Roberta Williams

Izvor: Wikipedija
Roberta Williams

Roberta Heuer Williams (16. veljače 1953.), američka dizajnerica računalnih igara.

Nedvojbeno je najutjecajniji ženski gamer svog vremena. U osamdesetima i devedesetima, Roberta i njezin muž Ken Williams bili su vodeće figure u razvoju grafičkih avanturističkih igara. Osnovali su tvrtku On-Line Systems, koja je kasnije postala Sierra. Roberta i Ken vjenčali su se 4. studenog 1972., ona je bila 19, a on je tek navršio 18. Imaju dvoje djece, D.J.-a (r. 1973.) i Chrisa (r. 1979.).

Njihov doprinos gamingu je djelomično kroniklizira u knjizi Hakeri: Junaci računalne revolucije. Roberta je pozirala za korice igre Softporn Adventurea Chucka Bentona, izdao je On-line Systems. Kasnije je pozirala za naslovnu fotografiju Mother Goosea. Sudjelovala je u pisanju i dizajniranju nekoliko igara, uključujući cijeli King's Quest serijal, Mixed-Up Mother Goose, i The Colonel's Bequest.

Karijera joj traje već preko dva desetljeća i vrlo je značajan njen doprinos industriji računalnih igara. Iako je Sierra bila prodana 1996, njezine produkcijske zasluge prisutne su sve do 1999. godine. Doprinjela na poljima dizajnu igara, produkciji igara, sadržaja, i zvuka.

Djela[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]