međimurskoj gibanici. Coolinarika i slični internetski portali koje pišu sami čitatelji (bez navođenja izvora) nisu vjerodostojan izvor. Na fotografiji je u članku o prekmurskoj gibanici prekmurska gibanica suradnika sa slovenske Wiki Sl-Zige i bilo mi je važno uskladiti sliku s člankom, a prekmurska i međimurska gibanica nisu identične, kao što to nisu ni npr. svježi sir i skuta ili jabuke koje se samo naribaju ili koje se naribane skuhaju u kašicu. Kao što mi nisu usporedive njemačka torta od sira i varaždinska torta od sira. Tiramisu se može pripremiti i sa svježim sirom, skutom ili quarkom (sve osobno isprobala), ali izvorni recept zahtijeva mascarpone i svježa jaja. Maruhnjača se može pripremiti i s kestenima, ali onda se više nema pravo nazivati maruhnjačom. Netko će možda reć da se na našim otocima pripremaju "pogače", ali se npr. viška, komiška, ili bračka razlikuju u bitnim detaljima i znalci ih odmah prepoznaju. Osobno nikada neću nazvati pjenušac šampanjcem, a kvarnerskome škampu ili domaćoj jadranskoj lignji nisam našla ni približnu zamjenu. Kada sam bila u prilici slijediti smjernicu "Wikipedija:Budite odvažni", slijedila sam ju, a hoće li netko drugi započeti članak o međimurskoj gibanici ili ću to biti ja, u ovome trenutku ne znam. Ako ti mogu kako pomoći, rado ću to napraviti. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 02:53, 5. kolovoza 2010. (CEST)[odgovori]

Silverije, kao što sam pišeš o drugom "filmu", tako se u međuvremenu našlo tema koje sam si uzela kao prioritet, stoje već neko vrijeme nesređene, a zahtijevaju malo temeljitiju pripremu (medicina). Trenutačno nemam niti jednu knjigu (u smislu udžbenika) o kuharstvu ili slastičarstvu uz sebe, mogu jedino pogledati što se vjerodostojno može pronaći na internetu, što će me opet na neki način rezignirati spoznajom kako se hrvatska kulturna baština još nedovoljno predstavlja u digitalnom i svima dostupnom obliku. Kod knjiga koje se mogu pronaći u knjižarama treba biti oprezan i provjeriti tko ju je pisao, tko su bili recenzenti (ako ih je uopće bilo), tko je izdavač i je li bila pisana uz potporu neke institucije (kao što je slučaj s npr. Istarskom kuhinjom ili Krčkom.. ), jer nisu sve knjige na policama iz tog područja jendakovrijedne. Sam se recept može napisati na projekt Wikiknjige - WikiKuharica, a u članak općenito kako je i s drugim jelima. Svakako ju i uslikaj ako budeš u prilici (osobno ju pretpostavljam neću tako skoro pripremiti, a u mom ju kraju poslužjuju tek na rijetkim mjestima). Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 13:21, 6. kolovoza 2010. (CEST)[odgovori]
Silverije, svaka čast, zaista si se potrudio i ovim člankom i slikom međimurska je gibanica napokon kvalitetno predstavljena. Sada se iz članka jasno vide razlike i nadam se da više neće tako jednostavno dolaziti do zabune. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 22:39, 7. listopada 2010. (CEST)[odgovori]

Nema na čemu[uredi kôd]

I više je nego zasluženo:) Bolje malo, a kvalitetno, nego puno, a nekvalitetno i zbrda-zdola, bez izvora, glave i repa što nažalost nerijetko preteže na hrvatskoj wikipediji. --Flopy razgovor 10:42, 23. rujna 2011. (CEST)[odgovori]

Samostan[uredi kôd]

Možeš li sročiti člančić o pavlinskom samostanu u Svetoj Jeleni? U biti samo trebaš iskopirati veći dio članka koji si ti napisao.
Članak o samoj Svetoj Jeleni možemo proširiti jer se radi o nekad samostalnom naselju. Kubura (razgovor) 02:22, 14. travnja 2012. (CEST)[odgovori]

Ne moraš se mnogo mučiti. Mislio sam kreirati mrvu, a onda sam vidio da je to sve tvoj rad. Pa ga nisam htio prisvajati.
Ti praktično moraš samo kopirati veći dio članka o Svetoj Jeleni. Kubura (razgovor) 00:52, 17. travnja 2012. (CEST)[odgovori]

Infookviri[uredi kôd]

Silverije, primijetih da si u nekoliko članaka dodao tablice s osnovnim opisima: Iločki, Tržan-grad (Modruš), Krsto II. Oršić... Toj svrsi inače služe infookviri i zbog uobičajene standardizacije članaka, zamolila bih te da izradiš potrebne infookvire (s neutralnim bojama sličnih infookvira), te zamijeniš tablice, jer nisam prošla sve tvoje doprinose, samo nekoliko posljednjih i ne mogu znati gdje su sve dodane tablice :-). Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 21:29, 18. travnja 2012. (CEST)[odgovori]

Silverije, ni ja baš nisam izradila previše infookvira, ali najčešće je najjednostavnije uzeti neki s hr:wiki koji se najbolje može prilagoditi potrebama i neki koji se rabi preoblikovati (tekst unutar njega), a onda se lako doradi. Zamolit ću još kojeg suradnika za pomoć, pa ćemo već nešto napraviti. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 00:15, 21. travnja 2012. (CEST)[odgovori]
Silverije, ne znam jesi li primijetio, ali npr. infookvir Predložak:Infookvir plemić sad radi :-) --Roberta F. 15:57, 28. srpnja 2012. (CEST)[odgovori]
Silverije, nisam zaboravila, zato sam i spomenula gornji infookvir koji sad radi, a predloške o potrebi zamjene tablica infookvirima sam sama dodala da budu podsjetnik što treba napraviti. Ima li neki infookvir koji bi ti najviše odgovarao potrebnima, pa da njega prilagodimo? Jesi li za infookvir dokument mislio prijevod predloška en:Template:Infobox document? Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 22:25, 1. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]
Silverije, za sada je Culo napravio Predložak:Infookvir utvrda, molim te pogledaj i napiši mu ako nešto treba promijeniti da se prilagodi prije postavljanja u članke, a onda se može krenuti na druge potrebne infookvire. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 13:51, 9. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]
Pozdrav! Mislim da predložak Utvrda možeš koristiti i kod građevina koje si naveo i da nema potrebe za odvojenim predloškom dvorac. Previše predložaka jako sličnih namjena može zbuniti sadašnje i buduće suradnike, pa je bolje da ih je što manje. PS. Drago mi je da ti se sviđa predložak.--Culo-sija 14:20, 15. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]
Silverije, slažem se s Culom, širenje u prevelike detalje kod infookvira zbunjuje, a ako je baš neki vrlo bitan podatak koji bi trebao biti zastupljen kod dvoraca, a nije usko povezan s utvrdom, može se lako dodati (samo napiši Culi što), a onda se upisuje - ili se ne upisuje - ovisno o tome koji podatak imamo i za koju je građevinu predviđen (npr. Predložak:Infookvir životopis vrlo je opširan, ali ima i svoju skraćenu inačicu koju najčešće rabimo). Još jedna sitnica, zamolila bih te da prilikom oblikovanja galerija u obliku tablica ne dodaješ boju oko slika (tj. pod parametar boje upiši #FFFFF, a ne znam znaš li da se galerije mogu oblikovati i pomoću dodatnih gumba ispod okvira za uređivanje, ako pogledaš dolje, vidjet ćeš gdje piše <gallery></gallery>. To pritisneš i između oznaka <gallery></gallery> upišeš imena slika, a kako izgleda možeš vidjeti npr. u članku Oktogon (Zagreb), gdje je galerija smještena u središnji prostor. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 12:08, 17. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]

