Sanda Rašković Ivić

Izvor: Wikipedija
Sanda Rašković Ivić
Sanda Rašković Ivić

Rođenje 8. siječnja 1956.
Politička stranka nezavisni poslanik
Zanimanje psihijatar i psihoterapeut

Sanda Rašković Ivić (Zagreb, 8. siječnja 1956.) srbijanska je političarka, psihijatrica i psihoterapeut. Bivša je predsjednica Demokratske stranke Srbije, a trenutačno nazavisni narodni poslanik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mladost i obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Rođena je u Zagrebu kao jedino dijete u obitelji Jovana Raškovića i Tanje (rođene Stipišić). Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Šibeniku, a na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 1980. godine. Specijalistički ispit iz psihijatrije položila 1986. godine, poslijediplomske studije iz psihoterapije godine 1989., a 1993. godine doktorirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu.

Psihijatrijski rad[uredi | uredi kôd]

Radila je kao liječnica u zagrebačkoj bolnici Rebro. Godine 1990. odlazi u Srbiju. Autor je mnogih stručnih radova iz područja psihijatrije i psihoterapije. Sudjelovala je na mnogim kongresima i simpozijima u Srbiji i inozemstvu. Član je Svjetskog udruženja psihoterapeuta, Srpskog ljekarskog društva i humanitarne organizacije "Žene pomažu ženama".

Politički rad[uredi | uredi kôd]

Od veljače 2001. do veljače 2003. bila je republički predstavnik za izbjeglice Republike Srbije. Član je Demokratske stranke Srbije od 2003. godine. Bila je član Odbora za europske integracije i član Parlamentarnog sabora Centralno-Europske inicijative. Od 2005. godine predsjednica je Koordinacijskog središta za Kosovo i Metohiju, Komisije za primjenu Vojnotehničkog sporazuma i Koordinacijskog tijela za Jug Srbije. Bila je i veleposlanica Srbije u Italiji. Od 12. listopada 2014. godine je bila predsjednica DSS-a. 29. srpnja 2016. godine, nakon unutarstranačkih previranja, podnosi ostavku na mjesto predsjenika stranke, a članstvo u stranci joj se briše 21. listopada iste godine,[1] te od tada djeluje kao samostalna poslanica u Skupštini Srbije. Jedna je od rijetkih srbijanskih političara koja je osudila Genocid u Srebrenici.[2]

Obitelj[uredi | uredi kôd]

Bila je udana za inženjera Pavla Bujasa s kojim ima dvoje djece. Rastala se 1990. godine i preselila u Beograd. Kasnije se udala za srpskog akademika Aleksandra Ivića s kojim ima jedno dijete. Govori engleski, francuski i talijanski.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. N1: Sanda Rašković Ivić isključena iz DSS-aArhivirana inačica izvorne stranice od 22. listopada 2016. (Wayback Machine), objavljeno 21. listopada 2016. godine, pristupljeno 7. kolovoza 2017. godine
  2. Alternativna televizija, emisija "Apostrof", 28. februara 2014. godine

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Sanda Rašković Ivić