Rock Hudson

Izvor: Wikipedija
Rock Hudson
Rock Hudson
Iz trailera za film Div (1956.)
Rodno ime Roy Harold Scherer, Jr.
Rođenje 17. studenog 1925., Winnetki, Illinois
Smrt 2. listopada 1985., Los Angeles, Kalifornija
Supruga Phyllis Gates (1955.-1958.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Rock Hudson (Winnetki, Illinois, 17. studenog 1925.Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornija, 2. listopada 1985.), američki filmski i televizijski glumac, prepoznat kao jedan od najboljih glumaca svih vremena. Tijekom 1960-ih i1970-ih specijalizirao se za glavne uloge u romantičnim filmovima.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Winnetki, Illinois. Majka mu je bila telefonistica, a otac automehaničar koji je napustio obitelj kad je Velika depresija bila na vrhuncu. Pravo ime bilo mu je Roy Harold Scherer, Jr. Majka mu se kasnije preudala, a očuh ga je posvojio, davši mu svoje prezime.

Njegovo rano obrazovanje bilo je nezanimljivo. Pjevao je u zboru, raznosio novine, i nosio palice za golf. Nakon mature, odlazi u američku mornaricu, te je kao zrakoplovni mehaničar poslan na Filipine. Kad je Drugi svjetski rat završio, otišao je u Los Angeles da bi postao glumac, ali je prvo radio kao vozač kamiona pokušavajući se probiti. Na Sveučilište u Kaliforniji se nije mogao upisati zbog loših ocjena. Onda ga 1948. godine zapaža agent Henry Willson. Tada počinje njegova karijera duga 40 godina u kojoj je snimio 70 filmova.

Ime Rock Hudson dobio je kombinirajući riječi Rock (stijena, aluzija na Gibraltar) i Hudson (po istoimenoj rijeci u New Yorku). Prvi film snimio je nakon 38 pokušaja, a imao je samo jednu rečenicu. Kasnije nastavlja učiti glumu, ples, pjevanje, jahanje i mačevanje. Veći uspjeh postiže ulogom u filmu Div, nasuprot imenima kao što su Elizabeth Taylor i James Dean. Nominiran je za Oscara, kao i Dean. 1973. vodio je dodjelu Oscara. Partneri su mu bili Charlton Heston, Michael Caine i Carol Burnett.

Ostali filmovi su Veličanstvena opsesija, Šaputanja na jastuku, Najljepši sport za muškarce i hrpa ostalih. Glumio je i u nizu televizijskih projekata. Bio je oženjen agentovom tajnicom. Brak je trajao 5 godina. Više se nikad nije ženio. Dugi niz godina pio je i pušio, zbog čega je i operiran te mu je ugrađena peterostruka premosnica na srcu. Tijekom 1980-ih njegova karijera dolazi na zalazak, a otkriva se i da ima AIDS.[1] Izdao je priopćenje, a podršku mu je pružila Jane Fonda. Umro je u 59. godini u svom domu na Beverly Hillsu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 30. ožujka 2009. Pristupljeno 12. kolovoza 2021. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)