Samostan Pažaislis

Izvor: Wikipedija
Crkva i samostan
Kupola i freske u unutarnjosti crkve

Samostan u Pažaislisu (lit.:Pažaislio vienuolynas, {polj.:klasztor w Pożajściu) tvore najveći samostanski kompleks u Litvi, i jedan od najveličanstvenijih primjera talijanske barokne arhitekture u Istočnoj Europi. [nedostaje izvor]

Zemljopisni položaj[uredi | uredi kôd]

Nalazi se u Kaunasu, drugom najvećem gradu u Litvi, na poluotoku u Kaunaškom jezeru (lit.:Kauno marios), u blizini jahtaškog kluba, na 54,876° sjeverne zemljopisne širine i 24,022° istočne zemljopisne dužine.


Povijest[uredi | uredi kôd]

Utemeljio ga je 1662. veliki kancelar Krzysztof Zygmunt Pac za red kamaldolijanskih heremita.

Glavni dio zgrade je bio izgrađen do 1674., a dovršena je 1712. godine. Nacrte je napravio Pietro Puttini, nadzor su vršili Carlo and Pietro Puttini te Giovanni Battista Frediani.

Izgradnju zvonika i kupole nakon 1755. je novčario kraljev komornik Michał Jan Pac.

prigodna srebrna kovanica od 50 litasa kovana 2004. sa samostanom Pažaišlisom na licu

Rusko Carstvo je 1832. zatvorilo crkvu, a kasnije ju je prenamijenilo u pravoslavnu crkvu. Nakon 1920., narušena zgrada je vraćena rimokatoličkoj crkvi te je vraćena časnim sestrama litvanskog konventa svetog Kazimira.

Nakon drugog svjetskog rata, sovjetske vlasti su prenamijenile crkvu i samostan u prostore za smještaj pismohrana, psihijatrijsku bolnicu i na koncu u umjetničku galeriju (1966.). 1990-ih samostanski kompleks je vraćen časnim sestrama i radovi na obnovi konventa su započeli.

Glazbeni festival[uredi | uredi kôd]

Danas se u samostanu održava svake godine međunarodni Pažaislis Music Festival.

Prvi put se održao 1996. Traje tri ljetnja mjeseca i nudi 30 raznih koncerata. Od poznatijih gostiju, ondje je nazočio Jehudi Menjuhin dvaput.

Na ovom festivalu se izvodi europska klasična glazba raznih grana, počevši od Mozarta do ABBA-inih klasika. Neki od koncerata su besplatni posjetiteljima, dok je pristup za ostale uz manju novčanu naknadu. Konceerti se održavaju na raznim mjestima diljem Litve (kao što je dvorac u Kaunasu, sveučilište u Klaipėdi, ili čak zračna luka Pociūnai).

vidi još[uredi | uredi kôd]

Slike[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Samostan Pažaislis

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]