Bitka na Dravi 925.[uredi kôd]

Primijetio sam da si napisao članak Bitka na Dravi 925.. I u samom članku piše da točno mjesto i vrijeme bitke ustvari nije poznato. Za to razdoblje hrvatske povijesti općenito ima malo pouzdanih izvora. Nisi naveo nijedan izvor ili literaturu na temelju kojih si napisao članak, a to bi trebalo učiniti, kako zbog gornjih razloga koje sam naveo, tako i općenito zbog činjenice da navođenje izvora čini wikipediju vjerodostojnijom. Lijep pozdrav. --Flopy razgovor 12:13, 17. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]

Nemam što ispraviti, sve je u redu, ali izvore i literaturu trebao bi navesti na kraju članka. Jednostavno staviš novi odlomak i navedeš što si sve koristio. Evo kako sam to ja napravio u svom članku Hrvatska pragmatička sankcija (i ostalima). Na to sam mislio. Lijep pozdrav ;) --Flopy razgovor 21:11, 23. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]
Eto vidiš da nije bilo teško :))) --Flopy razgovor 21:08, 26. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]

Međimurske pogače[uredi kôd]

Silverije, mmmmm mmmm, što je nadjev za ovu međimursku pogaču (čini mi se mak, ali nisam sigurna)? Djeluje zaista slasno :-) --Roberta F. 16:26, 20. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]

Silverije, onda ćemo morati jednom napraviti pravi wikiroštilj :-). Odlične su ti fotografije jela, a nije uvijek lako doći do fotografija tih naših tradicijskih jela, jer čak i ako se negdje kuhaju, često je to u noćnim satima na otvorenom i u velikoj gužvi pa fotografije nisu neke (u Rijeci sam nedavno imala prilike uslikati par takvih naših primorskih obroka, ali posluženih u plastičnim tanjurima, pa djeluju bezveze i ostaju u osobnom arhivu). Kad sama nešto tako skuham, tek mi poslije obroka ponekad padne na pamet da sam mogla i uslikati. Živost člancima daju s mjerom i smislom umetnute fotografije, a i za infookvire se zajednica davno odlučila na neutralne boje. Tvoja fotografija pretepene juhe s tikvama mi je odlično poslužila za dopunu članka o juhi, pa kad budeš pisao članak o njoj, dodaj wikipoveznicu. Inače mi se sviđaju teme koje obrađuješ, jer zaplavljuješ crvene poveznice koje su mi se prije često pojavljivale u člancima o hrvatskoj povijesti. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 22:18, 20. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]

Kategorije[uredi kôd]

Kada praviš nove kategorije, gledaj da u njima ima minimalno pet članaka. Kategorija:"Grofovi po državama" nema ni jedan članak dok ih kategorija "Grof" ima samo dva. Tako ne može biti.--Jack Sparrow (razgovor) 21:36, 27. prosinca 2012. (CET)[odgovori]

Nemam ništa protiv obogaćivanja wikipedije novim člancima i kategorijama, dapače, ali dogovorom zajednice odlučeno je da je minimum članaka za novu kategoriju 5. Dakle, postupak je slijedeći: lijepo napišeš pet članaka na svom računalu, imaš ih spremljene u nekom word programu, i kada su svih pet gotovi, onda ih postaviš na wiki svih pet odjednom i nemaš nikakvih prigovora oko otvaranja nove kategorije.--Jack Sparrow (razgovor) 19:52, 28. prosinca 2012. (CET)[odgovori]

Buog dej![uredi kôd]

Zdravo! Vidim, da si z Čakovca. Očem te pitati, jeli vu Medjimurju poznaš ljudi, ki imaju doma kajkavske knige? Ja poznam jenu osobu vu Vratišincu, Cela Tkalec, ki ima stari kajkavski(?) molitvenik Jezuš, moja želja. Vezda, nie tak davnik sem dobil kopiju molitvenika Jezuš, ljubav moja, samo ona kniga nema čistega kajkavskega jezika. Doma pak imam dve medjimurske gramatike: Praktična međimurska gramatika i Gramatika međimurskog jezika.
Na koncu maja idem z biceklinom vu Medjimurje, samo vu Čakovec nemrem iti. Vu Svetemu Martinu bum, pak probam pogledati Celu Tkalec, ako muorem kopirati njenu knigu. Potom pak doli idem vu Kotoribu, ar imam tam jenega pajdaša. Dončec (razgovor) 12:00, 13. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Fala za odgovor! Kajkavski sem se vučil poleg stareh knig i rečnikov, štere imam doma. Imam pomurski, varaždinski i zagorski rečnik, samo bole varaždinski i pomurski čitam, ar ovo narečje je blizo našega jezika. Vu pomurskemu rečniku sem videl reč "biceklin," onu sem se navučil. Istu reč imamo vu Porabju i Prekomurju: "biciklin." Če bude kakva kajkavska kniga vu Čakovcu, moguče nemrem je pogledati, ar kak sem rekel idem i vu Kotoribu, put pak bi bil jako dugi, dosti cajta pak nemam. Samo dobro bi bilo to znati, ar ako opet idem vu Horvatsku, lefko da vre muorem ju ziskati. Dončec (razgovor) 20:43, 13. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Opsada Novog Zrina[uredi kôd]

Uklonio sam ovo [3] jer predložak predviđa samo jedan parametar. Probaj popraviti poveznicu u vrhu infookvira Hrvatsko-osmanski ratovi, jer vodi na razdvojbu, a poželjno je da vodi na točno određeni članak. Hvala unaprijed.--MaGa 12:36, 20. kolovoza 2013. (CEST)[odgovori]

Nije to propisano već se koriste dva različita infookvira. Infookvir u članku Opsada Novog Zrina je predložak o bitkama, a u članku Veliki turski rat je infookvir o oružanim sukobima. Prvi predviđa jedan parametar, a drugi više parametara. Da bi se dobilo to što bi ti htio, trebalo bi mijenjati infookvir. U situaciji kako si ti bio postavio [4] ostaju dvije uglate zagrade na kraju koje zapravo signaliziraju da nešto nije u redu. Ukoliko hoćeš vrati moju izmjenu, ne radi se o samovolji. Što se tiče Hrvatsko osmanskih ratova, u pravu si, ali sam letimično pogledao i zbunile su me natuknice koje su na razdvojbama.

