Sega

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Sega Sports)
Sega
Osnovana 1940. (standardne igre)[1]
1952. (servisne igre)[2]
Sjedište Međunarodno: Ōta, Tokio, Japan
SAD: San Francisco, Kalifornija
Europa: Chiswick, London, UK
Australija: Sydney, Australija
Predsjednik Hisao Oguchi
Djelatnost(i) Proizvodnja i izdavanje videoigara
Proizvodnja igraćih konzola
Proizvodi Sonic the Hedgehog serijal
Total War serijal
Virtua Fighter serijal
Shenmue serijal
The House of the Dead serijal
Phantasy Star serijal
Master System
Genesis/Mega Drive
Game Gear
Nomad
Pico
Saturn
Dreamcast
Prihod 1.64 milijarde USD
Broj zaposlenih 3,127 (2009.)
Web stranica Sega - Japan
Sega - SAD
Sega - Europa
Sega - Mobile
PlaySega

Sega (jap:株式会社セガ, eng: Sega Corporation) multinacionalna je tvrtka koja se bavi proizvodnjom i izdavanjem videoigara, kao i proizvodnjom programskih podrška (software) i računalnih sklopovskih podrška (hardware). Tvrtka se prije bavila i proizvodnjom osobnih računala i igraćih konzola. Središte tvrtke Sega se nalazi u Ōti, Tokio, Japan. Tvrtka je imala uspjehe i s arkadna igrama i s kućnim konzolama, ali je 24. siječnja, 2001. službeno prestala s proizvodnjom igraćih konzola i počela se koncentrirati na software proizvodnju neovisnih platforma.[3]

Glavni uredi tvrtke Sega, kao i glavni uredi njene domaće podružnice, Sega Corporation (Japan), se nalaze u općini Ōta u Tokiju, Japan. Sjedište europske podružnice Sege, Sega Europe Ltd., se nalazi u Brentfordu, kvartu Londona. Sjedište sjevernoameričke (SAD) podružnice Sege, Sega of America Inc., se nalazi u San Franciscu u Kaliforniji; prijašnje sjedište je bilo u Redwood Cityju (Kalifornija) do 1999. godine.[4][5] Sjedište australske podružnice Sega Australia se nalazi u Sydneyu, New South Wales.[1] Tvrtka također ima podružnice u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji. U kolovozu 2005.godine, Sega Channel (televizijski kanal je započeo s crtićem Johnny Test.

Do 2000. godine, službeno ime tvrtke Sega je bilo Sega Enterprises Ltd.[1]

Proizvodi[uredi | uredi kôd]

Arkadni strojevi[uredi | uredi kôd]

Konzole[uredi | uredi kôd]

Ručne platforme[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c http://www.referenceforbusiness.com/history/Ro-Sh/SEGA-Corporation.html
  2. Kent, Steven. Počeci natjecanja. Cjelokuna povijest videoigara: od Ponga do Pokémona - priča koja nas je dirnula i promijenila svijet First izdanje. Prima Publishing. Roseville, Kalifornija. str. 305. ISBN 0-7615-3643-4. Servisne igre počele 1952. godine CS1 održavanje: nepreporučeni parametar - origyear (pomoć)
  3. Steven L. Kent. 18. veljače 2004. Vremenska skala PlayStationa 2. GameSpy. IGN. str. 3. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. lipnja 2004. Pristupljeno 3. ožujka 2008.
  4. "ZajedništvoArhivirana inačica izvorne stranice od 31. listopada 2012. (Wayback Machine)." Sega. Preuzeto 13. siječnja 2009.
  5. Angwin, Julie i Laura Evenson. "Sega: Očekivano premještanje sjedišta na San Francisco iz Redwood Cityja." San Francisco Chronicle. četvrtak, 11. lipnja, 1998. Preuzeto 13. siječnja 2009.