Sonata Arctica

Izvor: Wikipedija
Sonata Arctica
Sonata Artica uživo 2007. godine.
MjestoFinska
Žanr/ovipower metal
Djelatno razdoblje1996. -
Producentska kućaSpinefarm Records
Nuclear Blast
Članovi (članice)
Toni Kakko
Jani Liimatainen
Marko Paasikoski
Tommy Portimo
Henrik Klingenberg

Sonata Arctica je power metal sastav iz grada Kemi u Finskoj, osnovan 1996. godine.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Ideja o formiranju sastava kao sto je Sonata Arctica se rodila 1996. godine u gradu Kemi koji se nalazi na sjeveru Finske. Pod prvobitnim nazivom, Tricky Beans izdaje tri demosnimke - Friend till the End, Agre Pamppers i PeaceMaker i svira dvaput s Jyrki Sähkösirkusom.

Nakon nekih osobnih promjena 1997. godine, postava mijenja naziv u Tricky Means. Za metal javnost je bila dovoljno zanimljiva izjava na samom početku da je Tricky Means ekperimentirao i varirao u muzičkim stilovima čak i daleko od heavy metal zvuka. 1999. godine Tricky Means snima novi demo FullMoon u Tico Tico Studiju (Kemi). U tom trenutku postava se sastojala od vokala/klavijaturste Tonya, Jania - gitara, Tommya - bubnjevi iJannea - bas. Novi demo bio je prvi potez benda u vodama heavy metala. Zvuk je karakterizirao brz, melodičan i klavijaturno orijentiran heavy metal s čistim i jakim vokalom. Demo koji su snimili dospio je do finske izdavačke kuće Spinefarm Records kada su članovi odlučili ponovo promijeniti naziv sastava u Sonata Arctica. 1999. godine izlazi i prvi singl Sonata Arctice UnOpened. Dvije najbolje pjesme s ovog singla UnOpened i Mary-Lou su obilježile sam početak sastava na power metal sceni. Iako nije sve bilo sjajno, prilikom prvog mixanja singla prva pjesma Unopened je slučajno usporena i tako poslana u glazbene radnje. Otprilike 200 kopija je prodano dok nije uočena greška, dok se danas ta izdanja smatraju veoma rijetkim materijalom. U jesen 1999. godine izlazi debi full-length album Ecliptica koji je najprije bio izdan u Finskoj, a zatim malo kasnije i u ostalim državama. Prošavsi vrlo uspješno Ecliptica je otvorila vrata Sonati Arctici sudjelovanju na dva tribute materijala. Snimili su I Want Out od Helloweena za njihov tribute album Keepers of Jericho i Still Loving You od Scorpionsa za A Tribute to The Scorpions.

Ubrzo nakon izlaska prvog albuma, Tony Kakko je odlučio se usredotočiti na vokal, jer je do tada svirao i klavijature pored pjevanja. Mikko Harkin (ex. Kenziner) se priključuje sastavu da bih spasio Tonya klavijatura. Ova promjena je doprinijela energičnijim nastupima, kao i veliki odskok zbog samog postojanja dvojice klavijatursta i boljem snalaženju na live nastupima. Uspjesi su se redali od početka 2000. godine. Ubrzo nakon izdanja Ecliptica Sonata Arctica je nastupala sa Stratovariusom na europskoj turneji tako što je izabrana u konkurenciji od 32 člana iz 15 različitih izdavačkih kuca. Turneja je počela u travnju 2000. sa Stratovariusom i Rhapsodyem. Trajala je dva mjeseca kroz deset zemalja s oko 30 nastupa. Veoma uspješna turneja je prethodila mini CD-u Successor.

Ubrzo je došlo do manjih promjena u okviru sastava kada Janne Kivilahti odlučuje napustiti sastav iz osobnih razloga. Njega je zamijenio Marko Paasikoski, inače jedan od osnivača Tricky Beansa. Te iste godine nakon dosta uspjeha, Sonata Arctica je predložena za najvrednije novo otkriće - Emma nagradu u Finskoj.

U vrijeme najveće slave sastav radi i drugi album. Singl s drugog albuma Wolf & Raven je izašao u svibnju 2001. godine i prošao veoma dobro. Prvi album je prodan u Japanu u više od 30 000 kopija što je bio dovoljan razlog da se drugi album Silence najprije pojavi na tom prostoru. 2001. održali su turneju po Finskoj i jednom dijelu Europe. U srpnju je uslijedila europska turneja kao podrška sastavu Gamma Ray. Ova turneja je trajala pet tjedana, a završila nastupom u Helsinkiju u Finskoj. što je bilo pravo zadovoljstvo za fanove Sonate.

Na kraju 2002. sastav iz osobnih razloga napušta klavijaturist Mikko Harkin, a zamjenjuje ga Jens Johansson iz Stratovariusa, koji se brinuo oko solo dionica na klavijaturama. Tada sastav izdaje svoj treći album Winterheart's Guild. Po završetku ugovora s Spinefarm Recordsom, sastav potpisuje za Nuclear Blast. Četvrti studijski album Reckoning Night pušten je u prodaju u listopadu 2004. Uslijedio je nastup s Nightwishom na europskoj turneji, te samostalni nastupi u SAD-u i Kanadi. 2006. izlazi live izdanje For the Sake of Revenge s koncerta u Tokiju.

Sastav[uredi | uredi kôd]

Sadašnji članovi[uredi | uredi kôd]

Bivši članovi[uredi | uredi kôd]

Gostujući glazbenici[uredi | uredi kôd]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi
Koncertni albumi
EP-ovi
Demo uradci

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Sonata Arctica