Stepski sokol

Izvor: Wikipedija
Stepski sokol
Status zaštite

Status zaštite: Ugroženi

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Falconiformes
Porodica: Falconidae
Rod: Falco
Vrsta: F. cherrug
Dvojno ime
Falco cherrug
(Gray, 1834.)
Raspon
Rasprostiranje stepskog sokola žuto: razmnožavanje zeleno: gniježđenje cijele godine plavo: zimovanje
Rasprostiranje stepskog sokola
žuto: razmnožavanje
zeleno: gniježđenje cijele godine
plavo: zimovanje
Potporodice
Falco altaicus (Menzbier, 1891.)
Hierofalco altaicus Menzbier, 1891.

Stepski sokol ili banatski sokol (lat. Falco cherrug) je ugrožena vrsta[1] sokola koji naseljava samo jugoistočnu i dijelom srednju Europu, dok se glavnina svjetskog areala nalazi u središnoj Aziji.

Jaje stepskog sokola

Opis[uredi | uredi kôd]

Stepski sokol je snažnije fizičke strukture od sivog sokola i gotovo je podjednako krupan kao artički sokol, ali cijeli u svijetlosmeđim tonovima perja. Na gornjoj strani tijela je smeđ, a donja je blijeda i pjegava, dok je glava svijetla. Prosječno naraste do 50 cm i ima raspon krila između 105 i 130 cm. Od sivog sokola se razlikuje također i malo širim krilima i duljim repom, kojega drži široko raširenog tijekom jedrenja. Leti u sporim zamasima krila i za sokola slabije jedri i klizi kroz zrak.

Stanište, razmnožavanje, ishrana[uredi | uredi kôd]

Stepski sokol je grabežljivac stepskih ravnica s rijetkim drvećem, a naseljava i planine i polupustinjske predjele. Veoma je rijedak i ugrožen. Rasprostire se u jugoistočnoj Europi, Transbajkalu i na jugu Himalaja. Sokol je uglavnom ptica selica koja zimuje u središnjoj Africi i samo mu je na krajnjem jugu stanište konstantno.

Gnjezdarica je istočne Slavonije, a u Podunavlju se gnijezdi 1-2 para. Postoje opažanja i u Posavini i Podravini koja upućuju na vjerojatno gniježđenje i u središnjem dijelu panonske Hrvatske. Zapravo se panonska Hrvatska nalazi na jugozapadnom rubu areala stepskog sokola. Ukupna hrvatska populacija je procijenjena na 5 do 10 parova, te je uvršten na Crveni popis ptica Hrvatske kao kritično ugrožena vrsta. Zaštićen je Zakonom o zaštiti prirode RH, a međunarodno je zaštićen Bonskom konvencijom (dodatak II.), Bernskom konvencijom (dodatak II.) i Washingtonskom konvencijom (CITES II.). Istraživanjima 2009. godine u Hrvatskoj je zabilježeno samo 2 para na gniježđenju, jedan par u Vukovarsko-srijemskoj, a drugi u Osječko-baranjskoj županiji, na području općine Antunovac.[2]

Gnijezdi se u gnijezdima gavranova, vrana, pa čak i orlova, bilo da su napuštena ili on sam otjera vlasnika. Često gnijezdi u kolonijama čaplji. Gnijezdi se na tlu ili u šumi u travnju i svibnju gdje ženke liježu od 3 do 6 jaja na kojima sjede obje ptice 28-30 dana. Mladi sokolovi napuštaju gnijezdo s 40-45 dana starosti, a nakon sljedećih 30-45 dana postaju neovisni i napuštaju teritorij.

Pored ptica lovi i sisavce, osobito tekunice i zečeve. Plijen napada vodoravnim obrušavanjem u letu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Falco cherrug[neaktivna poveznica] na IUCN-ovom crvenom popiu, BirdLife International 2012. (engl.) Posjećeno 9. lipnja 2013.
  2. Stepski sokol na stranicama općine Antunovac[neaktivna poveznica], posjećeno 9. lipnja 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Stepski sokol
Wikivrste imaju podatke o taksonu Falco cherrug