Sveti Rajnerije

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Sveti Rajnerije
Rođen oko 1100.
Romagna
Preminuo 4. kolovoza 1180.
Dubrava (Omiš)
Slavi se u Dalmacija
Zaštitnik gradova, krajeva i država grad Split

Sveti Rajnerije ili sv. Arnir (Romagna, Italija, o. 1100. - Dubrava, 4. kolovoza 1180.), bio je splitski nadbiskup i mučenik, a danas se slavi i kao suzaštitnik grada Splita.

Za splitskoga nadbiskupa imenovan je 1175. godine. Išao je zajedno s nekoliko splitskih plemića u Carigrad da se pokloni caru Emanuelu.

Godine 1177. sazvao je apostolski legat Rajmund provincijalni crkveni sabor u Splitu na koji su pozvani svi metropliti i biskupi, ali nije poznato što se riješavalo na tom sinodu.[1]

Došao je u spor sa Kačićima zbog granica crkvenog imanja koje se nalazilo na granici posjeda između splitske i omiške komune te je 4. kolovoza 1180. godine kamenovan u klancu južno od sela Dubrava u Poljicima. Tijelo mu je preneseno u Split u ženski samostan sv. Benedikta.[2]

Crkvica Svetog Arnira (Rajnerija) sagrađena je od kamenog klesanca u planinskom klancu na mjestu pogibije, a u podu crkvice do danas izvire voda, za koju puk vjeruje da je čudotvorna.

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Novak, Grga, Povijest Splita I., str. 104.-105.
  2. Novak, Grga, Povijest Splita I., str. 107.-108.

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Novak, Grga, Povijest Splita I., Čakavski sabor, Split, 1978.


Mitre.svg Nedovršeni članak Sveti Rajnerije koji govori o biskupu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.