P.S. Ne baš veliki koliko misliš.--MaGa 22:02, 20. kolovoza 2013. (CEST)[odgovori]

Infookvir[uredi kôd]

Silverije, možeš li molim te u članku Opsada Novog Zrina iz infookvira ukloniti slike zapovijednika (možda ih premjestiti negdje na prikladno mjesto u članak), a zastavice smanjiti na 22px kako je uobičajeno. Za usporedbu možeš pogledati kako izgleda ispunjeni infookvir u članku Operacija Oluja. Čestitam na Jubilarcu, zaista si se potrudio. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 23:39, 20. kolovoza 2013. (CEST)[odgovori]

Silverije, infookviri su jedan od oblika standardizacije, pružaju najosnovnije podatke i kod njih je poželjno zadržati se u preporučenim okrivirma (kod oblikovanja galerija, postavljanja datoteka, njihovog smještaja, podnaslova i nekih drugih uobičajenih načina oblikovanja članka). Ako netko nije vidio odstupanje od stila jednog ili nekoliko samoophođenih suradnika, kad se uoči, poželjno je uskladiti ili ispraviti. Za usporedbu je bolje pogledati kod izabranih članaka, za koje je veća vjerojatnost da ih je pregledalo i ispravilo više suradnika (veći broj uređivača najčešće može značiti i kvalitetniji članak), zato i jesam preporučila Operaciju Oluju, redovito čitan članak (na samu obljetnicu članak je imao 3839 učitavanja) i do sada blizu 400 uređivanja. Slike zapovijednika je bolje smjestiti u članak, gdje se one mogu opisati, ako osoba na hrvatskoj Wikipediji još nema životopis, može se s jednom ili par rečenica dopuniti, a od zastavica u infookvirima suradnici najčešće rabe Wikipedija:Popis predložaka sa zastavama, ako zastavice nema, prije izrade novih poželjno je pročitati stranicu za razgovor. Svatko od nas ima svoj ukus, različite uređaje s kojih pristupamo Wikipediji i zato, kao i kod papirnatih enciklopedija, stranice jednog jezičnog projekta trebale bi stilom biti ipak što više usklađene. Koliko vidim iz tvoje galerije slika na Zajedničkom poslužitelju posjetio si jug naše Domovine. Nadam se da su putovanje i odmor bili zanimljivi i dobri. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 11:18, 22. kolovoza 2013. (CEST)[odgovori]

Pohvala za trud[uredi kôd]

Zbilja si se potrudio napisati veliki članak. Kubura (razgovor) 03:45, 4. svibnja 2014. (CEST)[odgovori]

[5] Kao da si mi čitao misli kad sam bio u istim situacijama :)
Ne boj se za članak, još je ondje prostora za proširiti. Slažem se s tobom, bit će još prigoda za pohvale. Živia mi, Kubura (razgovor) 03:56, 11. svibnja 2014. (CEST)[odgovori]

Ovaj ti je mijenjao ovo[uredi kôd]

[6] Pa ti odluči hoćeš li vratiti ili ostaviti. Kubura (razgovor) 08:38, 19. lipnja 2014. (CEST)[odgovori]

Zahvala[uredi kôd]

Silverije, zahvaljujem na tvom glasu za mene tijekom glasovanja za nove administratore. Ivica Vlahović (razgovor) 21:14, 27. kolovoza 2014. (CEST)[odgovori]

Zahvala[uredi kôd]

Dragi Silverije, zahvaljujem ti od srca za podršku i iskazano povjerenje glasom "za"! Trudit ću se opravdati ga mojim budućim djelovanjem i doprinosima. Srdačan pozdrav,--Maestro Ivanković 22:35, 27. kolovoza 2014. (CEST)[odgovori]

Zahvala[uredi kôd]

Dragi Silverije, hvala na kategoriji "Francuski grofovi"!--Miha (razgovor) 18:27, 17. rujna 2014. (CEST)[odgovori]

Brzo brisanje[uredi kôd]

Imali ste dobru namjeru, ali se to tako ne radi: niste trebali ukloniti sadržaj stranice "Sclavorum regnum", već na vrh članka jednostavno staviti predložak {{bris}} i navesti razlog brisanja.  • Bonč (razgovor) • Don't panic! •  00:58, 18. rujna 2014. (CEST)[odgovori]

Nove kategorije[uredi kôd]

Ovakve [7] izmjene kategorija podrazumijevaju i uklanjanje nadkategorije [8].--MaGaporuči mi 19:42, 27. prosinca 2014. (CET)[odgovori]

ISO kajkavski, wikipedija[uredi kôd]

Bok! Želim, če bi i ti ogledal malo na to, kaj je v kafiču, jer govoriš kajkavski: 1. Dončec (razgovor) 19:12, 12. siječnja 2015. (CET)[odgovori]

Rebrović[uredi kôd]

Čini se da je i Matija Rebrović Razbojski dobio viteški red Matije Terezije. Kubura (razgovor) 07:58, 1. svibnja 2015. (CEST)[odgovori]

Nikša Gradić[uredi kôd]

Ugledah to na nedavnim, pa da upitam hoćeš li ga preuređivati, jer je sada u stanju da je kopiran iz HE, što će reći - za brisanja. Taj IP je već u više navrata radio copy->paste i uredno sam mu brisao "članke", ali, ovaj "članak" je promakao.--MaGaporuči mi 19:08, 5. kolovoza 2015. (CEST)[odgovori]

Ako ćeš ga srediti, u koje vrijeme se može računati na to? Ako neće biti skoro, napravi svoju podstranicu i tamo ga iskopiraj, pa sredi kad stigneš.--MaGaporuči mi 18:26, 6. kolovoza 2015. (CEST)[odgovori]

Ne tjeram nikoga na ništa, tako da, ako remetim tvoje planove, zaboravi na Gradića. Ipak nismo na normi.--MaGaporuči mi 18:16, 7. kolovoza 2015. (CEST)[odgovori]

Znači, napadaju Krila Oluje?--MaGaporuči mi 18:33, 7. kolovoza 2015. (CEST)[odgovori]

Engleska wikipedija[uredi kôd]

Najveći problem engleske wikipedije u odnosu na članke o Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Bosni, Srbiji je njihova smjernica 1RR za teme s našega podneblja, koja je efektivno rasistička. Imali su razloga da to uvedu, ali rješenje koje su našli je katastrofalno loše. Zbog toga sam u zadnje vrijeme rijetko tamo. Problem je naravno dublji, dio problema dolazi od novog nacionalnog osvještavanja u ovim krajevima koje primjenjuje nacionalne nazive često na način koji nema smisla za vrijeme na koje se odnosi. Iako je to logično, jer se npr. na hrvatskoj wikipediji uglavnom dogodilo kao reakcija na velikosrpska i druga iredentistička presezanja, na žalost nije uvijek bilo suradnika s dovoljno znanja da srede odgovarajuće članke na odgovarajući način.

Logično je da su imena Dubrovčana iz srednjega vijeka na našoj wikipediji kroatizirana kako je to u našoj literaturi, na talijanskoj wikipediji talijanizirana kako je to u njihovoj literaturi, a na latinskoj wikipediji na latinskome - kako su se često pisala u onodobnim dokumentima. Kako će se imena pisati na engleskoj wikipediji prvenstveno ovisi o tome koliko je čiji lobi jak. Pogledat ću konkretne predloške, ne očekuj previše jer moja iskustva s engleskom wikipedijom nisu predobra, tamo su administratori kompetentni za naše podneblje rijetki ili nepostojeći. SpeedyGonsales 22:47, 6. studenog 2015. (CET)

