Schwarzwaldska šunka

Izvor: Wikipedija
Schwarzwaldska šunka

Schwarzwaldska šunka

Podrijetlo
Mjesto podrijetla Schwarzwald
Regija/država Njemačka
Detalji
Vrsta jela suhomesnati proizvod
Temperatura jela hladno
Glavni sastojci dimljena šunka
Schwarzwaldska slanina

Schwarzwaldska šunka (njemački Schwarzwälder Schinken) je dimljena šunka bez kostiju koja je pripremljena po staroj tradiciji u njemačkoj regiji Schwarzwaldu. Izraz "Schwarzwaldska šunka" je zaštićena oznaka podrijetla u Europskoj uniji, što znači da sve što se prodaje u EU pod tim imenom mora doći iz Schwarzwalda.

Schwarzwaldska šunka je najpopularnija i najprodavanija šunka Europe.[nedostaje izvor]

Za pripremu šunke prvo se meso ručni soli te premazuje češnjakom, korijanderom, crnim paprom i borovicom. Dva tjedna treba ostati usoljena, daljnja dva tjedna treba biti u komori dimljenja. Nako toga se šunka dimi na hladnom u posebnim komorama nad svježim drvom jele - i smreke iz Schwarzwalda, i to tri tjedna na 25 stupnjeva. To joj daje karakterističan, snažan miris i tipičnu tamno smeđu koru. Nakom dimljenja šunka još sazrijeva dva do tri tjedna na zraku.

U skladu sa smjernicama Europske unije otprilike jedna petina Schwarzwaldske šunke se sastoji iz masti bijelog ruba. Mora biti proizvedena u Schwarzwaldu. Međutim, velik dio mesa dolazi iz drugih krajeva Njemačke i drugih europskih zemalja.

Schwarzwaldska slanina se proizvodi na isti način.