Sarajevska deklaracija o hrvatskom jeziku

Izvor: Wikipedija

Sarajevska deklaracija o hrvatskom jeziku, bila je sestrinska deklaracija o hrvatskom jeziku Deklaraciji o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, objavljena u Sarajevu 28. siječnja 1971. godine.[1][2]

Potaknuo ju je Mile Pešorda, a potpisala su ju sedmorica hrvatskih književnika iz BiH (Vitomir Lukić, Mile Pešorda, Nikola Martić, Veselko Koroman, Mirko Marjanović, Vladimir Pavlović, Stanko Bašić, zalažući se za hrvatsku nacionalnu i kulturnu suverenost i jednakopravnost s drugim narodima u BiH. Objavljena je u novinama pod naslovom Kada ćemo odgovoriti Grgi Gamulinu?.

Njene potpisnike su jugoslavenske vlasti progonile, kao i potpisnike zagrebačke Deklaracije, no za razliku od zagrebačke, o sarajevskoj se u medijima i danas šuti.[1][2]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Hrvatska matica iseljenika M.D., Dani hrvatskog jezika u Stuttgartu, Hrvatska matica iseljenika, 26. ožujka 2010. (u pismohrani archive.is), pristupljeno 3. rujna 2016.
  2. a b Malkica Dugeč, Misli uz 43. godišnjicu objave Deklaracije o nazivu položaju hrvatskog književnog jezika, str. 14., Südwestrundfunk, 15. ožujka 2010., (u međumrežnoj pismohrani archive.org 8. ožujka 2016.), pristupljeno 12. srpnja 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikizvora
Logotip Wikizvora
WikIzvor ima izvorni tekst na temu: Sarajevska deklaracija o hrvatskom jeziku