[9] Ne troši snagu na njih. Poprilično sam uvjeren da ondje imaš posla s vojskom ginjola, mesnih i slamenih lutaka; en.wiki ima iskustva s time [10] (vijest od 8. kol. 2013.) [11] (vijest od 21. lis. 2013.) i [12] (1. rujna 2015.). I ono je tek vrh gorja od ledenih planina, ne samo jednog ledenog brijega. Zar ti izgleda normalno da suradnik s preko 35 tisuća uređivanja [13] ima onako siromašnu suradničku stranicu (ne uspoređuj to s osobama koji su zbog drugih razloga minimalistički sročili suradničku stranicu)? Ili da netko kojemu je suradničko ime kiti se hrvatstvom za materinski ima nepostojeći jezik, t.zv. "sh"? Uz to, mislim da, pored ostalih, imaš posla s jednom od reinkarnacija jednog poznatog antihrvata; previše taj znade za novaka. Računaj i na to da vjerojatno imaš posla i s plaćeničkim uređivanjima i plaćeničkim branjenjima sadržaja[14][15]. To je ono - objašnjavaj ti koliko hoćeš, bit će po njihovu, uzalud ti objašnjavaj da je bijelo - bijelo, a crno - crno. Bezobzirno obavljaju svoju zadaću.[16] Postoje interesne skupine koje gube tlo pod nogama u stvarnom svijetu, radna mjesta na katedrama uzdrmana su im, biološki izumiru pristaše njihove ideologije i ostalo im je samo živjeti u lažnom svijetu koji jedino održavaju u virtualnom svijetu. I ne biraju sredstva.[17]
Znaš i sam kako su na tom projektu izmasakrirani članci s temama o hrvatskom jeziku i kako su masakreri i njihove virtualne i mesne lutkice uživale administratorsku protekciju, te kako je administrator s tog projekta koji je zloporabio svoj položaj, premda ne zna ni riječi hrvatskog, do obijesti izmasakrirao članke o hrvatskom jeziku.
Nekad davno na en.wiki mogao si dokazati stvari ljudima, destruktivce i lažljivce su prepoznavali, projekt su u većini moderirali mnogo bolji ljudi i bilo je užitak raditi. No, udio iskrivljavatelja, bolesnih opsesivaca i neprikladnih narastao je, problem (agresivnih) ginjola dolazio je sve više do izražaja, zbog čega su mnogi kvalitetni suradnici i moderatori s engleskog govornog područja napustili taj projekt, pa je rastuća vojska ginjola, ljudi s fiksacijama, bezobzirnih plaćenika i opasnih opsesivaca mogla preuzeti taj projekt i izvoditi šta ih je volja po tom projektu, što je za posljedicu imalo da su mnogi suradnici s drugih govornih područja napustili taj projekt. Zbog tih razloga taj projekt nije preporučljivo rabiti kao izvor, osobito kad se radi o društvenim znanostima: pročitaš li druge projekte koji pišu o toj istoj temi, a nisu preveli s tog projekta, primijetit ćeš napadne različitosti.
Zbog toga bih ti preporučio ne gubiti vrijeme ondje. Kubura (razgovor) 09:19, 7. studenog 2015. (CET)

[18] Pametno razmišljaš. Da je bilo takvih kao ti prije osam-devet godina, bila bi poprilično drukčija slika na en.wiki. Što kažeš, možeš si reći, "pokušao sam", a ne da si predbacuješ da nisi nikad ništa pokušao. Ipak, svjetujem ti da se ne prenažimaš ondje i ne uzimaj stvari previše k srcu. Situacija ondje ponekad izgleda (ako uočiš razinu (ne)zrelosti ponašanja, posprdnosti, hladnokrvnosti, bezobzirnosti) kao da imaš posla sa skupinom bezobzirnih školaraca (ili njihovih odraslih mentora) koja ima za zadaću napisati referat (ili znanstveni projekt) na temu ponašanja šikanirane nacionalne zajednice, ponašanje subjekata pokusa kad im "sudci" ne uvažavaju argumente unatoč svim superiornim argumentima koji subjekti pruže, nego "veleumni sudci" hladnokrvno guraju blasfemične teze druge strane. Kao neka varijacija na temu Zimbardovog i Milgramovog pokusa. Nije da se ovo zbiva samo nama, vrlo je vjerojatno da se nekim drugima skupinama (narodnosni, vjerski i dr. kriterij) na nekom drugom ili istom polju. Teza djeluje malko kao teorija urote, no kad pročitaš ovakve stvari [19] (navodno su negdje i neki oglašavali usluge čuvanja članaka na wikipediji u željenom obliku!) i dugotrajnost onakva ponašanja, nije nimalo neutemeljena.
Neki koji moderiraju projekt ondje - neka su nekad bili dobri, čini mi se da su pregorili, pa gube mjeru, ne sankcioniraju one koje bi morali, ignoriraju matične govornike (čak njima prijete sankcijama ili ih sankcioniraju, što je osjetio jedan naš kolega), a puštaju onima vanjskima šta se prave pametni i svisoka dijele packe drugima da čine šta ih je volja do obijesti.
Kakvo je stanje sada na en.wiki, veća je mogućnost da će u Beogradu Knez Mihajlovu preimenovati u ulicu generala Ante Gotovine, prije će nego da će na en.wiki prihvatiti životnu realnost o postojanju posebnog hrvatskog jezika i posebnog srpskog jezika. Kubura (razgovor) 07:52, 11. studenog 2015. (CET)

Međuwiki poveznice[uredi kôd]

Moguće je da ti je promaklo, ali ovako se već poodavno ne povezuju članci na drugim jezicima. Povezivanje se sada radi ovako.--MaGaporuči mi 18:04, 28. prosinca 2015. (CET)[odgovori]

Vidim da se crveni poveznica, pa ako si voljan... :) --Ex13 (razgovor) 01:01, 4. siječnja 2016. (CET)[odgovori]

Duplo kategoriziranje[uredi kôd]

[20]Ako se dodaje kategorija građevina u Vukovaru, onda treba ukloniti kategoriju Vukovara koja tako postaje suvišna.--MaGaporuči mi 19:02, 6. siječnja 2016. (CET)[odgovori]

Molba[uredi kôd]

Bok Silverije! Lijepo molim, provjeri e-mail... Maestro Ivanković 15:26, 18. veljače 2016. (CET)[odgovori]

Promjena suradničkih prava[uredi kôd]

Bok Silverije! U skladu s tvojom prethodno potvrđenom suglasnošću, predložio sam te za ophoditelja. Budući da u predviđenom vremenu nije bilo nikakvih primjedbi ni glasova protiv, taj sam ti status danas i dodijelio u skladu s postojećim pravilima (čestitam!). Iako vjerujem da si se već i ranije informirao o značenju novoga suradničkoga statusa, svejedno pogledaj što to znači biti ophoditelj (pročitaj i sve povezane članke). Nemoj se "preplašiti" crvenih uskličnika koje ćeš sada vidjeti pored svake nepregledane izmjene u nedavnim promjenama: svaka izmjena koju budeš pregledao i označio pregledanom značit će jedan crveni uskličnik manje. Među suradničke okviriće na svojoj stranici svakako dodaj suradnički okvirić "Ophoditelj". Ako imaš kakvih pitanja, znaš gdje ćeš me naći... Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 10:20, 26. veljače 2016. (CET)[odgovori]

Vučkovec ili...[uredi kôd]

Ovo nije dobra izmjena - što u stvari treba biti naslov članka (i te poveznice), "Vučkovec" ili "Toplice Sveti Martin"? Prema nekoliko članaka nađenih u pretraživanju, "Toplice Sveti Martin" je tvrtka, te mislim da treba ostati članak pod sadašnjim naslovom "Vučkovec" i da se poveznica iz navedene izmjene isto tako naslovi. Nisam detaljno provjeravao te nisam siguran, i stoga samo predlažem ovakvo rješenje... Lp, -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  01:42, 1. kolovoza 2016. (CEST)[odgovori]

Hvala na odgovoru. Onda je mislim najbolje to riješti preusmjerenjem. Po meni Vučkovec treba ostati (na topgrafskoj karti DGU ucrtano je kao "Kupalište Vučkovec", 46°29'40,45" N, 16°20'13,77" E; tvrtke se mijenjaju), te ću tako i napraviti.  • Bonč (razgovor) • Bolje biti malo lud, nego malo pametan. •  00:24, 2. kolovoza 2016. (CEST)[odgovori]

Udžbenik o povijesti Gradišćanskih Hrvata[uredi kôd]

Poštovani korisnik Silverije!

Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću, najveća i najstarija udruga Gradišćanskih Hrvata, momentano radi na školskom udžbeniku o povijesti Gradišćanskih Hrvata. Sadržavati će povijest od kamene dobe do danas. Manuskript knjige je već odobren od Austrijskog ministarstva za naobrazbu kao školska knjiga od školske godine 2018/19. Rad na knjigi se trenutno završava.

Rado bismo koristili sliku, koju ste objavili na wikimedia-commons: [21]

Jako bismo Vam zahvalni, ako nam možete reći, iz koje knjige ste preuzeli ovu sliku.

- HKD

Odgovor na upit: Slika je snimljena na izložbi povodom 350. obljetnice pogibije Nikole Zrinskog Čakovečkog.

Hvarski ustanak ili Hvarska buna?[uredi kôd]

Bok Silverije. Možda si trebao prvo raspravljati na razgovoru prije vraćanja? Ja sam tamo postavio prijedlog o preimenovanju 2012. godine te sam ponovno pitao 2013. godine i nitko nije imao prigovora te sam ga onda 2015. godine i preimenovao. Pogledaj tamo izvore koji ga imenuju ustankom gdje ima i dva izvora od LZMK ([22], [23]). Koji je tvoj izvor od LZMK?--Rovoobob Razgovor 00:14, 22. svibnja 2017. (CEST)[odgovori]

Bok, Silverije. Problem s LZMK je što i oni koriste i jedan i drugi naziv. Postoji razlika između bune i ustanka.

Wikicitati »(...)da bi se granica između bune i ustanka možda mogla postaviti ovako krajnje pojednostavljeno: buna je spontani, neorganizirani način kolektivnog protesta, s osnovnim skrivenim ili podsvijesnim ciljem odterećenja od emocionalne napetosti, kratkotrajno stišavanje revolta, a ustanak je nasuprot tomu racionalno proračunata, organizirana, pomno pripremljena akcija s dalekosežnim ciljavima, da se nešto bitno i trajno mijenja.«
(Zvonimir Kulundžić, Odgonetavanje "Zagonetke Rakovica", Zagreb, 1994., str. 1.)

Andro Gabelić je usvojoj knjizi Ustanak hvarskih pučana (1510-1514): izvori - tokovi - dometi, Književni krug, Split, 1988., napisao je poglavlje Buna ili ustanak? (str. 361. - 378.), ovo je jedan mali dio:

Wikicitati »(...) ako znamo da je buna "slama" koja naglo plane, ali se i brzo ugasi, da je ona više stihijska nego organizirana borba koja čak ne mora ni poprimiti oružani vid, ako nam je poznato da je buna više revolt na postojeće stanje, nego jasnija koncepcija njegove izmjene, i ako je točno da su bune "nesvjesni, neorganizirani, stihijski, čak divlji ustanci" - onda će nam biti jasno i to da je borba pučana hvarske komune 1510-1514. g. daleko od bune i pobune, pogotovo rebelije, urote i sl. koliko je daleko nebo od zemlje. (...) Borba pučana hvarske komune nije bila buna, nego ustanak. To nije bio seljački, seljačko-ribarski ili tome sličan ustanak, nego pučki ustanak koji je prerastao u građanski rat.«
(Gabelić, 1988., str. 363. i 377.)

Ja sam i dalje za naziv Hvarski ustanak.--Rovoobob Razgovor 10:05, 23. svibnja 2017. (CEST)[odgovori]

Naslov[uredi kôd]

Šišić, Ferdo, Povijest Hrvata, pregled povijesti hrvatskog naroda. Walter9 (razgovor) 00:53, 27. listopada 2017. (CEST)[odgovori]

Nikola[uredi kôd]

Zdravo, Silverije! Tek sam danas vidjela tvoju poruku. Molim te, oprosti mi; nisam bila aktivna nekoliko dana na Wiki. Glede Nikole od Iloka, moj bi argument bio — ako ćemo preimenovati taj članak u „Nicholas + surname”, onda moramo preimenovati „Philip IV” u „Philippe Capet”, ili „Henry II” u „Henry II Plantagenet” itd., itd. Dakle, ja se s tobom slažem u svemu glede imena tog članka.--Miha (razgovor) 18:00, 14. siječnja 2018. (CET)[odgovori]

Bok! Oprosti, nisam bila aktivna tu. :) "This user is male" sam stavila namjerno, da zbunim neke koji su me pratili.--Miha (razgovor) 17:22, 22. siječnja 2018. (CET)[odgovori]

Odg.: Makedonska opsada Zadra[uredi kôd]

[24] Nema problema. Nije to nikakav problem. Naziv članka bite će kako se kolege dogovore. Lako je preusmjeriti članak, a preusmjeravanje ostaviti, pa da sve poveznice vrijede. Kubura (razgovor) 00:46, 27. ožujka 2018. (CEST)[odgovori]

[25] Zar mi je promaknulo ostaviti? Kubura (razgovor) 04:17, 2. travnja 2018. (CEST)[odgovori]

Izgleda da jest. Mogao si sam sebi staviti, nije to nikakav prekršaj. Hvala ti što si me podsjetio. Kubura (razgovor) 04:21, 2. travnja 2018. (CEST)[odgovori]

Savjet[uredi kôd]

[26] Vidjeh sve ovo. Ne troši snagu ondje. Oni slijepo vjeruju u svoju matematiku po kojoj bi bilo za nas Hrvate "nisu tu ni bili", a mi dobro znamo "što je bilo i kako je bilo". Uzaludno je njima išta objašnjavati. Bit će ti po onoj: Krsti vuka, a on u šumu. Stoga te svjetujem usmjeriti svoje snage ovdje, ovdje ne moraš objašnjavati nitkome da je bijelo bijelo, a crno crno. Kubura (razgovor) 20:30, 29. lipnja 2018. (CEST)[odgovori]

Njemačka Wikipedija[uredi kôd]

Bok Silverije, vidim da si imo manji sukob na de Wikipediji. Ja sam osobno izgubio puno vremena u raspravama sa Jugoslavenima, bez ikakvog konsenzusa. Oni se drže svoji dogmi. Hrvatski jezik je izraz "nacionalizma", a Hrvata prije 1991. nema. --Mateo K 01 (razgovor) 22:46, 23. kolovoza 2018. (CEST)[odgovori]

Re:Njemačka wiki[uredi kôd]

Bok Silverije! Ispričavam se što ti nisam prije odgovorio, ali došlo je tako kako je došlo, hahaha.

Znam na šta misliš, Nijemci imaju svoja pravila što se tiče jugoistočne Europe. Npr.: Na članku o Anti Paveliću stoji da je bio jugoslavenski političar a ne hrvatski – irelevantno jel' Hrvat ili ne.

  • Zašto? Zato što je bio državljanin Kraljevine Jugoslavije i prema njihovim pravilima je s tim jugoslavenski političar.

To što je Aspiriniks dodao srpskohrvatski umjesto hrvatskog je meni osobno promicanje vlastite pameti. Već prvi izvor koji je naveden, potvrđuje da je Vrančić bio Hrvat koji je služio hrvatskim jezikom, al' briga njih. Osim toga, njemački članak o Faustu Vrančiću naziva dalmatski jezik "srpskohrvatskim", što je također netočno. Dalmatski je nestao 1898. godine, nakon ubojstva zadnjeg govornika, a pored svega nije ni bio slavenski nego romanski jezik. Meni se čini, da se prema pravilima Njemačke Wikipedije očigledno sve baca u isti lonac.

