Serial ATA

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s SATA)
Prva generacija (1.5 Gbit/s) SATA priključaka na matičnoj ploči

Serial ATA ili SATA je sabirnica na računalu namijenjena za spajanje tvrdih diskova. SATA je nasljednik IDE (ili PATA (Parallel ATA)) sabirnice, i nudi teoretski znatno veću brzinu prijenosa podataka.

SATA (SATA 1.5 Gbit/s)[uredi | uredi kôd]

Prva generacija SATA uređaja (SATA/150) su koristili 8B/10B enkodiranje. To je značilo teoretsku brzinu od 1,2 gigabita (Gbps) u sekundi, ili 150 megabajta u sekundi (MB/s). Osim poboljšanja u samim uređajima također je i promijenjen način spajanja gdje se koriste posebni, manji, praktičniji i duži SATA priključci, za razliku od starih PATA priključaka, kao i redizajniranih naponskih kabela iako postoje hibridni SATA hard diskovi s novim SATA priključkom a starim naponskim kablom.

SATA II (SATA 3 Gbit/s)[uredi | uredi kôd]

Predstavljanjem NVIDIA nForce4 standarda u 2004., predstavljen je i novi SATA standard koji je imao skoro duplo veću teoretsku propusnost podataka od 300 MB/s. SATA II sabirnica podržava i staro SATA sklopovlje i obrnuto. Od 2010. većina tvrdih diskova koji se distribuiraju podržavaju ovaj standard.

SATA 3.0 (SATA 6 Gbit/s)[uredi | uredi kôd]

U 2008. organizacija SATA je izdala specifikacije za ovaj standard.

Godine 2009. predstavljen je i novi SATA standard propusnosti podataka od 600 MB/s. SATA 3 sabirnica podržava staro SATA i SATA II sklopovlje i obrnuto[nedostaje izvor]. Od 2010. većina tvrdih diskova koji se distribuiraju podržavaju ovaj standard.

Proizvođač SandForce ja najavio da će u 2011. izdati tvrdi disk koji će biti pogonjen ovim standardom.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Shimpi, Anand. OCZ Vertex Pro 3 Demo: World's First SandForce SF-2000
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Serial ATA