Bay Miwok

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Saclan)
Mt. Diablo, najvažniji izvor hrane Zaljevskih Bay Miwoka na kojem se sakupljao žir, divlji kesten, kalifornijski lovor, lukovica biljke Brodiaea i drugo bilje.

Bay Miwok (Saclan), grupa od nekoliko malenih Miwok plemena nastanjenih u vrijeme dolaska Španjolaca u zapadnoj Kaliforniji, od istočnih predjela okruga Contra Coste i od Walnut Creeka, pa sjeverno-sjeveroistočno do delte Sacramento-San Joaquina, uključujući i područje Mount Diabla. Rana populacija iznosila je oko 1.700 duša, a smatra se da tu žive par tisuća godina. Dolaskom bijelog čovjeka život im se rapidno mijenja. Misionizacija je provedena 1790.-tih godina, kada većina odlazi na misiju San Jose. Plemena Bay Miwoka bijahu:

Jezik[uredi | uredi kôd]

Saclan Indijance i Hodge i Swanton klasificiraju među Costanoane. Hodge navodi u svom priručniku, da govore nešto drugačijim jezikom. Danas se vode kao dio porodice Moquelumnan.[1]

Etnografija[uredi | uredi kôd]

Bay Miwoki bijahu sakupljači hrane, a posebno se eksploatiralo područje Mt. Diabla[2] gdje je bilo obilje divlje hrane. Sakupljao se žir, divlji kesten, kalifornijski lovor, i razno sjemenje i bilje, te lukovica biljke Brodiaea. To je malena vrsta ljiljana kojega Indijanci odlaze kopati, i vračaju se natrag s njime punih košara (Vidi).

Žir je svakako najvažniji jer se od njega proizvodi brašno. Na raspolaganju su im bili žirovi hrastova 'blue oak' (Quercus douglasii), 'valley oak' (Quercus lobata) i 'coast live oak' (Quercus agrifolia). Mount Diablo igrao je značajnu ulogu u mitologiji Bay Miwoka i susjeda im Costanoan Indijanaca. Prema njihovom mitu Djed kojot (Grandfather Coyote) stvorio je indijanski narod na Mount Diablu zajednop sa svim stvarima koje će im biti potrebne za život.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. California native language groups
  2. The Miwok - Mount Diablo's Earliest Inhabitants. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. listopada 2009. Pristupljeno 8. siječnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]