Srdačan pozdrav, MateoKatanaCRO (razgovor) 11:12, 9. rujna 2018. (CEST)[odgovori]

en.wiki[uredi kôd]

Odgovoriti ću ovdje, da s razgovorom ne zatrpamo Kuburinu SZR .

Da, ipak si u pravu da postoje pojedinih članci u koje oni još nisu progurali svoje gledište. No ne smijemo zaboraviti da su administratori suradnici koji "de facto" mogu odlučiti pitanje u koji će smjer članak sadržajno ići. A administratorska vlast nedvojbeno je u njihovim rukama. Uvjeren sam da postoje administratori koji se ne slažu s time, ali ne protive se tome iz jednostavnog razloga, boje se da ih serbokroatistička skupinica ne bi proglasila "nacionalistima".

Malo mi je čudno davati savjet dugogodišnjem iskusnom suradniku, ali nemoj dopustiti da iz emocija, iz frustracije počiniš nepotrebnu pogrešku pa da oni dobiju priliku to zlorabiti za blokiranje. Slično je se meni desilo na de.wiki. Pozdrav, --Mateo K 01 (razgovor) 21:21, 2. rujna 2019. (CEST)[odgovori]

[27] Ne znam jesi li znao da imamo popis nepravilnosti na engleskoj wikipediji. Tko zna, možda ćemo jednog dana dobiti priliku ove nepravilnosti dati do znanja široj hrvatskoj javnosti. U svakom slučaju vrijedi dokumentirati ovo enciklopedijsko nasilje. Evo ja sam upravo dodao Ivana Gundulića. Ukoliko imaš vremena i volje nadopuni odlomak "Turkish Croatia". Pozdrav, --Mateo K 01 (razgovor) 13:44, 4. rujna 2019. (CEST)[odgovori]

Pranje[uredi kôd]

Obilazak onakvih mjesta tretira se kao kućni posjet. Na pregled se čeka od mjesec dana do 3 mjeseca, a ponekad i duže. U ovom slučaju sam voljan napraviti iznimku. Deplasirani RfCi pa i Meta dopuštanjem onakvih RfCa dobijaju atribute nasilna mjesta. Ne govore o pravim problemima kao takvim. Emocionalno nasilje koje se prakticira ondje na Meti, gdje etiketiraju sudionike, kontinuirano se vrši, iterativno vrijeđanje već je postalo pravilo. Umjesto poželjne pristojne slobode govora kao načina dvoboja mišljenja, ondje pasivni agresivci pristupaju verbalnom nasilništvu kao metodom političkog obračuna. Zbog nezadovoljstva u svakodnevnici u kojoj su marginalna, demantirana, nerealizirana i neprirodna pojava, pasivni agresivci s onog krila sustava vrijednosti i malo su zadovoljni, visoke neispunjenosti, sve nesusretljiviji, rastuće zlobniji, ciničniji, zajedljiviji i sve više svadljiviji. Bježe od osobne odgovornosti, pa pribjegavaju distribuciji odgovornosti zazivajući barnumovskima senzacionalističkim izjavama vanjske pristaše jer ih u svojoj domaćoj sredini ne mogu nikako naći. Nesamostalne su osobe, pa se prividno mogu osjećati dobro samo ako su u okružju koje bi bilo skrojeno prema njihovim preferencijama i političkim stavovima. Sve to traje kratko, zbog vječnog podcjenjivanja drugih kao posljedica svog osobnog nezadovoljstva. Pošto ne žele promijeniti sebe, žele umjetno i na silu promijeniti "onu iracionalnu većinu u društvu". Neodgovorne i nesamostalne osobe često se smatraju nekom vrstom žrtve kao što se prikazuju pokretači RfCa premda se nikad ne pitaju je li problem u njima. Oni su poput vozača koji na auto-cesti vozi krivom stranom i čudi se zašto svi drugi voze krivom stranom. Od nesamostalnosti su im instinkti zrele osobe otupili te stalno traže neku potporu izvan prirodnog okružja u kojem jesu, te ga pretvoriti u nešto što nije; usporedimo to sa suhozemnom šutljivom kornjačom neuglednih boja koja zavidi raspjevanim pticama šarenih jarkih boja, te se odlazi žaliti ribama iz bare tužakajući ptice za koješta, nadajući se da će barske ribe pretvoriti ptice u kornjače. Nesamostalne osobe vječno traže paternalističke intervencije s visoka i sa strane, jer su stalno nesretne. Izvor njihovih problema je neka njihova unutarnja nesigurnost i strah. Ovdje su krivnju za svoje unutarnje probleme bacili na tzv. desničare. Časni im postupci izostaju sve više, zbog visoka i stalno rastućeg unutarnjeg nezadovoljstva. Dok ne shvate da je sigurnosti osnova prijateljstvo i odnosi s drugim ljudima, a ne vječito bjesomučno tužakanje i suđenje drugima bez da se prvo suoče s vlastitim grijesima, nemaju izlaza. Moraju prepoznati činjenicu da sloboda koja narušava tuđu slobodu je nasilje, a ne sloboda. Žele li djelovati u wikipedističkom društvu, moraju prihvatiti ista prava i obveze. --Malatrad (razgovor)+ 23:35, 31. prosinca 2019. (CET)[odgovori]

Frankapani[uredi kôd]

Pozdrav Silverije, usvojeni ispravni oblik pisanja obiteljskog imena krčkih knezova je Frankapan, a ne Frankopan. Drugospomenuti naziv, koji je sve do ranih 2000-ih, bio općeprihvaćen, sve više se izbacuje iz uporabe. Hrvatska enciklopedija, kao temeljno leksikografsko djelo u Hrvatskoj, koja sistematizira opće znanje, također, koristi izraz Frankapan, umjesto Frankopan. Hrvatski školski udžbenici, jednako tako, predominantno koriste izraz Franakapan. Mislim da bi trebalo vratiti novi oblik pisanja, odnosno Frankapan. Tvoj argument broja znanstvenih članaka ne može se uzeti kao relevantniji od Hrvatske enciklopedije, koja definira i usustavljuje pojmove. Lijepi pozdrav. Walter9 (razgovor) 23:56, 30. ožujka 2020. (CEST)[odgovori]

Volio bih da, ukoliko je to moguće, postignemo konsenzus na hr.wiki, što se tiče toga. Znam da je prije više godina propao dogovor o tome, ali možda je vrijeme da opet pokušamo pronaći definitvno rješenje za to pitanje. Čisto kao nekakav savjet ili smjernicu, kontaktirao sam Leksikografski zavod Miroslav Krleža i Institut za jezik i jezikoslovlje i čekam njihov možebitni odgovor. Ne moramo se nužno držati njihova tumačenja, ali mislim da bi i njihov stav, ukoliko uopće i među njima postoji konsenzus oko tog pitanja, mogao pomoći suradnicima na hr.wiki da donesu konačnu odluku oko tog pitanja. LP Walter9 (razgovor) 01:36, 31. ožujka 2020. (CEST)[odgovori]

Bok! Pripazi na ovakve sitnice: [28], [29]. Znam, predložak ne radi 100% kako treba. Lijepo te pozdravljam! --Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 14:47, 28. srpnja 2020. (CEST)[odgovori]

