Ruby (programski jezik)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Ruby je dinamički, objektno orijentirani programski jezik koji kombinira sintaksu inspiriranu Perlom s nekim osobinama Smalltalka. Nastao je u Japanu 90-ih (tvorac Yukihiro Matsumoto), ali izvan Japana postaje popularniji tek u 2000.-oj s pojavom knjige na engleskom jeziku, "Programming Ruby".

Opis[uredi VE | uredi]

Ruby je višeplatformski jezik opće namjene i otvorenog koda. Popularne primjene jezika uključuju sistemsku administraciju i izradu web aplikacija, ali od 2006-e programeri polako nalaze i neke netipične primjene kao stvaranje elektroničke glazbe [1], programiranje analognog hardwarea [2] i stvaranje računalnih igara [3]. Glavna implementacija Rubya je u C-u, a druge implementacije nalazimo u Javi (JRuby), Microsoftovoj .NET platformi (IronRuby) te Objective-C (MacRuby). Zbog kvalitete implementacije MacRubyja, ona počinje biti snažna alternativa za stvaranje desktop aplikacija za Mac OS X operativni sustav.

Ruby je daleko najviše populariziran 2005.-e dolaskom Ruby on Rails frameworka za web aplikacije. Zbog toga što se u nekim zajednicama Ruby koristi gotovo isključivo za Rails programiranje, ponekad je lako protumačiti da su ta dva pojma sinonimi. To nije točno; treba razumijeti da je "Ruby on Rails" samo programska podrška napisana u Ruby programskom jeziku.

Primjeri sintakse Rubyja[uredi VE | uredi]

Tipični "hello world" program:

 puts "Hello world!"

Stvaranje i poziv funkcije:

 def hello(name)
  puts "Hello #{name}"
 end
 
 hello("world")

Definicija klase:

 class Person
   # constructor method
   def initialize(name)
     @name = name
   end
 
   def say(text)
     puts "#{@name} says: " + text
   end
 end
 
 # usage:
 frank = Person.new("Frank")
 frank.say("Hello everyone")
 
 # output:
 # => Frank says: Hello everyone

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]