Sustav dimnjačne cijevi

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Sustav dimnjačne cijevi je vrsta antiobrasca. Pojam je iz inženjerstva i računalstva. Njime se opisuje sustav koji je asemblaža elemenata koji su u međusobnom odnosu i koji su tako tijesnoj svezi da se pojedine elemente ne može izdvojiti, nadograditi ili refaktorirati.

Sustav dimnjačne cijevi se mora održavati sve dok ga u potpunosti ne bude mogao zamijeniti novi sustav. Stoga sustav dimnjačne cijevi obično vremenom postane legacy.

Primjeri ovakva sustava su:

  • sustavi za koje novo sklopovlje više nije dostupno
  • sutavi čiji originalni izvorni kod se je izgubio
  • sustavi koje se je bilo stvaralo rabeći stare ili ad hoc metodologije za koje se više ne može naći podrška
Wikicitati „Dimnjačne cijevi su “sustavi koje se je prokuriralo i razvijalo radi rješavanja određena problema. Karakterizira ih ograničeni fokus i funkcionalnost. Sadrže podatke koje se ne može lako dijeliti s drugim sustavima.””
(DOE 1999.[2])

Izraz se također rabi radi opisivanja sustava koji ne interoperira s drugim sustavima, pretpostavljajući da je to jedini još uvijek postojeći sustav.

Sustav dimnjačne cijevi je primjer antiobraščanog legacy sustava i pokazuje softversku krtost.

Usporedi[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. DOE. Committee to Assess the Policies and Practices of the Department of Energy, Improving Project Management in the Department of Energy, National Academy Press, Washington, D.C., 1999, str. 133.
  2. DOE. Committee to Assess the Policies and Practices of the Department of Energy, Improving Project Management in the Department of Energy, National Academy Press, Washington, D.C., 1999, str. 133.