Re: Umoja[uredi kôd]

Pretpostavljam da smatraš da je rečenica kobasičasta zbog dodanog dijela koji glasi "kao što je Masai Mara"? Daleko je to od tipične Krležine kobasice. Zanemariš li taj dodatak, rečenica teče posve logično. Zarez bi imao smisla da je u pitanju dodatno objašnjenje ili da je u pitanju inverzija, ali ovdje se izravno nastavlja na glavnu misao. Alternativa bi glasila "Kenijska služba za zaštitu divljine, s ciljem poboljšanja prometa u Umoji, pomogla je ženama da nauče određene vještine od uspješnih grupacija u područjima kao što je Masai Mara." Tu je više nego očito da je nešto uvršteno u glavnu rečenicu, pa je zarez potreban, i to na objema stranama. --Neptune, the Mystic 17:58, 21. kolovoza 2020. (CEST)[odgovori]

2-3 odgovora[uredi kôd]

Ciao Silverije,
pokušaću odgovoriti na tvoja pitanja. Nisam još uvijek pogledao taj western s Pauom Newmanom (eto nemam ni TV), ali eto dao si mi ideju. Prije ovog nicka imao sam na hr.wiki jedan drugi i isto je zvučao španjolski ali sam zaboravio zaproku pa je nastao el hombre. Jedno vrijeme sam šetao cipelice Latinskom Amerikom pa sammožda zbog toga uzeo ovaj nick plus što mi je bivša djevojka bila Španjolka. Talking Heads? Vidim da je još uvijek dosta nenapisanih članaka o nekim velikim sastavima i mislim da bi ih hr.wiki morala imati, i nekada sam malo izživciran jer postoje brojni niskointeligentni članci o Harryju Potteru i cajkama, pa onda napišem nešto poput "sluša li ovo iko osim mene". Na švedskoj wiki sam napravio oko 70 izmjena i ona mi je baza za pisanje članka na hr.wiki. Članci nisu preveliki i mogu poslužiti u budućnosti kao dobra osnova za započeti članak. Švedski mi je drugi na listi jezika kojima se služim što znači da i norveški dobijem "pride", koji sam već koristio za neke članke. Ne živim u Švedskoj (hvala ti Bože), već puno južnije. Nadam se da si dobio odgovor na svoja pitanja. Mirno more. --El hombre (razgovor) 21:05, 23. kolovoza 2020. (CEST)[odgovori]

Ciao Silverije,
znaš nije to baš tako lako nekome pustiti bubu u uho što ili o čemu napisati članak. Evo kao i obično dok slušam L. Cohena misli mi vrludaju ali ipak poštujem tuđe slobodno vrijeme, jer mi svi smo ipak ovdje volonterski. To što ti i ja smatramo da ne postoje neki članci koji bi trebali postojati a većina tako ne misli, više znači da su oni u pravu (kako reče Dedić "jer sam sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno..") No ipak siguran sam da će se s vremenom iskristalizirati što je šund a što je kvaliteta. Doduše do tada će puno vode proteći. Za našu stvar. Mirno more.--El hombre (razgovor) 23:00, 28. kolovoza 2020. (CEST)[odgovori]

Igraće karte: Velikani hrvatske povijesti[uredi kôd]

Pozdrav,

vidim da ste uređivali stranicu s navedenom temom. Imate li možda u posjedu navedeni špil karata?

Kiki Dizajner (razgovor) 10:51, 25. rujna 2020. (CEST)[odgovori]

Geografija i Zemljopis[uredi kôd]

Molim te da ostaviš stranice Geografija i Zemljopis na miru. Koncenzus zajednice donesen je još davnih dana. Sabotiranje tog koncenzusa nije način da se išta promjeni, stoga ako ovo nastaviš, bit ću ti prisiljen blokirati pristup tim stranicama. Za detalje o koncenzusu molim pogledaj Kafić i SZR članka u pitanju. Slobodan si pokrenuti novu raspravu na SZR, ali ne smiješ vraćati na izmjenu koja se tebi osobno sviđa i ignorirati procedure. Hvala na razumijevanju. --Ivi104 (razgovor) 23:38, 29. studenoga 2020. (CET)[odgovori]

Oblici reljefa[uredi kôd]

Kategorija:Oblici reljefa po državama je dobra ideja, znam da to ima i na en wiki, samo bi ti predložio da prekategoriziraš i članke unutar npr. Zemljopis Njemačke, npr doline ili slično, ne samo kategorije kao Rijeke u Njemačkoj. --Argo Navis (razgovor) 10:41, 22. siječnja 2021. (CET)[odgovori]

Ustaški pokret nije zločinački i genocidni pokret?[uredi kôd]

Molim objašnjenje, držite li vi da ustaški pokret nije bio zločinački? Shvaćate li da je vrijeme propagiranja ustaštva na wikipediji gotovo od kada je pao vožd Kubura? --AntwoordX (razgovor) 23:04, 2. veljače 2021. (CET)[odgovori]

Objašnjenje vidi u članku Ustaše. Ne radi se o nikakvom propagiranju ustaštva. Ovo je enciklopedija, a ne nekakav ekstremistički forum. --Silverije (razgovor) 23:15, 2. veljače 2021. (CET)[odgovori]

Nepristranost, neutralnost i istinitost članka Ustaška vojnica kao pravi razlog uklanjanja neistomišljenika sa hr.wiki[uredi kôd]

Držite li da je zaista uredu da u članku koji se bavi službenom vojskom zločinačke i fašističke države NDH ni na jednom jedinom mjestu nema ni spomena o zločinačkom karakteru iste vojske, što je točno ekstremističko u čistoj istini? 89.164.229.197 22:05, 4. veljače 2021. (CET)[odgovori]

B. Frankapan[uredi kôd]

Dragi Silverije,

slobodno otvori raspravu na SZR-u, te je svakako prethodno pročitaj. Postoji i izvor. Google nije nikakvo mjerilo, već izvori. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 23,08; 16. veljače 2021. (SEV)

Dragi Silverije,
ne vidim kakve veze s B. Frankapanom ima to što se F. K. Frankapan potpisivao sa o; to je bio tvoj argument kod zadnjeg premještanja. Konsenzus je postignut između većeg broja suradnika i uz veći broj izvora. Nije nikakvo mjerilo Google koji si navodio u prethodnom slučaju premještanja (poveznica).
Nadalje, premještanje nije načinjeno uz smislenije tumačenje tečajne upute o početku članaka.
Moja intervencija bila je samo povratak na prethodno stanje, iako je početno stanje članka bilo nešto drukčije. Iz preventivnih razloga, da se zajednici da prigoda odlučivanja o potencijalno većem broju članaka (barem kako sam shvatio razlog premještanja, kad se spominjao Google). Mislim da zajednicu ne valja dovoditi pred svršen čin, koliko god postojao model ponašanja zvan zanemari. Previše je samovolje i uklanjanja jezičnih sinonima koji su i dalje u ravnopravnoj upotrebi.
Tako da, vjerojatno bih prvi podržao tvoje pravo da članak imenuješ kako god da je zadano u izvorima koje si upotrebljavao. Druga stvar je što nije moguće nikome ograničiti naknadne intervencije, koliko god potencijalno štetne po zajednicu bile. Sva ta jezična pitanja moguće je riješiti uvođenjem više razine slobode u ono što se naziva pravilom br. 1. na wikipediji na hrvatskome jeziku, no to pitanje zasad nema smisla (barem ne u ovom mom dopisu) otvarati.
Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 23,43; 16. veljače 2021. (SEV)

Pura z...?[uredi kôd]

Nekako mi se činiš kao netko tko bi sigurno mogao znati (bliže oltaru - bolje misu čuje): pura z mlinci ili pura z mlincima? Nekako mi je ovo drugo više u duhu hrvatskog jezika.-- MaGaporuči mi 18:45, 20. svibnja 2021. (CEST)[odgovori]

Već sam bio napisao Maestru da baš i nisam kvalificiran za ovo, ali me eto, zasvrbilo. Nakon opširnog odgovora nema druge nego da ostane z mlinci. Moj naklon.-- MaGaporuči mi 20:52, 20. svibnja 2021. (CEST)[odgovori]

Pozdrav noćnoj smjeni[uredi kôd]

Iđe li kako, Silverije! -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 23,47; 16. rujna 2021. (SEV)

Sitnica Lijepo te pozdravlja, Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 18:02, 24. rujna 2021. (CEST)[odgovori]

Translation request[uredi kôd]

Hello.

