Rok Stipčević

Izvor: Wikipedija
Rok Stipčević

Država Hrvatska
Rođenje 25. svibnja 1986.
Maribor, Slovenija
Visina 1,84
Karijera 2003.-
Klub
Liga A-1 liga
NLB liga
ULEB Eurokup
Klub KK Cibona
Broj 6
Položaj razigravač
Bivši klubovi KK Borik Puntamika (2005. – 2006.) KK Zadar (2006. – 2010.)
Trener
Reprezentacija
Nagrade i dostignuća
Mediteranske igre
zlato Pescara 2009. Hrvatska

Rok Stipčević (Maribor, 25. svibnja 1986.) hrvatski je profesionalni košarkaš. Igra na poziciji razigravača, a trenutačno je član košarkaškog kluba Krka.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Početci[uredi | uredi kôd]

Košarku je počeo trenirati u Školi košarke Leonardo Bajlo, gdje mi je prvi trener bio Lučano Valčić. Prvi ozbiljni počeci bili su kod Zorana Veselinovića, gdje je nastupao za selekciju najboljih iz škole košarke, u ekipi pod imenom Tornado. S tom generacijom bio treći u državi. Nakon toga sam prešao u omladinske selekcije u Zadru, gdje su mi treneri bili Roko Đerđa, Petar Popović te Denis Pleslić.

Prvi put je ušao u seniorsku momčad Zadra sa 17 godina. U to vrijeme igrao je za drugu momčad Zadra u juniorskoj ligi te je zajedno s Jurom Lalićem bio najbolji pojedinac te momčadi koja je na kraju osvojila drugo mjesto u A-2 ligi Jug. Nakon što je Krstić raskinuo ugovor sa Zadrom, a Kovačić se ozljedio, Lalić i on su bili priključeni prvoj momčadi. Tada je trener Zadra bio Danijel Jusup.

Prva sezona i posudba u Borik[uredi | uredi kôd]

Prve sezone nije se baš naigrao, ali to je normalno jer je bio tadašnji najmlađi član momčadi. Veću minutažu dobio je samo na utakmici protiv Reflexa, današnjeg FMP-a u gostima. Na početku nove sezone imao je veliku minutažu, da bi, kako je sezona odmicala, igrao sve manje i manje. Na kraju sezone igrao je za reprezentaciju U-20 na Europskom prvenstvu u Moskvi, gdje je izbornik reprezentacije bio Tihomir Bujan. Na prvenstvu je odigrao odlično te ga je trener Bujan pozvao da sljedeću sezonu odigra u Boriku. U dogovoru s Pinom Giergiom posuđen je u hravatskog A-1 ligaša Borik-Puntamiku. Ondje je dobio pravu šansu te je odigrao odličnu sezonu. Te sezone je u izboru Sportskih novosti bio proglašen drugim igračem lige, odmah iza Gečevskog. Bio je i drugi strijelac lige, treći tricaš tako da mu je to bila sezona afirmacije.

Povratak u Zadar[uredi | uredi kôd]

Nakon toga slijedi povratak u Zadar, u sezoni koja baš i nije rezultatski bila uspješna. Tada na klupu Zadra dolazi "Aco" Petrović gdje je podigao svoju razinu igre. Tijekom te sezone odveo je Zadar do finala A-1 lige, pobijedivši u polufinalu Zagreb CO. U neizvjesnoj utakmici u kojoj su se momčadi stalno izmjenjivale u vodstvu, Zadar je uspio nadoknaditi zaostatak od 5 koševa u zadnjih minutu i 42 sekunde te se rezultatom 91:89 plasirati u finale. Stipčević je tada odlučio na sebe preuzeti ulogu igrača utakmice. Prvo pogađa tricu s 8 metara i smanjuje na -3, igra fantastičnu obranu na Sesaru koji gubi loptu i asistira Johnsonu za tricu i dovodi Zadar u vodstvo 86:85. Iako se izmijenilo nekoliko napada, zahreb je do 25 sekundi prije kraja imao malo vodstvo. Loptu nakon time-outa uzima Stipčević, drži ju do posljednjih trenutaka i sekundu prije kraja pogađa preko Broylesa i Tomića za veliku pobjedu 91:89.[1]

Sezonu kasnije 2007./08. otvorio je odlično, igrao na visokoj razini, a tada je uslijedila njegova prva ozljeda u karijeri. Zaradio je distorziju zgloba, i to trećeg stupnja. Nosio je longetu na nozi, a oporavak je trajao dosta dugo, točnije 50 dana bio je van terena. Kada se vratio na parkete trebao je proći period u povratku u formu. 27. ožujka 2008. u domaćem porazu od FMP-a u NLB ligi, Stipčević je bio najbolji pojedinac Zadra s 31 košem.[2]

Stipčević je u novu sezonu 2008./09. krenuo s nekoliko odlično odigranih utakmica (Split, Cibona, Partizan), a jedinu lošu odigrao je protiv Budućnosti iz Podgorice.[3] Tijekom te sezone vodila se velika borba između Zadra i Cibone za završnicu NLB lige i euroligaške bodove, pa je u siječnju 2009. protiv Cibone vodio Zadar do važne pobjede.[4] S 10 asistencija bio je najbolji razigravač 22. kola regionalne košarkaške NLB lige.[5] Također u teško izborenoj pobjedi važnoj pobjedi nad Crvenom zvezdom za završnicu NLB lige, Stipčević je bio drugi strijelac Zadra s 16 koševa i prvi "kradljivac" s 4 ukradene lopte.[6] U travnju iste godine tijekom četvrtfinalne utakmice EuroCupa koju su Zadrani izgubili od Bilbao Basketa, nakon jednog polaganja preko krilnog centra Bilbao Basketa, Stipčević je nezgodno pao na parket i ozlijedio ruku.[7] Iako je bilo predviđeno da će se oporaviti nakon 10 dana mirovanja, na parkete se vratio početkom svibnja. Već je u prvoj utakmici nakon ozljede u A-1 ligi za prvaka na Dubrovnikom postigao 21 poen i 7 skokova.[8]

Zadar je ponovo stigao do finala hrvatskog prvenstva, ali je ondje izgubio od Cibone Zagreb. Stipčević je u posljednjoj ovosezonskoj utakmici postigao 11 poena.[9]

Cibona[uredi | uredi kôd]

U kolovozu 2010. obznanio je da će iduću sezonu braniti boje zagrebačke Cibone.Nakon jedne sezone proveden u Ciboni potpisuje za talijanski Cimbario Varese.Nakon toga odlucio je ostati u Italiji, ali je promijenio adresu potpisao je za Emporio Milano.Trenutacno igra za talijanski klub Virtus Roma.

Hrvatska košarkaška reprzentacija[uredi | uredi kôd]

Prvi nastup imao je sa 16 godina za juniorsku reprezentaciju kod trenera Matova. Dvije godine igrao je za juniorsku reprezentaciju. Nakon toga dvije godine je nastupao za reprezentaciju U-20. S generacijom Lalić, Kovačević, Rudež, Stipanović, Batina, Tomić, Papak bio je peti na Europskom prvenstvu igrača do 20 godina starosti. I to je najbolji rezultat hrvatske reprezentativne selekcije do 20 godina. Bio je član hrvatske B reprezentacije koja je na Mediteranskim igrama u Pescari 2009. osvojila zlatnu medalju.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]