Sam Neill

Izvor: Wikipedija
Sam Neill

Sam Neill DCNZM, OBE (14. rujna 1947.), novozelandski filmski i televizijski glumac.

Rodio se kao Nigel John Dermot Neill u Omaghu, okrug Tyrone, Sjeverna Irska. Otac Dermot bio je vojni časnik obrazovan na prestižnim vojnim školama, a majka Priscilla bila je Engleskinja. Roditelji su mu posjedovali najveću prodavaonicu pića na Novom Zelandu.

Na Novi Zeland vratio se sa sedam godina. Poslan je u anglikanski internat za dječake, a kasnije je nastavio obrazovanje na nekoliko fakulteta. Tijekom visokoškolskog obrazovanja dobio je i nadimak Sam te je bio izložen glumi.

Glumi od 1977. godine, te je do sada ostvario niz uloga. Najpoznatiji je kao tumač glavne uloge u filmu "Reilly, as špijuna", odrasli Damien u filmu "Omen III: Posljednji sukob" i dr. Alan Grant u filmu "Jurski park".

Redatelj Peter Jackson ponudio mu je ulogu Elronda u filmu "Gospodar prstenova", ali ju je morao odbiti jer je ugovorom bio vezan da snimi Jurski park III.

Snimio je i film "Merlin", glumeći legendarnog čarobnjaka, a nasuprot njemu bio je Rutger Hauer kao zli kralj Vortigern.

Kad je Roger Moore snimio posljednji film o Jamesu Bondu 1985. godine, on je ozbiljno razmatran za njegovog nasljednika, ali nije se svidio producentu.

Ženio se dva puta, ima sina i kćer.

Podržava legalizaciju kanabisa, te je zbog toga bio i uhićivan.