Sekemket

Izvor: Wikipedija
Sekemket
Sekemket
Reljef na kojem je Sekemket triput prikazan
Pseudonim(i) Džozerti (?)
Posljednje počivalište Zakopana piramida, Sakara
Titula faraon Egipta
Mandat 2649. pr. Kr. - 2643. pr. Kr. ili 2642. pr. Kr.
Prethodnik Džozer ili Džozerti
Nasljednik Kaba
Vjera religija drevnog Egipta
Supruga Džezeretnebti
Djeca Kaba (?)
Portal o životopisima
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)

Sekemket je bio 3. faraon 3. dinastije, Džozerov nasljednik. Maneton navodi faraona Džozertija kao nasljednika Džozera, ali su najvjerojatnije i Sekemket i Džozerti ista osoba. Dok Torinski popis kraljeva Sekemketu daje vladavinu od 6 godina [1], rekonstrukcija Kamena iz Palerma koju je obavio Toby Wilkinson tom kralju pripisuje 7 godina. Wilkinson tvrdi da "je ova brojka prilično izvjesna, s obzirom na to da kraljeva titula počinje odmah nakon linije koja označava promjenu vladara" (Wilkinson: str. 79. – 80.). Tako se čini da je manetonska tradicija ipak u pravu. Vjeruje se da mu je vladavina trajala od 2649. pr. Kr. do 2643. pr. Kr. ili 2642. pr. Kr.

Sekemketova je žena bila kraljica Džezeretnebti. Nisu poznata njihova djeca, ali se zna da je Sekemketa naslijedio Kaba, te je moguće da je taj kralj bio Sekemketov i Džezeretnebtin sin.

Ime[uredi | uredi kôd]

Sekemket znači "moćan od tijela".

Prikaz[uredi | uredi kôd]

Abidski popis kraljeva; Sekemketova je kartuša (ime) označena brojem 17

Jedini poznat prikaz Sekemketa je reljef na kojem su zapravo prikazana trojica Sekemketa. Reljef se nalazi na Sinaju. Lijevi Sekemket ubija neprijatelja udarcem u glavu, srednji drži bodež i nosi crvenu krunu, a desni nosi bijelu krunu i kraj njega je njegovo ime.

Zakopana piramida[uredi | uredi kôd]

Dok se znalo da je Džozer imao nasljednika, Sekemketovo ime bilo je nepoznato sve do 1951., kada je Zakarija Goenim sravnio temelje i ostatke nedovršene stepenaste piramide pronađeni u Sakari. Samo je najdonji sloj piramide bio sagrađen u doba Sekemketove smrti. Važni pečati s kraljevim imenom pronađeni su na toj lokaciji. S obzirom na dizajn i natpise na njegovoj piramidi u Sakari, vjeruje se da je Džozerov slavni arhitekt Imhotep imao udjela u projektiranju ove piramide, pa je nadživio svog prijašnjeg gospodara. Arheolozi vjeruju da bi Sekemketova piramida bila veća od Džozerove da je dovršena. Danas je piramida, koja se nalazi jugozapadno od Džozerovog kompleksa, uglavnom skrivena ispod pješčanih dina i poznata je kao Zakopana piramida. Sekemketovo tijelo nikad nije pronađeno.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Zahi Hawass, Excavating the Old Kingdom, 1999.
  • Jean Leclant, A Brief History of the Old Kingdom, 1999.
  • Toby Wilkinson, Royal Annals of Ancient Egypt: The Palermo Stone and Its Associated Fragments, Kegan Paul International, 2000.


Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sekemket

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]