Afrička ljubica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Saintpaulia)

Afrička ljubičica (lat. Saintpaulia) je nekadašnji biljni rod od 7 ili više vrsta zeljastih višegodišnjih cvjetnica iz porodice Gesneriaceae, danas kompletno uklopljen u rod Streptocarpus.[1] Porijeklom su iz Tanzanije i Kenije u istočnoj tropskoj Africi, s koncentracijom vrsta u planinama Nguru u Tanzaniji.

Rod je vrlo usko povezan s rodom Streptocarpus, a nedavne filogenetske studije sugeriraju, da je evoluirao direktno iz podroda Streptocarpella. Zajednički naziv je afrička ljubičica dobila je, jer podsjeća na ljubičicu (Viola, porodica Violaceae). Obično je afrička ljubičica - kućna biljka lončanica, ali može rasti i vani.

Rod je dobio ime po barunu Walteru von Saint Paul-Illaireu (1860.1910.), koji je otkrio biljku u Tanganjiki (sada Tanzanija) 1892. i poslao sjeme ocu, amaterskom botaničaru u Njemačku. Dva britanska biljna entuzijasta, Sir John Kirk i velečasni W.E. Taylor, još prije su poslali uzorke afričke ljubičice u London, ali kvaliteta uzoraka nije bila dovoljna, da omogući znanstveni opis.

Afrička ljubičica raste do visine 6-15 cm i širine 6-30 cm. Listovi su ovalni, 2,5-8,5 cm dugi s 2-10 cm dugom peteljčicom, fino dlakavi i s mesnatom teksturom. Cvjetovi su promjera 2-3 cm, s pet- baršunastih latica. Boja cvijeta u divljih vrsta može biti: ljubičasta, purpurna, svijetloplava ili bijela. Afrička ljubičica simbol je majki i majčinstva te tradicionalni dar majkama u mnogim kulturama diljem svijeta.

Nekoliko vrsta i podvrsta je ugroženo, zbog krčenja prašuma za potrebe poljoprivrede.

Rod je opisao Hermann A. Wendland, 1893

Vrste[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. The Gesneriad pristupljeno 23. siječnja 2019
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Saintpaulia
Wikivrste imaju podatke o taksonu Saintpaulia