Francuska salata

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Ruska salata)
francuska salata

salata Olivier iz Rusije

Podrijetlo
Drugo ime ruska salata, salata Olivier
Mjesto podrijetla Rusija
Izumitelj Lucien Olivier
Detalji
Temperatura jela hladno
Glavni sastojci krumpir, mrkva, grašak, kiseli krastavci
majoneza
šunka, jaja, piletina, kobasice
celer, luk, jabuka

Francuska salata, u raznim dijelovima svijeta znana i kao ruska salata ili Olivierova salata (rus. салат Оливье), vrsta je salate s osnovom od majoneze, kuhanih krumpira, mrkve, graška i kiselih krastavaca uz dodatak nasjeckane šunke i kuhanih jaja, a katkad sadrži i luk, jabuke, korijen celera i različite vrste kobasica, kuhanu govedinu ili piletinu.[1] Poslužuje se u svečanim prigodama kao što je npr. Nova godina.

Salata je poznata u mnogim europskim zemljama i šire iako ne uvijek pod istim imenom.[1] U Italiji, Španjolskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Srbija, Grčkoj i još nekim zemljama poznata je kao ruska salata. U Francuskoj i Alžiru nazivaju je makedonskom salatom, u Njemačkoj, Austriji, Danskoj i Norveškoj talijanskom salatom, a u Rumunjskoj goveđom salatom. U Češkoj, Slovačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji nazivaju je krumpirovom salatom, a u Poljskoj povrtnom salatom. U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Mađarskoj naziva se francuskom salatom. Ponegdje se salata bez dodanog mesa naziva francuskom, a s mesom ruskom salatom.

Salatu je prvi pripremio Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskog porijekla u restoranu Ermitaž (L'Hermitage) u Moskvi 1860-ih godina. Ermitaž je bio jedan od najboljih ruskih restorana toga vremena. Olivierova salata uključivala je crni kavijar, kapare, ptičje meso i repove rakova.[1]

U godinama gladi koje su uslijedile nakon Oktobarske revolucije i Ruskoga građanskoga rata većina osnovnih sastojaka zamijenjena je pristupačnijim i praktičnijim sastojcima.[1] Današnja francuska salata ima vrlo malo zajedničkog s izvornim receptom, čiji je original ostao tajna.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d A salad that no nation wants to call their own. www.tasteatlas.com. Pristupljeno 4. siječnja 2023.