Razgovor sa suradnikom:Stanko antić

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Sjećanje na M.Pleiweiss i Đ.Hejdin Mirko Pleiweiss - komandant obrane sjevernog Jadrana s komandom u Selcu i Đuro Hejdin,kotarski načelnik Crikvenice, s grupom mornara i kasarne u Selcu, izveli su 9.travnja 1941.godine napad na ustašku postrojbu u Crikvenici , koju je vodio Petar Kvaternik, brat zloglasnog Pevelićevog doglavnika, koji je kanio uspostaviti ustašku vlast u ovom kraju i sačekati talijansku vojsku iz pravca Rijeke. U tom sukobu poginuo je P.Kvaternik ali i Đuro Hajdin. Dva dana nakon toga Pleiweiss je dao uništiti svu vojnu infrastrukturu na sjevernom Jadranu kako ne bi pala u ruke neprijatelju. Između ostalog potopio je brodove, koji su bili usidreni na ulazu u zaljev Klimno i vojna postrojenja u Selcu - komandu područja i vojnu kasarnu. Zatim se s grupom mornara povukao prema jugoistoku, nadajući se da će se negdje u planinskom predjelu zemlje prikljuti organiziranom otporu okupatoru.Bio je to početak antifašističke borbe u Primorju, koji će se za koji mjesec pretvoriti u narodno oslobodilački pokret Vinodolaca. Napisao dr.Stanko Antić,Selce

Dobrodošlica[uredi kôd]

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?

Kako uređivati? Možete probati na stranici za vježbanje:

Drugi suradnici?

  • Wikipedija:Kafić - portal zajednice, ovdje slobodno postavite pitanje
  • IRC (chat): wikipedia-hr
  • ako želite nekom suradniku ostaviti poruku, učinite to na njegovoj stranici za razgovor

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli! --Roberta F. 11:48, 9. srpnja 2009. (CEST)[odgovori]