Savo Vuletić

Izvor: Wikipedija

Savo Vuletić na crnogor. ćiril. Саво Вулетић (Zeta, 21. siječnja 1871.1945.), zastupnik Crnogorske stranke, publicist, crnogorski narodni tribun, borac Za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore, završio kao četnički savjetnik.

Tijekom studiranja u Beogradu 1899. navodno zbog sudjelovanja u neuspjelom atentatu na kralja Milana Obrenovića protjeran iz Srbije s grupom Crnogoraca. Potom na različitim dužnostima u crnogorskoj državnoj upravi, među ostalim ravnatelj luke Bar i tvornice duhana u Podgorici. Od 1905. biran za poslanika Crnogorske narodne skupštine.

Kao protivnik Podgoričke skupštine Vuletić je uhićen a 1920. poslat u prijevremenu mirovinu.

Od osnutka je dužnosnik Crnogorske stranke. Biran je 1925. za zastupnika u parlamentu Kraljevine SHS.

Vuletić je tiskao i veliki broj domoljubnih tekstova u kojima je vatreno zastupao stajališta da je Crna Gora u jugoslavenskoj državi obespravljena.

U studenom 1944. prihvaća ponudu crnogorskih četnika i postaje član njihovog vojno-političkog organa Nacionalni komitet za Crnu Goru i Stari Ras.

Sudjeluje koncem ožujka 1945. u pregovorima crnogorskih četnika sa svojim dugogodišnjim suradnikom dr. Sekulom Drljevićem oko osnutka Crnogorske narodne vojske i prijelaza četnika preko teritorija NDH za Sloveniju.

S četnicima prolazi pakao Bitke na Lijevča polju, ali ga partizani u Sloveniji 1945. uhićuju i sprovode za Beograd.

Točan datum i mjesto izvršenja strijeljanja Sava Vuletića nisu poznati.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Grupa autora "Istorijski leksikon Crne Gore", str.1199-1200, (Per-Ž),V ,Vijesti-Daily press, Podgorica 2006.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]