Selo moje malo

Izvor: Wikipedija
Selo moje malo
Naslov izvornika
Vesničko má středisková
RedateljJiří Menzel
ScenaristZdeněk Svěrák
Glavne ulogeJános Bán
Marián Labuda
Klára Pollertová
Rudolf Hrušínský senior
Rudolf Hrušínský junior
Petr Čepek
Libuše Šafránková
Jana Turková
Jan Hartl
Miloslav Štibich
Oldřich Vlach
Milena Dvorská
Ladislav Županič
GlazbaJiří Šust
SnimateljJaromír Šofr
MontažaJiří Brožek
Godina izdanja1985.
Trajanje103 min.
DržavaČehoslovačka
JezikČeški
Profil na IMDb-u
Portal o filmu


Selo moje malo (češki jezik Vesničko má středisková) je češka filmska komedija redatelja Jiříja Menzela iz 1985. godine prema scenariju Zdenka Sveraka. Film je jedan od najpoznatijih i komercijalno najuspješnijih čeških filmova svih vremena. Bio je i najuspješniji filmski proizvod nekadašnje Čehoslovačke.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Film je priča o mentalno zaostalom seoskom mladiću imena Otík (János Ban), koji radi kao suvozač vozača zadružnog kamiona Karela Páveka. Mali i debeli Pavek i dugi tanki Otík rade u malom češkom selu "na kraju svijeta".

Direktor jednog praškog poduzeća nudi Otíku posao i želi ga premjestiti u anonimni stambeni blok u Pragu kako bi se domogao njegove kuće. Kada napokon svi u selu shvate što bi izgubili njegovim odlaskom, trude se zadržati Otíka u svome selu.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Film je snimljen uglavnom u općini Křečovice a 1986. je osvojio specijalnu nagradu žirija na filmskom festivalu u Montrealu. Mađarski glumac János Ban koji je glumio ulogu Otíka 1987. na filmskom festivalu u Parizu osvojio je nagradu za najboljeg glumca. Godine 1987. film je bio nominiran za Oscara kao najbolji strani film.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]