Zvjezdane staze: Nova generacija

Izvor: Wikipedija
Zvjezdane Staze: Nova generacija
Naslov izvornika
Star Trek: The next generation
FormatSF (znanstvena fantastika)
AutorGene Roddenberry
Razvoj23. rujna 1987. - 23. svibnja 1994.
GlumciVidi Likovi
Država podrijetlaSAD
Jezikengleski
Broj epizoda178
Produkcija
Izvršni producent(i)Gene Roddenberry (do 4. sezone), Rick Berman
Trajanje epizodeoko 45 min.
Prikazivanje
TV kućaParamount Pictures
U HrvatskojHRT 2, 1989.1992. (prve 2 sezone), 2003. (sve sezone), 2008. (sve sezone)
Emitiranje23. rujna 1987.23. svibnja 1994.
Povezane TV serije
Prethodnik
Nasljednik
Vanjske poveznice
Internetska stranica
Članak o seriji na IMDb-u

Zvjezdane staze: Nova generacija (eng. Star Trek: The Next Generation) je američka znanstveno-fantastična serija, koju je osmislio Gene Roddenberry. Serijal The Next Generation je, prema mnogim kritičarima i fanovima, najbolji serijal o Zvjezdanim stazama. Poznat je po tome što sadrži dosta duhovnih elemenata, odnosno, nije orijentiran isključivo na akciju. Drugim riječima, bavi se temama koje su u vrijeme snimanja (kraj 80-ih i početak 90-ih) bile veoma popularne među svekolikim gledateljstvom.

Kratak sadržaj[uredi | uredi kôd]

Kapetan Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) zapovjednik je broda USS Enterprise-D. To je peti federacijski brod koji nosi to čuveno ime. Uz pomoć ostalih važnijih članova posade, prvog časnika Williama T. Rikera (famozni "Number One"), poručnika Date, brodske savjetnice Deanne Troi, šefa strojarnice Geordija LaForgea, poručnika Worfa, poručnice Tashe Yar (poginula 2364.) te doktorice Beverly Crusher, kapetan Picard se suočava s mnogim problemima koji muče razne interstelarne rase. Kroz 7 sezona Enterprise se suočava sa, možda i najopasnijim neprijateljom u galaskiji, Borgom, koji je u dvodijelnoj epizodi "The Best of Both Worlds" to i dokazao, uništivši čak 39 federacijskih brodova sa samo jednom Kockom. U serijalu postoje i epizode s raznim vremenskim petljama, skokovima i putovanjima. Primjerice, u epizodi "Yesterday's Enterprise" Enterprise susreće svog prethodnika, Enterprise-C, koji je došao iz prošlosti, i na taj način promijenio sadašnjost (daleko detaljnije u samoj epizodi).

U pilot epizodi, "Encounter at Farpoint", Q iskušava ljudsku rasu. Q je svemoguće biće, koje živi u Q Univerzumu, kojeg ljudski um ne može poimati. Zanimljivo je da se i u zadnjoj epizodi to suđenje nastavlja.

Nova generacija unosi neke zanimljive znanstvene i tehnološke novosti u Zvjezdane staze. U knjizi "The Next Generation Technical Manual" (Michael Okuda) detaljno su objašnjene sve funkcije broda i načini na koje se oni izvode, kao i pokušaji objašnjavanja istih s relevantnim znanstvenim činjenicama. Primjerice, inercijski prigušnici, prilikom skoka u warp, kompenziraju silu inercije tako što proizvode potpuno jednaku silu, ali suprotnog predznaka, pa posada Enterprisea ostaje živa i zdrava.

Prema mnogima Nova generacija predstavlja sam creme de la creme Zvjezdanih staza, a i znanstvenofantastičnog žanra uopće.

Likovi[uredi | uredi kôd]

Glavni likovi[uredi | uredi kôd]

Lik Pozicija Glumac
Jean-Luc Picard Kapetan Patrick Stewart
William T. Riker Prvi časnik/Kapetan fregate Jonathan Frakes
Data Drugi\istraživački časnik/Kapetan korvete Brent Spiner
Worf Taktički i operacijski časnik Michael Dorn
Geordi LaForge Šef strojarnice LeVar Burton
Deanna Troi Brodska savjetnica Marina Sirtis
Dr. Beverly Crusher Brodska liječnica Gates McFadden
Tasha Yar Zapovjednica osiguranja Denise Crosby
Wesley Crusher Privremeni zastavnik Wil Wheaton
Q (Star Trek) Svemoguće biće John de Lancie
Guinan Radi u Ten-Forwardu Whoopi Goldberg

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kôd]

Između ostalog serija je osvojila i nagradu Saturn za najbolje televizijsko DVD izdanje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]