Slaven Bačić

Izvor: Wikipedija

Dr. sc. Slaven Bačić (Subotica, 1965.) je pravni povjesničar i odvjetnik iz Subotice. Jedan je od vodećih intelektualaca među bačkim Hrvatima.

Studirao je pravo u Novom Sadu, gdje je diplomirao 1988. Svoju akademsku izgradnju je nastavio na Sveučilištu u Beogradu, gdje je 1992. magistrirao na tamošnjem Pravnom fakultetu.

U Hrvatskoj je 2002. stekao status doktora znanosti na osječkom Pravnom fakultetu na temi povjerenstvenih statuta Subotice, Sombora i Novog Sada s osvrtom na hrvatske slobodne kraljevske gradove. Na katedri za pravnu povijest Pravnog fakulteta u Novom Sadu od 1989. od 1994. bio je asistent.

Predsjednik je Hrvatskog nacionalnog vijeća Republike Srbije.

Suradnik je Godišnjaka za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (pseudonim Bruno Skenderović).[1] Pisao je za Žig, Zvonik, Glas ravnice i druge tiskovine.

Član je povjerenstva za izbor najbolje knjige godine kojoj se dodjeljuje nagrada Emerik Pavić.[2]

2007. je dobio nagradu Pro urbe, a Hrvatskim akademskim društvom iz Subotice predsjedava od 2008. godine.

Član je DSHV-a.

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Iz prošlosti gradskog prava Novog Sada, Sombora i Subotice", 1998.

Glavni je urednik Leksikona podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Školske novine br.20, 18. svibnja 2010.Arhivirana inačica izvorne stranice od 23. ožujka 2013. (Wayback Machine) I.B.: Reprezentativan izbor znanstvenih i stručnih radova
  2. ZKVHArhivirana inačica izvorne stranice od 20. listopada 2012. (Wayback Machine) Utemeljenje nagrade za najbolju knjigu godine „Emerik Pavić“. Pristupljeno 14. rujna 2012.