Santiago Calatrava

Izvor: Wikipedija
Santiago Calatrava Valls
high-tech arhitektura
Rođenje 28. srpnja 1951.
Valencija, Španjolska
Vrsta umjetnosti arhitektura, kiparstvo, inženjerstvo, urbanizam
Praksa Universitat Politècnica de València
ETH Zurich
Utjecali Le Corbusier, Félix Candela, Rafael Guastavino, Antonio Gaudí
Poznata djela Olimpijski športski kompleks u Ateni, Most Alamillo, Most Chords, Grad umjetnosti i znanosti u Valenciji, Ponte della Costituzione, Most Samuela Becketta
Nagrade Zlatna medalja AIA
Nagrada princa Asturije
Nagrada Auguste Perret
Portal o životopisima

Santiago Calatrava Valls (28. srpnja 1951.) je međunarodno priznat i i nagrađivan arhitekt, kipar i inženjer iz Valencije, Španjolske. Glavni ured mu se nalazi u Zürichu, Švicarskoj, a ima urede i u Parizu, Valenciji i New Yorku.

Telekomunikacijski toranj Montjuic, Barcelona (1992.)

Životopis[uredi | uredi kôd]

L'Hemisfèric, Grad umjetnosti i znanosti u Valenciji (1998.)

Calatrava je rođen u Benimàmetu, staroj općini koja je danas dio Valencije, u kojoj je pohađao fakultet umjetnosti i obrta. Kao trinaestogodišnjaka, njegova obitelj ga je poslala na razmjenu učenika u Pariz gdje je pohađao noćne sate u školama École des Beaux-Arts. God. 1969. započeo je studij arhitekture na Politehničkom sveučilištu u Valenciji (Universitat Politècnica de València), nakon kojega je 1975. godine upisao Švicarski federalni institut za tehnologiju u Zürichu (ETH Zürich), gdje je studirao niskogradnju. Od raznih arhitekata i stilova na Calatravu je naviše utjecao rad švicarskog modernog arhitekta Le Corbusiera. Nakon završetka dvije doktorske disertacije, naslova „O savitljivosti prostornih okvira”, Calatrava se počeo baviti arhitekturom i inženjerstvom 1981. godine.

„Rotirajući torzo”, Malmö (2005.)
Most Samuela Becketta, Dublin (2009.)

Njegovi rani radovi su bili mostovi i željeznički kolodvori, koje je izdigao od niskogradnje u projekte umjetničkih oblika. Njegov komunikacijski toranj Montjuic, izgrađen za Olimpijske igre u Barceloni 1992. god., i to u simboličnom obliku ruke s olimpijskim plamenom; kao i Galerija Allen Lambert u Torontu iz iste godine, su ga proslavili i označili su prekretnicu u njegovoj karijeri.

Djela[uredi | uredi kôd]

Most mira, Calgary (2012.)

Calatravin jedinstven i kreativan stil povezuje jasan arhitektonsko vizualni stil koji je u harmoniji s čvrstim principima inženjerstva. Njegov rad često rezultira u formama i strukturama koje se mogu naći u prirodi, te se mogu definirati kao antropomorfne. Podigao je standarde mnogim inženjerima i projektantima mostova te dizajnirao veliki broj željezničkih kolodvora koje odišu bistrim, otvorenim i funkcionalnim prostorima.

Calatrava je također i plodan kipar i slikar, koji ipak tvrdi da njegova arhitektura ujedinjuje sve ove umjetnosti.

Kronološki popis odabranih projekata[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Alexander Tzonis, Santiago Calatrava: The Complete Works, Rizzoli, 2004. ISBN 0-8478-2641-4

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Santiago Calatrava