Slovenske pokrajine

Izvor: Wikipedija
Slovenske tradicionalne pokrajine:
1: Primorska;
2a: Gorenjska;
2b: Notranjska;
2c: Dolenjska;
3: Koruška;
4: Štajerska;
5: Prekmurje

Slovenske pokrajine pojam je koji označava različite teritorijalne jedinice na koje je bila podijeljena Slovenija ili u kojima je povijesno živio ili živi slovenski narod. Budući da današnja Slovenija nije službeno regionalno podijeljena, postoje različiti modeli podjele.

Povijesne pokrajine[uredi | uredi kôd]

Zbog višestoljetne podjele zemalja unutar Habsburške Monarhije i Austro-Ugarske, još je i danas u uporabi podjela prema područjima tadašnjih krunskih zemalja: Štajerska, Kranjska, Koruška, Goriška, Trst i Istra. Danas su dijelovi većine tih zemalja (osim Kranjske) izvan granica Slovenije. Tako se Gornja Štajerska nalazi u Austriji, kao i veći dio Koruške koja čini austrijesku saveznu pokrajinu Korušku. Jedan vrlo mali dio Koruške pripao je 1918. Italiji. Veći dio Goriške nalazi su talijanskoj regiji Furlaniji-Julijskoj krajini. U tim pokrajinama, kao i na području Trsta i danas postoji znatna slovenska manjina. Veći dio Istre pripada Hrvatskoj.

Današnja neslužbena podjela Slovenije[uredi | uredi kôd]

Na temelju tih povijesnih zemalja, nastala je današnja neslužbena podjela Slovenije i to tako da se unutar Kranjske razlikuju Gorenjska, Dolenjska i Notranjska, a dijelovi Goriške i Istre zajedno čine Primorsku. Starim pokrajinama valja još pridodati i Prekmurje. Tako se obično navode sljedeće pokrajine: Gorenjska, Dolenjska, Notranjska, Štajerska (nazivana još i Donja Štajerska), Koruška (nazivana još i Slovenska Koruška), Primorska i Prekmurje.

Teško je međutim odrediti precizne granice ovih pokrajina, jer se one ne poklapaju sa sadašnjom zemljopisnom podjelom Slovenije.

Zemljopisni modeli[uredi | uredi kôd]

Postoji više zemljopisnih modela podjele što su ih razvili različiti autori:

  • Anton Melik: prirodni sastavni dijelovi
  • Svetozar Ilešič: pokrajinsko-tipološka raščlanjenost Slovenije i zemljopisna regionalizacija Slovenije
  • Igor Vrišer: ekonomsko-zemljopisna regionalizacija
  • Ivan Gams: pokrajinsko-ekološka raščlamba Slovenije

Danas je načešće u uporabi Gamsova definicija, koja se pak temelji na Ilešiču. Gams tako Sloveniju dijeli na temelju zemljopisno-socioloških čimbenika na sljedeće dijelove:

Vidi još[uredi | uredi kôd]