Sateska

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Sateska (rijeka))
Rijeka Sateska
Сатеска река
Položaj
Države Sjeverna Makedonija
Fizikalne osobine
Duljina38 km
Površina porječja411,47 km2
Istjek 
 • Prosječni6,9 - 45 m3
Tok rijeke
IzvorIlinska planina, Makedonija
Ušćeistočno od Struge
SlijevJadransko more
Ulijeva se uOhridsko jezero
PritociZlestoskata reka

Rijeka Sateska (makedonski: Сатеска река) je rijeka na jugozapadu Republike Makedonije jedan od većih pritoka Ohridskog jezera.

Zemljopisne osobine[uredi | uredi kôd]

Rijeka izvire na Ilinskoj planini, te teče na zapad, zatim skreće na jug kod sela Botun u Struško pole, potom ravnomjerno teče prema jugu i svom uviru u Ohridsko jezero istočno od grada Struge. Najveći pritok je Zlestoskata reka (uvire kod sela Botuna), koju tvore tri potoka; Svinjski potok, Sreden dol i Lesanska reka.

Zbog velike sječe šuma, i intenzivne ratarske proizvodnje koja je počela od kraja XVIII st. rijeka Sateska je izmijenila svoj vodotok, i kod sela Volino probila novo korito i tekla ravno na istok prema koritu rijeke Crni Drim i tu sebi napravila novi uvir.

Godine 1961. promijenjen je vodotok rijeke Sateske (vraćena je u staro korito), tako da od tada umjesto da utječe u rijeku Crni Drim, skreće prema jugu, te starim koritom utječe u Ohridsko jezero.

Posljednjih decenija došlo je do velikog zagađenja voda rijeke Sateska, tako da su njene vode sad II kategorije, a ponekad za vrijeme ljetnih suša i malog vodotoka čak i III kategorije zagađenja.

Pogledajte i ovo[uredi | uredi kôd]