Staf de Clercq

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Staf de Clercq (punim imenom: Jeroom Gustaaf De Clercq) (Everbeek, 16. rujna 1884.Gent, 22. listopada 1942.), bio je belgijski političar, fašist i kolaboracionist.

Zapaženu političku karijeru započeo je 1933. godine osnivanjem flamanske nacionalističke stranke Vlaamsch Nationaal Verbond, u kojoj je imao status vođe (den Leider). Stranka je u Flandriji 1936. godine osvojila 13.6% glasova, a tri godine poslije 14.7%.

Početkom nacističke okupacije, De Clercq se priklonio Nijemcima nadajući se stvaranju Velike Nizozemske koja bi, uz današnju Nizozemsku, obuhvaćala Flandriju i flamanski dio Francuske. Kao antisemit podržavao je i nacističku politiku spram Židova pa je njegova stranka sudjelovala u njihovom identificiranju i deportacijama.

Umro je u Gentu 1942. godine nakon čega ga je u stranci naslijedio Hendrik Elias. Iako je u javnosti zapamćen kao fašisti i kolaboracionist, među ekstremnim desničarima uživa ugled nacionalnog junaka. 1978. godine Vlaamse Militanten Orde, neonacistička paravojna grupa organizirala je prijenos njegovog tijela na groblje u gradu Asseu.