Služba za zaštitu ustavnog poretka

Izvor: Wikipedija
Služba za zaštitu ustavnog poretka
(SZUP)
Služba za zaštitu ustavnog poretka (SZUP)
Osnovni podaci
Ustanovljeno 1991.
Raspušteno 2002.
Sljednik POA
Nadležnost zaštita ustavnog poretka (protuobavještajna djelatnost)
Nadređeno tijelo Ministarstvo unutarnjih poslova

Služba za zaštitu ustavnog poretka Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (SZUP), sukladno odredbama tada važećih odredaba Zakona o unutarnjim poslovima, bila je zadužena izvršavati zadaće zaštite ustavnog poretka, osobito zadaće protuobavještajne zaštite na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima od 18. travnja 1991. godine je definirao poslove Službe za zaštitu ustavnog poretka (u daljnjem tekstu SZUP) uz druge redarstvene službe ustrojene u tadašnjem Ministarstvu unutarnjih poslova RH. Tim zakonom nije osnovana nova obavještajna organizacija, nego je dotadašnja Služba državne sigurnosti (osnovana 1946. godine, reorganizacijom partizanske obavještajne službe OZNA-e) preimenovana u Službu za zaštitu ustavnog poretka; međutim je propisano da će zakonitost rada Službe nadzirati Komisija za nadzor zakonitosti rada SZUP-a, osobito u ostvarivanju Ustavom i zakonom utvrđenih prava i sloboda čovjeka i građanina, pravnih osoba, državnih i drugih tijela te prava i sloboda utvrđenih normama međunarodnog prava.[1]

Pored osnovne zadaće zaštite ustavnog poretka i protuobavještajne zaštite na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske, SZUP je bio zadužen i za sprečavanje djelovanja i namjera nasilnog ugrožavanja i rušenja uređenja države, terorizma i organiziranog kriminala bez obzira na to jesu li osobe državljani Republike Hrvatske ili stranci.

SZUP nije mogao primjenjivati svoja sredstva i metode rada te djelovati izvan teritorija Republike Hrvatske, osim prema državljanima Republike Hrvatske.

Utemeljenje samostalne i neovisne Republike Hrvatske te Domovinski rat ključni su trenuci u kojima SZUP izrasta u suvremenu službu koja ni legislativno, a ni praktično, svoje zadaće više ne provodi praćenjem građana suprotnoga političkog mišljenja, već štiti Ustavom utvrđeni poredak cjelokupne RH od protuustavne i protuzakonite djelatnosti.

Područje rada SZUP-a ukratko se može opisati kao prikupljanje svih relevantnih podataka o protuustavnoj, odnosno protuzakonitoj djelatnosti koja se odvija radi rušenja Ustavom utvrđenog poretka RH.

Kao dio Ministarstva unutarnjih poslova RH, djelatnici SZUP-a imali su i dio policijskih ovlasti, što im je omogućilo i aktivno sudjelovanje u pojedinim operativnim akcijama presijecanja protuustavnih, odnosno protuzakonitih djelatnosti na teritoriju RH.[2]

Ravnatelji Službe za zaštitu ustavnog poretka od 1990. do 2000.[uredi | uredi kôd]

Vrela[uredi | uredi kôd]

  1. ----Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima ("Narodne novine" br. 019/1991). Pristupljeno 28. ožujka 2022.
  2. Služba za zaštitu ustavnog poretka

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Sigurnosno-obavještajne agencije (http://www.soa.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: SOA.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.