Salmoninae

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Salmoninae
Salmo stomachicus
Salmo stomachicus
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Salmoniformes
Porodica: Salmonidae
Potporodica: Salmoninae
Područje života
Rodovi

vid tekst

Salmoninae, potporodica riba u porodici Salmonidae (pastrvke, lososi) koja obuhvaća pastrve i losose. Veoma su brze i pokretne a cijenjene su zbog veoma ukusnog mesa. Neke od njih su anadromne. Pastrve vole bistre planinske rijeke i potoke. Neke vrste ove potporodice žive u oceanima a mrijeste se u u potocima u kojima su se izlegle.

Lososi su poznati po tome što prelaze daleki put iz oceana u rodni potok, a rekorder je atlantski losos koji se može mrijestiti nekoliko godina uzastopno[1], dok pacifički taj put prelazi svega jednom, nakon čega ugiba. Na njegovom putu do rodnog mjesta, prema novijim dokazima, pomaže im zemljin magnetizam[2].

Pastrve su prepoznatljive po svojim pjegama, zbog čega ta riba nije bila na jelovniku Apača i Navaha, a pretpostavlja se zbog njezinih pjega koje ih podsjećaju na neku davnu epidemiju boginja. PACIFIČKI LOSOS - Većina riba provede cijeli život ili u moru ili slatkovodnim rijekama i jezerima. Losos boravi i u jednom i u drugom. Mladi lososi izlegu se u rijekama i potocima. Kako rastu, kreću se nizvodno i naposljetku doplivaju do mora gdje odrastu. Nekoliko godina poslije doplivaju natrag u rijeke gdje su se izlegli i ondje se pare, nesu jaja i naposljetku uginu. Pare se samo jedanput u životu.

Rodovi[uredi VE | uredi]

ŽIVOTNI CIKLUS LOSOSA[uredi VE | uredi]

Lososi nesu jaja u rijekama. Jaja se izlegu u ribice zvane mrijest. Mrijest nosi zalihu hrane u tobolcu dok ne izraste u dvogodišnje losose sposobne naći hranu. Mrijest se tada zaputi prema moru. Odrasli se vraćaju u iste rijeke omrijestiti se (snijeti jaja), a zatim uginu.

  1. Iz jajeta izleže se ikra.
  2. Ikra naraste u mladoga lososa.
  3. Mladi losos pliva do mora.
  4. Odrasli losos vraća se u rijeku.
  5. Odrasli losos ubrzo ugine nakon što snese jaja i ciklus počne ispočetka.
  6. PISCI OVOG TEKSTA ZA WIKIPEDIJU:
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Salmoninae
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Salmoninae

LOSOSOV BIJEG

Uzvodno putovanje lososa protiv struje rijekom prepuno je opasnosti. Ribe moraju skakati na slapove, a mnoge ulove grabežljivci kao što su medvjed i orao.

NEVJEROJATNA ČINJENICA

☆ Snese li ženka lososa 3 000 jaja, preživjet će i izleći se njih samo 300. Četiri ili pet doživi odraslu dob, a još ih se manje vrati u rijeke nesti jaja.

NEVJEROJATNO PUTOVANJE

Pacifički losos ostavlja rijeku u Japanu gdje se izlegao. Zatim pliva u sjeverni Pacifik gdje se hrani i raste. Poslije se vraća u svoju rijeku u Japanu na razmnožavanje. Cijelo to putovanje naziva se seoba.

ISTRAŽIVANJE LOSOSA

Znanstvenici proučavaju lososov put seobe s pomoću elektroničkih mikročipova. Uhvate mladog lososa dok putuje niz rijeku i pod kožu mu ubrizgaju čip. Riba se vrati u rijeku i znanstvenici prate njezino napredovanje na računalu.