Sveti Kuzma i Damjan

Izvor: Wikipedija
Sveti Kuzma i Damjan
Sveti Kuzma i Damjan
Rođen 3. stoljeće
Arabija
Preminuo oko 287.
Yumurtalık
Kanoniziran prije kongregacije
Spomendan 26. rujna
Portal o kršćanstvu

Sveti Kuzma i Damjan (Arabija, 3. stoljeće - Yumurtalık, oko 287.), ranokršćanski mučenici rođeni u Arabiji, koji su se bavili liječništvom u Egeji (današnji grad Ayas u Turskoj), a zatim u rimskoj provinciji Siriji.[1] Za svoje usluge nisu primali plaću, zbog čega im je nadimak bio anargyroi (bez srebra); ovime su mnoge pridobili na prelazak na kršćansku vjeru.[1] Blagdan sv. Kuzme i Damjana slavi se prema katoličkom kalendaru 26. rujna.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Tijekom proganjanja kršćana za vrijeme cara Dioklecijana, Kuzma i Damjan bili su uhićeni naredbom prefekta rimske provincije Kilikije zvanog Lizija, koji je naredio mučenje kako bi ih natjerao da se odreknu kršćanstva. Prema legendi, ostali su vjerni svojoj vjeri izdržavši vješanje na križu i kamenovanje. Konačno su pogubljeni odrubljivanjem glave. Mučeništvo su s njima podijelila i njihova mlađa braća Antim, Leontije i Eprepije. Njihovo najpoznatije čudo bilo je presađivanje noge nedavno preminuloga Etiopljanina pacijentu bijelcu, što je česta tema mnogih slika i iluminacija.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Sveti Kuzma danas se smatra zaštitnikom liječnika i kirurga, dok se sveti Damjan slavi kao zaštitnik ljekarnika i farmaceuta. Ponekad se u umjetnosti prikazuju s medicinskim simbolima i amblemima. Spominju se u katoličkoj liturgiji, i to u litaniji svetaca.[2]

Osim u Katoličkoj crkvi, štuju se i u pravoslavlju, te u Anglikanskoj crkvi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Catholic Encyclopedia: "Sts. Cosmas and Damian"
  2. Tekst molitve Litanija svetaca na latinskom i engleskom. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. ožujka 2016. Pristupljeno 25. rujna 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)