Središnjica elektroničkog izviđanja

Izvor: Wikipedija
Središnjica elektroničkog izviđanja

Aktivna 7. listopada 1991.2014.
Država Hrvatska
Grana pristožerna postojba GS OS RH
Uloga elektroničko izviđanje
Veličina oko 400 pripadnika
Dio GS OS RH
Sjedište Zagreb
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
pukovnik Miro Zeljko

Središnjica elektroničkog izviđanja (kratica: SEI) bila je pristožerna postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga RH koja je djelovala u okviru vojno-obavještajnog sustava Republike Hrvatske. Krajem 2014., zajedno s Vojnoobavještajnom bojnom, preustrojena je u Središnjicu za obavještajno djelovanje.[1]

Središnjica je provodila strateško elektroničko izviđanje za potrebe obavještajnog osiguranja na najvišim razinama odlučivanja i zapovijedanja te elektroničko djelovanje u potpori izvođenja operacija Oružanih snaga. Podaci prikupljeni elektroničkim izviđanjem obrađivali su se i distribuirali korisnicima u sklopu jedinstvenog obavještajnog sustava u Hrvatskoj. Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske provodila je strategijsko elektroničko izviđanje za potrebe SOA-e i VSOA-e.

U svojem sastavu integrirala je elemente za elektroničko izviđanje i elektroničko djelovanje u OS RH, a u djelovanju u operacijama komplementarno se nadopunjavala s Vojno-obavještajnom bojnom HKoV-a. Središnjica je brojila oko 400 pripadnika profesionalnog sastava.

Odlukom ministra obrane RH 7. listopada 1991. godine osnovan je Glavni centar za elektroničko izviđanje i protuelektroničko djelovanje Zbora Narodne garde, prethodnica današnje SEI.[2] Tada je temeljna zadaća postrojbe bila prikupljanje obavještajnih podataka elektroničkim izviđanjem zemalja u okruženju i ostalog tada okupiranog područja Hrvatske. Time je pružana potpora provođenju svih vojnih operacija HV-a, kao i obavještajnom sustavu i sustavu nacionalne sigurnosti RH.[3]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Prva obljetnica Središnjice za obavještajno djelovanje, www.hrvatski vojnik.hr, broj 490. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. travnja 2016. Pristupljeno 24. ožujka 2016. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Svečano obilježena 20. godišnjica Središnjice elektroničkog izviđanja,www.morh.hr
  3. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. siječnja 2008. Pristupljeno 3. siječnja 2008. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)