Rezervat biosfere El Vizcaíno

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Zaštićeno područje kitova El Vizcaíno

Flag of UNESCO.svg Svjetska baština - UNESCO
Zaštićeno područje kitova El Vizcaíno
Flag of Mexico.svg Meksiko


Rezervat biosfere El Vizcaíno na karti Meksiko
Rezervat biosfere El Vizcaíno
Rezervat biosfere El Vizcaíno
Lokacija El Vizcaína u Meksiku
Godina uvrštenja: 1993. (17. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: x
Ugroženost: -
Poveznica: UNESCO

Rezervat biosfere El Vizcaíno ili Zaštićeno područje kitova El Vizcaína (šp. Santuario de ballenas de El Vizcaíno) je rezervat biosfere u općini Mulegé, Baja California Sur (Meksiko); najveći rezervat životinja Latinske Amerike i zasigurno jedan od biološki najbogatijih[1]. On se pruža na 143.600 km² od sredine Kalifornijskog poluotoka, uz obale Kalifornijskog zaljeva na jug prema Tihom oceanu[2].

Laguna Ojo de Liebre iz zraka
Pelikan u rezervatu

Rezervat biosfere El Vizcaíno, osnovan 1988., pripada južnom biološkom pojasu Kalifornijskog zaljeva koji se odlikuje najvećim brojem vrsta velikih životinja (695); većeg od bilo koje druge pomorske ili otočne svjetske baštine. Tu obitava 891 vrsta riba od kojih su njih 90 endemi, te 39% od ukupnog svjetskog broja morskih sisavaca i trećina svjetske populacije morskih beskralježnjaka.

Biljke i životinje ovog područja su se prilagodile ekstremnim pustinjskim uvjetima, snažnim vjetrovima i rijetkim padalinama, te je tako nastao veliki broj endemskih vrsta koji se ne mogu pronaći nigdje drugdje na svijetu. Neke od tih životinja su kojoti, glodavci i zečevi, a od endema posebni su: Vitoroga antilopa Baja California (Antilocapra americana peninsularis) koja je jedan od najbržih sisavaca na svijetu, te pustinjski američki muflon (Ovis canadensis nelsoni), mulasti jelen (Odocoileus hemionus). Tu obitavaju i desetine vrsta ptica selica i sjedilica od kojih su najvažnije: bukoči, kormorani, čaplje i galebovi.

No, rezervat je najpoznatiji po morskim životinjama kao što su: ugrožene morske kornjače, sjeverni morski slon (Mirounga angustirostris), kalifornijski morski lavovi (Zalophus californianus), dupini, sivi kitovi i plavetni kit. Obalne lagune Ojo de Liebre i San Ignacio su važne područja za reprodukciju i zimovanje ovih životinja. Zbog toga je Zaštićeno područje kitova El Vizcaína upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Amerikama 1993. godine.

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Rezervat biosfere El Vizcaíno
  1. Laura i William Riley, Nature's Strongholds: The World's Great Wildlife Reserves, Princeton University Press, 2005. ISBN 0691122199, ISBN 9780691122199 str. 452.
  2. Rezervat biosfere El Vizcaíno (engl.) Preuzeto 8. prosinca 2011.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Koordinate: 27°47′32″N 114°13′40″W / 27.79222°N 114.22778°W / 27.79222; -114.22778