Reinhard von Scheffer-Boyadel

Izvor: Wikipedija
Reinhard von Scheffer-Boyadel
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 28. ožujka 1851.
Mjesto rođenja Hanau, Pruska
Datum smrti 8. studenog 1925.
Mjesto smrti Boyadel, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Reinhard Gottlob Georg
Heinrich Freiherr von
Scheffer-Boyadel
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1870.1918.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Lodza
Ofenziva Gorlice-Tarnow
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao XXV. pričuvni korpus
XVII. pričuvni korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Reinhard Gottlob Georg Heinrich Freiherr von Scheffer-Boyadel (Hanau, 28. ožujka 1851. - Boyadel, 8. studenog 1925.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s XX. i XVII. pričuvnim korpusom na Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Reinhard von Scheffer-Boyadel rođen je 28. ožujka 1851. u Hanauu. Kao dragovoljac stupio je u prusku vojsku 1870. godine, te je sudjelovao u Prusko-francuskom ratu. Nakon rata pohađa Prusku vojnu akademiju, te služi u raznim vojnim jedinicama, kao i u Glavnom stožeru u Berlinu. Čin pukovnika dostigao je 1897. da bi nakon službe u Glavnom stožeru i ministarstvu rata, u veljači 1906. postao zapovjednikom 2. gardijske divizije smještene u Berlinu. U veljači 1908. unaprijeđen je u generala pješaštva, te postaje zapovjednikom XI. korpusa smještenog u Kasselu. Navedenim korpusom zapovijeda pet godina, nakon čega je stavljen na raspolaganje, te premješten u pričuvu.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Scheffer-Boyadel dobiva zapovjedništvo nad XXV. pričuvnim korpusom koji je na Istočnom bojištu ušao u sastav tek formirane 9. armije koja se nalazila pod zapovjedništvom Augusta von Mackensena. Scheffer-Boyadel je zapovijedajući navedenim korpusom sudjelovao u Bitci kod Lodza. U navedenoj bitci Sheffer-Boyadelov korpus je prodro kroz ruske linije južno od Berezine, ali je ubrzo bez podrške ostalih njemačkih snaga bio okružen. Usprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, Scheffer-Boyadel se uspio probiti iz ruskog obruča zarobivši pritom 16.000 ruskih vojnika. Za navedeni pothvat 2. prosinca 1914. odlikovan je ordenom Pour le Mérite. Nakon bitke kod Lodza Scheffer-Boyadel je sa XXV. pričuvnim korpusom sudjelovao u ofenzivi Gorlice-Tarnow, te zauzimanju Varšave.

U rujnu 1916. Scheffer-Boyadel postaje zapovjednikom XVII. pričuvnog korpusa, da bi mjesec dana poslije postao zapovjednikom Armijskog odjela Scheffer (Armeeabteilung Scheffer) koji je formiran oko navedenog korpusa. U rujnu 1917. postaje zapovjednikom Generalnog zapovjedništva 67 (Generalkommando 67) koje je formirano na osnovi jedinica armijskog odjela kojim je do tada zapovijedao. Do kraja rata Scheffer-Boyadel sudjeluje u okviru 10. armije u borbama na sjevernom dijelu Istočnog bojišta.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Scheffer-Boyadel se umirovio. Preminuo je 8. studenog 1925. godine u 75. godini života na obiteljskom imanju u Boyadelu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Reinhard von Scheffer-Boyadel na stranici Prussianmachine.com
(rus.) Reinhard von Scheffer-Boyadel na stranici Hrono.ru
(njem.) Reinhard von Scheffer-Boyadel na stranici Deutschland14-18.de