Sivi vunasti majmun

Izvor: Wikipedija
Sivi vunasti majmun
Status zaštite

Status zaštite: Ugroženi

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Porodica: Atelidae
Rod: Lagothrix
Vrsta: L. cana
Dvojno ime
Lagothrix cana
(É. Geoffroy, 1812.)
Raspon
Rasprostranjenost sivog vunastog majmuna
Rasprostranjenost sivog vunastog majmuna

Sivi vunasti majmun (lat. Lagothrix cana) je ugrožena vrsta primata iz roda vunastih majmuna.

Opis[uredi | uredi kôd]

Dug je 46-65 centimetara. Ženka je teška 7.7, a mužjak 9.5 kilograma. Sive je boje, te ima debelo i gusto krzno, po čemu je i dobio ime. Lice, ruke i stopala su crne boje. Ima prehenzilni rep, koji mu pomaže da se lakše kreće po stablima, gdje i najčešće provodi vrijeme, te je također tamnije boje. Rep je dug 55-77 centimetara.

Način života[uredi | uredi kôd]

Živi u skupinama sastavljenim od 10 do 60 jedinki različite dobi i spola. U takvim skupinama najviše dominiraju stariji mužjaci. Najčešće se nalazi na drvećima, vrlo rijetko je na tlu. Frugivoran je, najčešće se hrani plodovima, ponekad jede mlade listove, sjemenke, cvjetove i kukce. Sezona parenja najčešće se događa za suhog razdoblja. Trudnoća traje oko 225 dana, te se najčešće rodi jedan mali majmun koji sedam dana bude priljubljen uz majčin trbuh. Samostalan postaje nakon godinu dana. Prosječan životni vijek ovog hvataša iznosi 26 godina.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Živi u tropskim šumama na nadmorskoj visini između 1000 i 2500 metara. Rasprostranjen je na području sjeverne Bolivije, zapadnog Brazila i istočnog Perua. Najveća prijetnja za opstanak su mu pretjerana količina lova zbog mesa i krčenje njegovih staništa. Zbog toga je proglašen ugroženom vrstom.

Izvori[uredi | uredi kôd]