Mitropa kup

Izvor: Wikipedija
Mitropa kup
Izvorno ime La Coupe de l'Europe Centrale
Osnovano 1927.
Ukinuto 1992.
Regija Srednja Europa
Najuspješniji klub Vasas SC (6x prvak)

Mitropa kup ili Srednjoeuropski kup (SE kup), službeno nazvan La Coupe de l'Europe Centrale je bilo prvo veće međunarodno klupsko natjecanje u nogometu na europskom kontinentu. Natjecanje je igrano u periodu od 1927. do 1992. godine, s pauzom između 1949.1951. godine.

Na inicijativu austrijanca Huga Meisla 16. i 17. lipnja 1927. godine u Veneciji je donesena odluka o osnivanju ovog natjecanja. Prve utakmice su odigrane iste godine, 14. kolovoza.

Prvih nekoliko godina su sudjelovale po dvije ekipe iz Austrije, Mađarske, Čehoslovačke i Kraljevine Jugoslavije, da bi se u sljedećim sezonama broj ekipa povećao na četiri po državi, a pristupile su Italija, Švicarska i Rumunjska.

Natjecanje je zaustavljeno početkom Drugog svjetskog rata a nastavljeno 1951. godine. Osnivanjem euro kupova organiziranih od strane UEFA, Mitropa kup je počeo gubiti svoj sjaj, iako je nekad važio za jedno od najjačih klupskih natjecanja na kontinentu. Tijekom osamdesetih godina, nova pravila su predvidjela da umjesto državnih prvaka, sada sudjeluju pobjednici nacionalnih drugih liga. Ovo je dovelo do pada zanimanja za ovo natjecanje. Posljednje finale, igrano 1992. u talijanskom gradu Foggia, između Borca iz Banje Luke i mađarskog Budapesti VSC (5:3 poslije jedanaesteraca) privuklo je manje od 1000 gledatelja. Mitropa kup je nakon toga ugašen.

Od klubova s područja Bosne i Hercegovine, te Hrvatske, najveće uspjehe u ovom kupu su postigli NK Čelik Zenica koja ga je osvojila 1971. i 1972., kao i NK Iskra Bugojno, koja ga je osvojila 1985., zatim Velež iz Mostara kada je 1976. godine izgubio finale od austrijskog predstavnika i HNK Rijeka koja je osvojila 3. mjesto to jest pobijedila u malom finalu 1986. godine čehoslovačkog predstavnika.

Pobjednici po sezonama[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Mitropa kup koji govori o nogometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.