Podatkovna struktura

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Struktura podataka)

Podatkovna struktura je pojam iz računalstva. Poseban je način na koji se organizira i pohranjuje podatke u računalu, tako da ih se može učinkovito rabiti.[1][2]

Različite vrste podatkovnih struktura su skrojene za razne vrste aplikacija. Neke su visokospecijalizirane za posebne zadaće. Primjerice, B-stablo je osobito dobro skrojen za primjenu baza podataka, dok primjene jezičnog prevoditelja rabe hash tablice da bi tražili identifikatore.

Podatkovne strukture se rabi u skoro svakom programu ili softverskom sustavu. Daju sredstvo kojim se može učinkovito upravljati velikim količinama podataka, kao što su baze podataka i servisi za indeksiranje interneta. Obično su ključem za dizajniranje učinkovitih algoritama. Neke formalne metode dizajniranja i neki programski jezici obuhvaćaju podatkovne strukture, a ne algoritme kao ključni čimbenik pri dizajniranju softvera.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Paul E. Black (ur.), natuknica data structure u Rječniku algoritama i podatkovnih struktura. Nacionalni institut za standarde i tehnologiju SAD-a. 15. prosinca 2004. godine Online version Preuzeto 21. svibnja 2009.
  2. Natuknica data structure u Britannici (2009.) Internetski pristup Preuzeto 21. svibnja 2009.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]