Staryu

Izvor: Wikipedija
Staryu

Japansko ime ヒトデマン Hitodeman
Redni broj 120
Generacija prva
Vrsta Vodeni
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz -
Razvija se u Starmieja
Razvoj Vodeni kamen
Visina 0,8 m
Masa 34,5 kg
Sposobnost Osvjetljenje (Illuminate)/Prirodno ozdravljenje (Natural Cure)

Staryu (ヒトデマン Hitodeman u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Staryua u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime Staryu kombinacija je engleskih riječi "star" = zvjezdača, životinja na čijem se liku temelji lik Staryua, i zamjenice "you" = ti. Ovaj se uzorak prenosi na njegovu evoluciju, Starmieja, jer je ime Starmie kombinacija engleskih riječi "star" = zvjezdača, i "me" = ja, stvarajući kombinaciju "ja i ti".

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Tajanstven Pokémon koji bez imalo napora nadoknađuje izgubljene udove u borbi.
  • Pokémon Yellow: Sposoban je potpuno oporaviti se čak i ako je raskomadan na malene dijelove, pod uvjetom da je njegova jezgra neoštećena.
  • Pokémon Gold: Tijekom noći, središte njihovog tijela treperi jednakim ritmom poput otkucaja ljudskog srca.
  • Pokémon Silver: Čak i kada je njegovo tijelo potpuno rastavljeno, sposoban je regenerirati se dokle god njegova trepereća jezgra nije oštećena.
  • Pokémon Crystal: Kada zvijezde trepere tijekom noći, ovaj Pokémon dopluta s morskog dna do morske površine te njegova jezgra također treperi.
  • Pokémon Ruby: Staryuov središnji dio tijela posjeduje organ nazvan jezgrom koja sjaji intenzivnom crvenom bojom. Osobe koje odlaze na plažu prema kraju ljeta, sjajeće jezgre ovih Pokémona nalikuju zvijezdama na noćnom nebu.
  • Pokémon Sapphire: Smatra se kako Staryu komunicira sa zvijezdama na noćnom nebu trepereći crvenom jezgrom u središtu njegova tijela. Ako se dijelovi njegovog tijela otkinu, ovaj Pokémon jednostavno regenerira izgubljene dijelove i udove.
  • Pokémon Emerald: Okuplja se s ostalima svoje vrste tijekom noći i treptavim svijetlom svoje jezgre svijetli poput zvijezda na noćnom nebu. Sposoban je regenerirati udove ako su nasilno odrezani ili otkinuti.
  • Pokémon FireRed: Okuplja se na obalama u velikim brojevima. Tijekom noći, crvena jezgra u njegovom središtu sjaji crvenom svijetlošću.
  • Pokémon LeafGreen: Tajanstven Pokémon koji bez imalo napora nadoknađuje izgubljene udove u borbi.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Čak i kada je njegovo tijelo potpuno raskidano, sposoban je regenerirati izgubljene dijelove dokle god je jezgra prisutna. Jezgra sjaji tijekom noći.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

U prve dvije generacije, Staryua se često može pronaći putem pecanja. U igrama prve generacije Pokémon Red i Blue, može ga se pronaći na Stazama 19, 20, te na otocima Morske pjene. U igri Pokémon Yellow, može ga se pronaći na Stazama 19, 20, 21, kao i surfanjem na otocima Morske pjene.

U igrama druge generacije Pokémon Gold, Silver i Crystal, može ih se pronaći na Stazama 34, kao i u gradovima Olivine, Mahogany, u jezeru Goldenrod uzgajivačkog centra i u dvorani grada Ceruleana.

U trećoj generaciji, Staryu nije čest prizor, no ipak ga se može uhvatiti putem pecanja. U igrama Pokémon Ruby, Sapphire i Emerald, može ih se pronaći u gradu Lilycove. U igri Pokémon LeafGreen, nalaze se na Stazi 25, otoku Cinnabar, gradovima Lavender, Pallet, Ledenoj spilji, prvom Sevii otoku, te na brodu S.S. Anne.

Staryua je nemoguće uhvatiti u igrama Pokémon FireRed, Pokémon Colosseum i Pokémon XD: Gale of Darkness.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Obaranje (Tackle) Normalni
Otvrdnjavanje (Harden) Normalni
Vodeni pištolj (Water Gun) Vodeni 6
Brza vrtnja (Rapid Spin) Normalni 10
Oporavak (Recover) Normalni 15
Kamuflaža (Camouflage) Normalni 19
Brzi okret (Swift) Normalni 24
Mjehurasti mlaz (Bubblebeam) Vodeni 28
Smanjivanje (Minimize) Normalni 33
Žiro lopta (Gyro Ball) Čelični 37
Lagani zaslon (Light Screen) Psihički 42
Moćni dragulj (Power Gem) Kameni 46
Kozmička moć (Cosmic Power) Psihički 51
Vodena crpka (Hydro Pump) Vodeni 55

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 30
 
Attack: 45
 
Defense: 55
 
Special: 70
 
SpAtk: 70
 
SpDef: 55
 
Speed: 85
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

U Pokémon animiranoj seriji, Misty posjeduje Staryua kojeg koristi u svojim borbama. Staryu je jedan od prvih Pokémona s kojima je Misty prvi put viđena, i jedan je od dva Pokémona koje Misty ima sa sobom kroz čitavu Pokémon animiranu seriju.

Dok većina Pokémon imaju vrstu "Poké-govora" koji se sadrži od dijelova imena samog Pokémona, Staryu proizvodi zvuk sličan "kiai" (što zvuči kao "hyah!").