Robert Kosch

Izvor: Wikipedija
Robert Kosch
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 5. travnja 1856.
Mjesto rođenja Glatz, Pruska
Datum smrti 22. prosinca 1942.
Mjesto smrti Berlin, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Robert Paul Theodor Kosch
Supruga Gertrude Noeggerath
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1874.1919.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Granične bitke
Invazija na Srbiju
Invazija na Rumunjsku
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao Dunavska armija
9. armija
Odlikovanja Pour le Mérite

Robert Paul Theodor Kosch (Glatz, 5. travnja 1856.Berlin, 22. prosinca 1942.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s više korpusa, te 9. armijom na Zapadnom i Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Robert Kosch rođen je 5. travnja 1856. u Glatzu (danas Klodzko u Poljskoj) kao najmlađe dijete Hermanna i Agnes Kosch. Kosch je u prusku vojsku stupio 1874. godine, te je u razdoblju od 1877. do 1880. pohađao Prusku vojnu akademiju nakon čega služi u raznim vojnim jedinicama njemačke vojske. U travnju 1912. unaprijeđen je u general poručnika, te dobiva zapovjedništvo nad 10. pješačkom divizijom smještenom u Posenu na čijem čelu dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 10. pješačka divizija nalazila se u sastavu 5. armije kojom je zapovijedao prestolonasljednik Vilim. U listopadu 1914. Kosch postaje zapovjednikom I. korpusa kojim sudjeluje u Drugoj bitci na Mazurskim jezerima. Za zapovijedanje u navedenoj bitci Kosch je 20. veljače 1915. odlikovan ordenom Pour le Mérite.

U lipnju 1915. Kosch postaje zapovjednikom X. pričuvnog korpusa kojim sudjeluje u borbama na Dnjestru i Gnjiloj Lipi. Nakon toga premješten je na Balkansko bojište gdje sudjeluje u invaziji na Srbiju. U kolovozu 1916. Kosch je unaprijeđen u generala pješaštva, nakon čega u dobiva zapovjedništvo nad Dunavskom armijom kojom sudjeluje u napadu na Rumunjsku. U lipnju 1917. Kosch privremeno zapovijeda na mjesec dana 9. armijom, nakon čega se ponovno vraća na zapovjedništvo Dunavske armije. Dunavskom armijom Kosch je zapovijedao sve do njenog rasformiranja u ožujku 1918. kada dobiva zapovjedništvo nad snagama koje su sudjelovale u okupaciji Ukrajine.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon rata Kosch dobiva zapovjedništvo nad njemačkim snagama koje su štitile njemačku istočnu granicu. Navedenim snagama zapovijeda sve do siječnja 1919. kada odlazi u mirovinu. Robert Kosch preminuo je 22. prosinca 1942. godine u 86. godini života u Berlinu gdje je i pokopan. Bio je oženjen s Gertrude Noeggerath s kojom je imao tri kćeri.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Robert Kosch na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Robert Kosch na stranici Deutschland14-18.de