Sumatranski tigar

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Sumatranski tigar
Panthera tigris sumatran
Panthera tigris sumatran
Status zaštite

Status iucn2.3 EN.svg

Status zaštite: Ugroženi

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Felidae
Potporodica: Pantherinae
Rod: Panthera
Vrsta: P. tigris
Podvrsta: P. t. sumatran
Trojno ime
Panthera tigris sumatran
(Linnaeus, 1758)
Područje života

Sumatranski tigar (Panthera tigris sumatrae) je podvrsta tigra koja živi jedino na indonezijskom otoku Sumatra. Njegova populacija je procjenjena na 400 do 500 životinja, koji uglavnom žive u nacionalnim parkovima na otoku. Skorašnja genetska istraživanja su pokazala prisustvo jedinstvenih genetskih oznaka, koja pokazuju da će sumatranski tigar razviti u posebnu vrstu ako ne izumre. To je dovelo do prijedloga da sumatranski tigar ima prioritet u zaštiti od drugih vrsta.

Fizičke karakteristike[uredi VE | uredi]

Sumatranski tigar je najmanji od svih tigrova. Mužjaci su u prosjeku dugi oko 2, 43 metra, te teški 120 kilograma. Ženke su u prosjeku duge 2, 13 m i teške oko 90 kg.

Reprodukcija[uredi VE | uredi]

Sumatranski tigrovi se najčešće pare tijekom zime ili proljeća, a trudnoća traje oko 103 dana. Normalno ženka donese na svijet dva do tri mladunca, a može okotiti maksimalno šest. Mladi se kote slijepi i tijekom prvih osam tjedana hrane se mlijekom, a poslije počinju koristiti čvrstu hranu. Mladi jazbinu prvi put napuštaju sa dva tjedna, a počinju loviti sa šest mjeseci. Potpuno sami mogu loviti sa 18 mjeseci, a potpuno samostalni postaju sa svije godine. Sumatranski tigrovi žive oko 15 godina u divljini i 20 godina u zatočeništvu.

Prehrana[uredi VE | uredi]

Sumatranski tigar u praškom zoološkom vrtu jede.

Tigrova prehrana ovisi o tome gdje živi i koliko životinja ima tamo. Imaju veoma oštro čulo sluha i vida tako da su veoma efikasni lovci. Oni su samotnjaci i love noću, približavajući se oprezno i strpljivo plijenu prije nego što ga napadnu sa strane ili straga. Jedu sve što mogu uhvatiti, obično jelene i divlje svinje, ribu, pa čak i krokodile. Orangutani mogu biti njihov plijen, ali kako vrlo malo vremena provode na tlu, tigrovi ih rijetko hvataju.

Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Panthera tigris sumatrae