Morski psi

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Selachimorpha)
»Morski pas« preusmjerava ovamo. Za druga značenja, pogledajte Morski pas (razdvojba).
Morski psi
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Potkoljeno:Vertebrata
Razred:Chondnichthyes
Podrazred:Elasmobranchii
Infrarazred:Euselachii
Nadred:Selachimorpha
Redovi
Usporedba veličine velike bijele psine (6 m), kitopsine (12 m), megalodona (16-20 m) i čovjeka

Morski psi (lat. Selachii, Selachimorpha), nadred kralježnjaka iz razreda hrskavičnjaka. Pripadaju i u grupu Elasmobranchii, to jest riba čiji škržni otvori su u obliku proreza te, zajedno s ražama, drhtuljama, listovima i sličnim životinjama čine podrazred Elasmobranchii.

Morski psi su mesožderi, a hrane se svime što je u blizini. Plivaju brzo, ali, za razliku od većine riba, nemaju riblji mjehur, pa moraju stalno plivati. Karnivorski morski psi uglavnom ne napadaju zubima, no većina morskih pasa tijekom života izgubi mnogo zubiju; neki morski psi tijekom života izgube 30.000 zubiju.

Veliki su od dvadesetak centimetara (pas pigmej) pa do 18 metara (gorostasna psina), iako postoje i nepotvrđeni izvještaji o gorostasnim psinama dugim čak 21 metar. Razmnožavaju se na tri načina: leženjem jaja (oviparnost), koćenjem živih mladunaca (viviparnost) ili na način da se mladi morski psi razvijaju iz jaja, ali u tijelu majke, tako da se kote razvijeni (ovoviviparnost). Na ovoviparni način također se kote neke raže.[1] Velike bijele psine plivaju u umjerenim morima gdje je temperatura između 12 i 30 °C. Na godinu pojedu i do 11 tona hrane.[2]

Podjela morskih pasa[uredi | uredi kôd]

  1. Superordo Galeomorphi
  2. Superordo Squalomorphi

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jacques Delaroche i Héléne Gramault, Enciklopedija životinja, ISBN 953-171-746-X
  2. 24Sata Velika bijela psina: Morski pas koji izaziva strahopoštovanje!. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. kolovoza 2015. Pristupljeno 19. ožujka 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Shark
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Selachimorpha
Wikivrste imaju podatke o taksonu Selachimorpha