Can you translate and upload the article en:Baku Zoo/sh:Zoološki vrt u Bakuu in Croatian Wikipedia?

Yours sincerely, Multituberculata (razgovor) 08:57, 9. svibnja 2022. (CEST)[odgovori]

Po kojoj je to logici Tepic srpski ratni zločinac[uredi kôd]

Možeš li mi linkati presudu bilo kojega suda koji je osudio Tepica za ratne zločine? Kanikosen (SZR) 06:28, 15. listopada 2023. (CEST)[odgovori]

Onda ti neće biti problem staviti izvore koji jasno navode koji je to ratni zločin Tepić počinio. Kanikosen (SZR) 01:37, 16. listopada 2023. (CEST)[odgovori]
Lijepo sam te pitao koji je to ratni zločin počinio? Nisi dao odgovor. Koji je zločin počinjen? Kanikosen (SZR) 05:03, 20. studenoga 2023. (CET)[odgovori]
Naravno da sam dao odgovor, ali ga nisi pročitao ili si ga ignorirao[30]. Što se tiče počinjenog zločina, pročitaj prvo članak Ratni zločin. Tepić je počinio barem dva od navedenih: razaranje infrastrukture i napad na nezaštićeni grad. A lamentiranje da nije na sudu osuđen za ratni zločin je promašeno, jer mrtvaci ne mogu doći na sud (barem za sada, a možda se to u dogledno vrijeme promijeni, pa će moći doći preko neke UI-umjetne inteligencije ili na drugi način). Onda ćemo moći uvažiti činjenicu da nije na sudu osuđen. Ali ratni zločin ostaje ratni zločin. --Silverije 18:57, 20. studenoga 2023. (CET)[odgovori]
Grad Tepic nije napao, a uništavanje vojne infrastrukture koja je pod njegovom komandom nije ratni zločin, pq dokaži postojanje ratnoga zločina izvorima. Kanikosen (SZR) 21:00, 20. studenoga 2023. (CET)[odgovori]
Ne, ne, 1700 tona eksploziva pripremljenih za detonaciju uopće nije napad na grad, a još manje je uništavanje vojne infrastrukture eksplozijom u kojoj pogiba mnoštvo ljudstva i nastaje ogromna materijalna šteta, i to "pod komandom" terorista iz agresorske vojske iz druge države, koji nije poštovao sporazume o predaji vojarni na području Hrvatske mirnim putem. Po kojoj je to logici? --Silverije 17:11, 21. studenoga 2023. (CET)[odgovori]
Da, nije. Odakle ti ideja da jest? Vojno skladište JNA čija je eksplozija dokazala kvalitetu izgradnje jer radius udara je bio manji od 200 metara (a većinu uskladištenog eksloziva čine mine i obične artiljerijske granate) je prijetnja koliko ono udaljenom gradu? Daj možeš li nečim to dokazati ili to sam izvlačiš na temelju čega?
Mnoštvo napadača. Ne ljudi. Ne civila. Nego napadača. U vojnoj akciji protiv komadanta skladišta JNA. Po zakonima i običajima rata Tepić je imao svako pravo da raspolaže s imovinom JNA što je i uradio. Ne sviđa ti se to slobodan si se žaliti i tražiti da se pravila rata i ratovanja promijene.
Koji je to sporazum o predaju Tepić potpisao da bi ga se trebao pridržavati. Koje je to presjedništvo SFRJ potpisalo da vojarne i sav zajednički materijal JNA odjednom pripada samo Hrvatskoj? Daj linkaj mi taj dokument?
Koliko ja vidim ti sve izvlačiš iz svoga osobnoga mišljenja. Kanikosen (SZR) 17:45, 21. studenoga 2023. (CET)[odgovori]
Gdje ti živiš, čovječe? U oblacima? Prvo se raspitaj i informiraj, pa onda govori nebuloze o mom osobnom mišljenju. Ja nigdje nisam rekao da "sav zajednički materijal JNA odjednom pripada samo Hrvatskoj", nego nešto drugo. Evo ti poveznice, ako ih već ne znaš ili ne želiš naći sam: [31], [32], [33]. --Silverije 18:20, 21. studenoga 2023. (CET)[odgovori]
Je li ti mene praviš idiotom? Pa sami link kaže da je JNA imala naredbu da napadne Rijeku, a ti govoriš da je Tepić potpisao neku predaju? O čemu ti? Kanikosen (SZR) 18:27, 21. studenoga 2023. (CET)[odgovori]
I prvi ti link govori da se ratna oprema trebala predati JNA. Pa opet pitam, je li ti ovo mene praviš idiotom ili što?
Doslovno ti piše da je se nakon toga dogovaralo po vojarnama uz prijetnju napada na vojarne što se dogodilo u Bjelovaru da li će ratna oprema ostajati ili ići s vojnicima. U Bjelovaru, vidi čuda ZNG je htio silom uzeti vlasništvo SFRJ. Kanikosen (SZR) 18:29, 21. studenoga 2023. (CET)[odgovori]
Ti si stvarno mislio da neću pročitati
U međuvremenu je u Haagu održan novi krug pregovora (18. listopada 1991. godine) na kojem su prisutni članovi „krnjeg“ Predsjedništva SFRJ te predsjednici Hrvatske i Srbije. Tijekom spomenutih pregovora dogovoren je: trenutni i bezuvjetni prekid borbenih djelovanja, trenutna deblokada svih vojarni i drugih objekata JNA u Hrvatskoj te potom što je brže moguće premještanje istih sa područja Hrvatske. Kanikosen (SZR) 18:31, 21. studenoga 2023. (CET)[odgovori]
Ne čitaj samo naslove, nego pročitaj članke do kraja. I ne izmišljaj opet da sam ja rekao nešto što nisam rekao: da je Tepić potpisao neku predaju. Tepić je bio "presitna riba" za to; to su mogli napraviti samo njegovi nadređeni. --Silverije 18:38, 21. studenoga 2023. (CET)[odgovori]
Tepić je vojnik kojem je povjereno skladište, koje je branio životom. Sada da vidimo gdje je ratni zločin? O vidi, nema ga. Kanikosen (SZR) 18:55, 21. studenoga 2023. (CET)[odgovori]
Naravno da ga ima. Sve piše ovdje iznad. Ali, očito da nema smisla ponavljati ako netko nešto uporno ignorira. --Silverije 17:33, 22. studenoga 2023. (CET)[odgovori]
Copy paste dio gdje piše. Da vidimo. Kanikosen (SZR) 18:21, 22. studenoga 2023. (CET)[odgovori]